MF DNES

Petříčkovy výlety za exotikou

Ministr zahraničí Tomáš Petříček má za sebou už 50 cest. Zaměřil se na exotiku.

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Do začátku října si jen málokdo povšiml, že by ministr zahraničí Tomáš Petříček během svého ročního působení v čele resortu nějak výrazně vybočil. Rozruch vyvolala až jedna z jeho posledních cest – do africké Etiopie.

Pozornost na sebe přitom ministr strhl sám, když na sociálních sítích publikoval video, na kterém se s domorodými tanečníky pokouší o tanec s oštěpem v ruce.

K dalšímu videu z Etiopie, na kterém je zachycen na běžecké dráze v zeleném triku a černých kraťasech, pak přidal komentář: „Etiopané jsou známými vytrvalci. Já jsem měl s nadmořskou výškou 2 300 m n. m. trochu problém.“

A problém se u ministra začíná zřejmě rýsovat i v zahraniční­ch cestách. Jen za zhruba poslední měsíc Petříček navštívil z exotičtějš­ích zemí Mexiko, Kolumbii, Katar, Bahrajn nebo už zmíněnou Etiopii. V plánu měl ještě Keňu nebo Libanon, ale k návštěvě těchto destinací nakonec nedošlo. „V případě cesty do Afriky byla první část do Keni nakonec zrušena keňskou stranou,“řekla MF DNES mluvčí ministerst­va zahraničí Zuzana Štíchová. Návštěva Libanonu byla zrušena z důvodu zhoršení bezpečnost­ní situace.

Zatímco do začátku října, kdy převážnou část Petříčkový­ch cest tvořily Belgie, Slovensko, Polsko nebo třeba USA, si jeho cestování nikdo nevšímal a i kolegové z vlády jej chválili.

Nyní se Petříčkovy „výlety“stávají terčem kritiky. Začal totiž trochu připomínat někdejšího ministra zemědělstv­í Mariana Jurečku, který coby šéf resortu navštívil třeba Tanzanii, Zambii, Ghanu, rovněž Etiopii nebo Čínu. A výsledky z toho nikdo moc neviděl.

„Vypadá to, alespoň co se posledních cest ministra týče, že začíná objíždět všechny možné destinace, které jsou mu nabídnuty. Lidé z ČSSD, kteří jsou na ministerst­vu zahraničí, zřejmě pochopili, že je to možná naposledy, co je jejich člověk ministrem, tak prostě upustili v uvozovkách otěže a už ty cesty tolik nefiltrují na důležité a méně důležité,“zkritizova­l Petříčka jeden z vládních kolegů. „Ostatně ani ty programy nemá nabité nějakými extra důležitými věcmi,“doplnil nejmenovan­ý člen vlády.

Ministerst­vo zahraničí cestu do Mexika a Kolumbie zdůvodnilo mimo jiné tím, že se po řadě let jednalo o první návštěvu ministra zahraničí České republiky v Latinské Americe. Naposledy oblast navštívil Cyril Svoboda v roce 2005, po něm to byl v roce 2011 Karel Schwarzenb­erg, který byl ovšem členem delegace prezidenta.

Lety do Afriky

„Cílem cesty bylo posílit obchodní výměnu, Mexiko je hlavním partnerem ČR v oblasti Latinské Ameriky,“uvedla mluvčí Štíchová. Proběhla také prezentace českého obranného průmyslu a jednání s tamním ministrem obrany i zahraničí.

V Etiopii se Petříček podle tiskového odboru setkal se zástupci organizací, které realizují v zemi projekty české humanitárn­í pomoci a rozvojové spolupráce. S představit­eli země ministr probíral vzájemný obchod, podporu cestování včetně plánů na přímé letecké spojení mezi Prahou a Addis Abebou. Nezodpověz­enou otázkou přesto zůstává, kdy a jakou linkou se první Češi do hlavního města Etiopie svezou.

 ??  ??
 ??  ?? ETIOPIE Ministr Petříček si zatančil s oštěpem v ruce spolu s domorodými tanečníky.
BAHRAJN Zde řešil rozvoj vzájemného turismu nebo pronikání českých firem na tamní trh.
MEXIKO Návštěva byla vysvětlena tak, že český ministr zahraničí zamířil do oblasti po 14 letech.
ETIOPIE Ministr Petříček si zatančil s oštěpem v ruce spolu s domorodými tanečníky. BAHRAJN Zde řešil rozvoj vzájemného turismu nebo pronikání českých firem na tamní trh. MEXIKO Návštěva byla vysvětlena tak, že český ministr zahraničí zamířil do oblasti po 14 letech.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia