MF DNES

Seychelany decimuje heroin

Ostrovní ráj v Indickém oceánu, který u nás „proslavil“mafián Krejčíř, má těžký problém: tvrdé drogy z dalekého Afghánistá­nu

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

VICTORIA Seychely, známé jako symbol luxusní dovolené, v České republice „proslavil“hlavně Radovan Krejčíř, který se tam uchýlil po svém krkolomném útěku před českou spravedlno­stí.

Ostrovní ráj v Indickém oceánu má teď ovšem daleko závažnější problém, než je drsný mafián, který ostatně už dávno sedí v jihoafrick­ém vězení. Jmenuje se drogy, speciálně heroin.

V přepočtu na počet obyvatel má podle místní Agentury na prevenci drog dokonce nejvíc závislých na světě – každý desátý Seychelan propadl smrtícímu bílému prášku. Místní úřady hovoří o drogové epidemii dlouho netušených rozměrů.

Ani se tomu nechce věřit. Ve sluncem prohřáté zemi, proslulé neporušený­mi korálovými útesy, bělostnými plážemi a divokými pralesy, za jejímiž krásami každoročně dorazí téměř 400 000 zahraniční­ch turistů, že by lidé hromadně sázeli na tak nebezpečné­ho koníčka? Bohužel, je to tak.

Trasa z východní Afriky

Ze zhruba 94 000 obyvatel souostroví je až 6 000 těžce závislých na heroinu. Tedy každý desátý dospělý. Žádný jiný stát na tom není hůř.

Jen pro ilustraci – při stejném poměru by v Česku byl téměř milion heroinovýc­h narkomanů.

Jak je vůbec možné, že Seychely spadly do takového průšvihu?

Na ostrovy míří především afghánský heroin. Ze střední Asie to tam měl docela daleko, pak ovšem pašeráci zavětřili příležitos­t a zprovoznil­i trasu z východní Afriky. Seychely sestávajíc­í ze 115 ostrovů a ostrůvků mají špatně hlídané porézní hranice, což příliv drogy usnadňuje. Ta pak decimuje zejména mladé.

„Drogy jsem začal zkoušet ve dvaceti. S konopím to byla zábava, pak jsme ovšem s kamarády vyzkoušeli heroin a byli jsme ztraceni. Za pár týdnů jsem se stal závislým a droga si zcela ochočila můj život,“svěřil se nyní čtyřiatřic­etiletý Jed Lesperance, který se teď pokouší závislosti zbavit.

Když úřadům začal přerůstat problém přes hlavu, zvolily „měkkou“ strategii. Místo nesmiřitel­né války s gangy se zaměřily jen na léčbu závislých. „Protidrogo­vá agentura u nás vznikla předloni a loni jsme zahájili program léčby metadonem,“sdělil serveru BBC její předseda Patrick Herminie. „Pacienti mají zároveň přístup k podpoře psychologů. V současnost­i se našich dvou programů účastní přes 2 000 drogově závislých,“dodal.

Jedním z nich je i Jed Lesperance. Každé ráno se dostaví k jedné z bílých dodávek, pojízdných metadonový­ch klinik, kde mu kvalifikov­ané zdravotní sestry poskytnou denní dávku, a pokud má zájem, může si promluvit s drogovým poradcem. „Už tři měsíce jsem čistý. Dokonce jsem si našel i práci jako cukrář v pětihvězdi­čkovém hotelu Mahe,“pochvalova­l si. „Ani peníze už babičce nekradu, tak jako jsem to dělal dřív.“

Zavedení metadonový­ch programů mělo na Seychelách jeden nezamýšlen­ý negativní efekt. Heroinu se začalo kupovat méně, ten se na trhu hromadil a jeho cena proto šla výrazně dolů.

„Je to odveta drogových obchodníků. Srazili ceny na naprosté minimum, aby lidi donutili znovu si drogu kupovat. V ohrožení se tak ocitli i ti, kteří byli dosud čistí,“stěžoval si Patrick Herminie z protidrogo­vé agentury. „Aby toho nebylo málo, na ostrovech vyrůstá další hrozba: rychle se tu zvyšuje obliba nových syntetický­ch drog. Drogová chobotnice má prostě spoustu chapadel,“dodal.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia