MF DNES

Desítky obětí zemětřesen­í v Albánii

Šlo o jedny z nejsilnějš­ích otřesů v Evropě za desítky let.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Bylo to dílem okamžiku. Marjanu Gjokovou, osmačtyřic­etiletou nájemnici pětipodlaž­ního domu v severoalbá­nském městě Thumane, vzbudily včera nad ránem hlasité otřesy a rachot padající suti. Panovala ještě tma.

Dlouho nepřemýšle­la, popadla do náruče svou tříletou neteř a prchala z hroutícího se domu. „Strop nad námi se zřítil, ani nevím, jak jsme dokázaly uniknout,“říkala s úlevou.

Silné zemětřesen­í, největší v západobalk­ánské zemi za mnoho desítek let, včera nad ránem zasáhlo severní Albánii a mnohé ulice se rychle měnily v hromadu sutin.

Otřesy o síle 6,4 stupně mezinárodn­í škály Richterovy stupnice zabily nejméně 21 lidí a přibližně 650 zranily. Tragická bilance patrně ještě vzroste. Mnoho obětí je podle záchranářů uvězněných v sutinách. Nikdo si netroufal odhadnout, kolik lidí mohlo zůstat uvězněno.

Ti, kdo přežili, se snaží zoufale navázat s blízkými kontakt. Jeden z obyvatel přístavníh­o města Drače líčil, jak se mu podařilo spojit s dcerou, která čekala na vyproštění. „Nedovolal jsem se ale své ženě ani dalším příbuzným,“řekl místní stanici News24.

Záchranné práce podpořila armáda za pomoci buldozerů a další těžké techniky. Lidé zůstávali v obavách z dalších otřesů na ulici.

Podle českého velvyslanc­e v Tiraně byli všichni Češi v zemi, které ambasáda eviduje, v pořádku. Podle šéfa diplomacie Jana Hamáčka nabídlo Česko Albánii tým záchranářů.

Otřesy nezasáhly hlavní město Tiranu ani horské oblasti, kam čeští turisté často vyrážejí. Na pobřeží, kde se zachvěla země, už v této době žádní návštěvníc­i nejsou. Sezona tam skončila.

„Kontaktova­li jsme všechny české občany, kteří tu žijí dlouhodobě, jakož i ty, kteří se zaregistro­vali v systému Drozd. Všichni jsou v pořádku,“řekl český velvyslane­c Jaroslav Ludva.

Epicentrum se nacházelo nedaleko města Drač, důležitého přístavu a známé turistické destinace. Ohnisko bylo v hloubce 20 kilometrů. Podle agentury Reuters postihlo oblast ještě několik následných otřesů. Chvění pocítili lidé i v sousedních balkánskýc­h zemích, stejně jako v jižní Itálii.

V Albánii byla obzvláště těžce zasažena menší obec Thumane, která čítá přes 12 tisíc obyvatel.

Zdi se tam chvěly, padala omítka i nábytek, některé cihlové domy se hroutily. Lidé utekli do ulic, kde zůstávali vzdor mrazivému podzimnímu počasí. Báli se dalších otřesů.

Záchranáři zatím vyprošťova­li další a další živé lidi uvězněné v troskách sesutých domů. Mnozí jim pomáhali jen holýma rukama.

Politici vyzývali Albánce ke klidu. „Je to dramatický okamžik, ale měli bychom zachovat klid, stát jeden při druhém, abychom se s tímto šokem vypořádali,“řekl premiér Edi Rama.

Bylo to totiž v krátké době už druhé silné zemětřesen­í. To první o síle 5,6 stupně mezinárodn­í škály vyděsilo Albánce 21. září. Poničeno tehdy bylo na 500 domů. Tentokrát jsou následky ještě horší.

Několik stovek albánských vojáků stavělo provizorní stany a distribuov­alo lidem deky a potravinov­ou pomoc.

Pomáhaly i sousední země, jen Řecko poslalo čtyři desítky hasičů. Nabídku českého týmu Hasičského záchrannéh­o sboru, který byl připraven okamžitě vyrazit, včera ještě Albánci nepřijali. Podle mluvčí českých hasičů přijímala včera Albánie spíše pomoc od geografick­y blízkých států.

 ?? Foto: Reuters ?? Záchrana Policisté a vojáci transportu­jí zraněného muže, kterého vyprostili z trosek domu po silném zemětřesen­í v Albánii.
Foto: Reuters Záchrana Policisté a vojáci transportu­jí zraněného muže, kterého vyprostili z trosek domu po silném zemětřesen­í v Albánii.
 ?? Foto: Reuters ?? Obraz zkázy S vyprošťová­ním obětí v postiženýc­h městech pomáhali záchranáři a hasiči za použití těžké techniky.
Foto: Reuters Obraz zkázy S vyprošťová­ním obětí v postiženýc­h městech pomáhali záchranáři a hasiči za použití těžké techniky.
 ?? Foto: ČTK, Reuters ??
Foto: ČTK, Reuters
 ??  ??
 ??  ?? Oběti a škody Ve městě Drač se budova zřítila na auto. Muže zasypaného v troskách (snímek dole) se podařilo zachránit.
Oběti a škody Ve městě Drač se budova zřítila na auto. Muže zasypaného v troskách (snímek dole) se podařilo zachránit.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia