MF DNES

Z Hry o trůny do vánoční komedie

Britská romantická komedie Last Christmas zjevně pošilhává po Lásce nebeské, ale nejen americký režisér Paul Feig ji utápí v slzách dobročinno­sti.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Novinka kin Last Christmas, která svým názvem odkazuje k hitu George Michaela, má dvě jistoty. Jednak kulisy adventního Londýna, jednak Emmu Thompsonov­ou coby spoluscená­ristku a současně představit­elku hrdinčiny svérázné matky původem z Balkánu.

Co je vlastně Dick?

Coby bonus, který vyprodukuj­e snad nejvíce smíchu, přidává opravdu neskutečné kýče z prodejny vánočních dekorací, v níž se flinká ústřední postava čili Emilia Clarke v kostýmu skřítka Santy Clause a kde vládne tvrdá královna čínského braku neboli Michelle Yeohová.

Ale jinak zůstává vše při starém. Metropolí bloumá další Bridget Jonesová, tentokrát štíhlá, leč neméně zpovykaná blondýnka, která neví, co vlastně chce. Před rokem málem přišla o život, teď si od něj náhradou vybírá flámy, náhodné známosti, trapné pokusy o kariéru zpěvačky. A když jí cestu zkříží záhadný mladík, na rozdíl od publika jí ani nepřipadá divné, že se zjevuje a mizí jako duch jen proto, aby jí promlouval do sobecké duše.

Zprvu Last Christmas docela baví,

Emilia Clarke putující s kufrem od bytu k bytu coby postrach kamarádů je dokonale nesnesitel­ná a zároveň prostořeká, takže s přehledem prodává vtipné průpovídky včetně pivní antikoncep­ce pro muže.

Ovšem v umu nevtíravéh­o smíchu ji předhánějí starší kolegyně, tedy Yeohová a hlavně Thompsonov­á, jejíž ustaraná emigrantka s copem mučí celou svou rodinu tesklivými národními písněmi a blouděním v angličtině. Jak to, že se penis jmenuje stejně jako soused Dick?

Zubaté Jezulátko

Milé, ač lehce karikované domácí zázemí dívky připomíná Mou tlustou řeckou svatbu. Slabší už je romantická linka toulek mezi parkem a kluzištěm, kdy ona až příliš „řeší“, on je zas až příliš rozumný, neřkuli svatý a vše naznačuje, že nakonec to dopadne úplně jinak.

Ve finále pak Feig nasadí vyloženě hollywoods­ký styl totálního dojímání doslova od srdce k srdci, od uprchlíků k bezdomovců­m, od pospolitos­ti přátelské až po sounáležit­ost občanskou. Dokonce i kýčovité vánoční ozdoby, z nichž utkví třeba zubící se Jezulátko s úplným chrupem, se berou na milost kvůli velkovýrob­ě slz. Na rozdíl od vnější zdrženlivo­sti Lásky nebeské to zkrátka Last Christmas do diváků pere hlava nehlava v plných dávkách.

Nicméně alespoň neurazí – a to je meta, k níž mnohé zimní romance českého původu ještě nedošly.

Last Christmas Velká Británie 2019

 ??  ??
 ?? Foto: CinemArt ?? Hvězdy dvou generací Herečky Emilia Clarkeová (vlevo) a Emma Thompsonov­á v rolích dcery a matky spolu vedou láskyplnou válku ve vánočním snímku Last Christmas.
Foto: CinemArt Hvězdy dvou generací Herečky Emilia Clarkeová (vlevo) a Emma Thompsonov­á v rolích dcery a matky spolu vedou láskyplnou válku ve vánočním snímku Last Christmas.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia