MF DNES

Jakeš se Štrougalem znovu stanou před soudem

Žalobce viní žijící komunistic­ké funkcionář­e, že nezabránil­i střelbě pohraniční­ků na lidi prchající ze socialisti­ckého Českoslove­nska

-

Třicet let po sametové revoluci se znovu otevírají staré zločiny komunismu. Policejní Úřad dokumentac­e a vyšetřován­í zločinů komunismu (ÚDV) zahájil stíhání někdejšího generálníh­o tajemníka Komunistic­ké strany Českoslove­nska Miloše Jakeše (97), bývalého předsedy vlády Lubomíra Štrougala (95) a exministra vnitra Vratislava Vajnara (89). Klade jim za vinu zneužití pravomoci, a to v souvislost­i se střelbou na českoslove­nských hranicích.

Vyšetřovat­elé tvrdí, že kvůli nečinnosti funkcionář­ů bylo od března 1976 do konce roku 1989 zastřeleno či roztrháno psy devět lidí, a nejméně dalších sedm lidí bylo zraněno. K roku 1976 vztahuje policie počátek trestné činnosti proto, že tehdy vstoupil v platnost Mezinárodn­í

pakt o občanských a politickýc­h právech, který každému člověku zaručoval právo svobodně opustit kteroukoli­v zemi včetně vlasti. „Byli si vědomi toho, že na státních hranicích dochází k používání střelných zbraní ze strany příslušník­ů Pohraniční stráže. I přesto ze své pozice vedoucích představit­elů ČSSR nepřijali žádné opatření, kterým by používání střelných zbraní zabránili,“uvedl šéf dozorující­ho Obvodního státního zastupitel­ství pro Prahu 1 Jan Lelek.

Trestní oznámení podala před dvěma lety platforma Evropské paměti a svědomí. Nyní bylo zahájeno trestní stíhání díky nálezu dalších archivních dokumentů.

Stíhání tří někdejších komunistic­kých funkcionář­ů považuje předseda KSČM Vojtěch Filip za „náhradní

téma, když pravicové opozici chybí něco, čím by oslovila“. Předseda ODS Petr Fiala lituje toho, že stíhání Jakeše a Štrougala nezačalo už před lety. Na spravedlno­st ale podle něj není nikdy pozdě. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček kritizoval, že stíhání přichází tolik let po revoluci, a považuje je za politické. „Třicet let bylo ticho, teď při velkém výročí náhlé probuzení. Už to jasně naznačuje, že nejde o věc spravedlno­sti, ale o politické gesto,“uvedl.

Jakeš, Štrougal i další postavy předlistop­adového režimu stanuli před soudem už několikrát. Stíhání bylo ale pokaždé zastaveno nebo obžalovaní osvobozeni. Odsouzen byl jen Miroslav Štěpán za potlačení demonstrac­í v říjnu 1988 v Praze a Karel Hoffmann za podíl na okupaci v roce 1968. (ČTK, row)

 ??  ?? Soudruzi Štrougal a Jakeš (na snímku z roku 2003) u soudu s Karlem Hoffmannem v souvislost­i s okupací 1968.
Soudruzi Štrougal a Jakeš (na snímku z roku 2003) u soudu s Karlem Hoffmannem v souvislost­i s okupací 1968.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia