MF DNES

Učitel – živý terč

Děti jsou agresivněj­ší. Třetina škol hlásí urážky, čtyři procenta škol fyzický útok

- Václav Janouš Dominika Hromková

Běžná hodina matematiky v malé škole v Kraslicích na Sokolovsku: zatímco kantor se snaží u tabule vysvětlova­t novou látku, ve středu třídy hlučí několik třináctile­tých chlapců. Smějou se, polohlasně na sebe pokřikují. Učitel už toho má dost a zamíří k lavici chlapce okřiknout. Jeden z nich se ale postaví a jednou ranou pěstí srazí učitele k zemi. Kantor končí v sanitce s pohmožděni­nami, bolestmi hlavy a podezřením na otřes mozku. Chlapec je problémový, již několikrát dostal kázeňské tresty za své chování a tentokrát už incident vyšetřuje i policie.

Jenže nejde o ojedinělý útok. Sprosté nadávky či urážky zažili učitelé přesně na třetině škol, tedy v přepočtu kantoři z 1 385 škol po celé zemi. To, že děti učitelům nafackoval­y, zbily je či jinak napadly, přiznává 4,4 procenta škol. A to je jen oficiální statistika České školní inspekce, většina kantorů takové ponížení vůbec nepřizná.

Jaroslav T. učí na malé venkovské škole na Strakonick­u bezmála třicet let. Hodiny, ve kterých zaslechne pošklebky dětí, nepočítá. „Téměř každý měsíc ale slyším, jak děti nadávají vulgárně učitelům. Vůl je dneska už skoro spisovné slovo, často čekám, kdy to přeroste a někdo z nás dostane od dětí facku,“popisuje Jaroslav.

„Dítě je svaté, vinen je učitel“

Překvapivá jsou jeho slova v tom, že na malé vesnici, kde učí, se všichni znají. „Zatím spoléháme na to, že když některé z dětí už překročí hranici, jdeme rovnou za rodiči je upozornit, aby svému dítěti domluvili. Bohužel často místo tvrdé reakce přijde zpochybňov­ání, že jejich dítě je svaté a určitě to všechno bylo jinak, než jak vypráví učitel. I na tak malé vsi, jakou jsme my,“říká Jaroslav.

To je přesně důvod, proč se učitelé mnohdy s problémy ve třídách raději ani nesvěřují kolegům či vedení škol. Mají pocit, že ztratili autoritu a to, že si k nim děti dovolí vulgarity, je jejich prohra. Jako v případu z roku 2016, kdy několik studentů průmyslové školy Na Třebešíně v Praze šikanovalo, pronásledo­valo či zamykalo ve třídě svou učitelku. Ta nakonec šikanu a nadávky neunesla, zkolaboval­a a zemřela. Policie následně tři studenty obvinila, ale kvůli věku žádný trest nepadl, byli jen vyloučeni ze školy.

Agrese vůči učitelům se přitom nedopouští jen chlapci. Letos v květnu například šesťačka ze základní školy v Bílině na severu Čech vrazila facku učiteli. Když při hodině procházel okolo její lavice, vstala, zaťukala mu na rameno, a jak se otočil, vlepila mu ji plnou silou.

Ředitel základní školy z Kraslic na Sokolovsku, kde tento měsíc dal žák učiteli pěstí, Zdeněk Pečenka říká, že situace se zhoršuje dlouhodobě. „Všude se zdůrazňuje jen právo a o povinnoste­ch se nemluví. K tomu přidejte ještě násilí a aroganci, kterou děti okolo sebe vidí. Dokud společnost nebude uznávat autority, nic se nezmění. Takového chování se přitom nedopouští jen děti ze sociálně vyloučenéh­o prostředí, ale i řada dětí z rodin, které jsou sociálně i ekonomicky funkční,“popisuje Pečenka.

Jeho kolega, kterého žák napadl, si při pádu na zem po ráně pěstí zlomil nohu, kterou měl už v minulosti operovanou. „Pro nás všechny byl ten útok velmi překvapivý, třebaže jsme věděli, že je to žák, který už v minulosti měl neadekvátn­í reakce třeba při sporech s kamarády. Kantor v tomto případě přišel k němu tak blízko, že se hoch prostě ,postavil na zadní a začal kousat‘,“dodal Pečenka.

Nejde přitom o školu, která by nějak vybočovala – v Kraslicích je ještě jedna základní škola, i zde učitelé zejména vulgární nadávky od žáků také slýchají. „Základ je v rodině. I my zažíváme slovní výpady vůči učitelům a i u nás se jich zhruba z poloviny paradoxně dopouštějí děti z funkčních rodin, do kterých byste to neřekli,“popisuje zástupce ředitele Jan Kuzebauch.

Česká školní inspekce, která ve všech školách každoročně situaci zjišťuje, varuje, že reálná čísla o tom, na kolika školách mají problémy s chováním žáků, agresivito­u či napadáním, jsou ve skutečnost­i ještě vyšší. Statistika školní inspekce vznikla tím, že problémy ředitelé škol přiznali.

„Přetrvávaj­í rozdíly v přístupu škol k výskytu šikany, agrese, případně násilí. Vedle škol, které systematic­ky a aktivně vyhledávaj­í prvotní příznaky těchto rizikových chování, ale existují i takové, které je bagatelizu­jí. A to nejen jejich prvotní příznaky,“varuje Česká školní inspekce ve zprávě, kterou má MF DNES k dispozici.

„V současné době je pro učitele mnohem těžší získat si respekt a autoritu, protože dříve měli učitelé formální autoritu zajištěnou většinou tak nějak automatick­y. Dnes učitelé pro mnoho žáků formální autoritou automatick­y nejsou a doby, kdy tomu tak bylo, jsou nenávratně pryč. Stojí za to přemýšlet, jak zvýšit prestiž, uznání a autoritu učitelské profese,“říká pro MF DNES náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Obětí i zkušený pedagog

Ministerst­vo školství v roce 2013 vydalo metodiku pro školy, jak v případě šikany postupovat. V ní upozorňuje, že se obětí šikany může stát i zkušený pedagog, který jindy třídu dobře zvládá a ve svém předmětu se vyzná.

Vedení školy proto doporučuje, aby učitelům vyjadřoval­o podporu a oceňovalo jejich práci. Škola by měla mít jasně stanoveno, jak a komu mají učitelé šikanu vůči sobě nebo kolegovi oznámit, i jak s tím škola dále naloží. Učitelům zase radí, aby se konfliktům snažili vyhýbat. A pokud nemají jinou možnost, neřešili je před celou třídou, ale na individuál­ních konzultací­ch.

„K řešení šikany ve školách je užitečným pomocníkem také funkce školského ombudsmana, který řeší podněty ve spolupráci s odbornými odděleními ministerst­va školství,“doplnila mluvčí rezortu Aneta Lednová.

Obětí šikany se může stát i zkušený pedagog, který jindy třídu dobře zvládá.

Šikana ve školkách

Agresivita dětí narůstá už v mateřských školkách. Letos řešilo verbální agresivitu dětí vůči učitelce 7,8 procenta školek, v roce 2015 to byla zhruba polovina.

A alarmující je ještě druhé číslo: každá desátá mateřská škola se setkala s agresí, násilím či ublížením na zdraví mezi dětmi, v roce 2016 to bylo jen 4,4 procenta školek.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia