MF DNES

Rodiče by neměli učitele shazovat

-

Počty případů, kdy si žák slovně nebo dokonce fyzicky dovolí zaútočit na učitele, rostou. Podle psychologa Rostislava Nesnídala je to způsobeno hlavně výchovou rodičů. „Lidé to neradi slyší, ale je to otázka výchovy – chovám se podle vzoru, jaký mám doma,“říká.

Ztrácejí dnes děti respekt vůči autoritám?

Respekt k autoritám ztratím tehdy, když mi rodiče říkají: Ten učitel je ale blbej. Ta sousedka je kráva. To se v rodinách dnes často vyskytuje. Někdy si rodiče myslí, že to ani neříkají před dítětem. Že si dítě tamhle hraje a neposlouch­á. Poslouchá. Sbírá všechny informace.

Takže je vina jen na rodičích?

Vlivů je tam víc. Rodiče, televize, veřejné sdělovací prostředky. Rodiče potřebují o víkendu něco dělat, tak dítě posadí před televizi. V ní je hodně agrese. Někteří odborníci by mohli namítnout, že díky televizi se připravují na život. Jenže oni se spíše připravují na hrubost a agresi. Z televize to můžou pochytit i děti z rodin, kde se agresivita vůbec neobjevuje a rodiče se chovají perfektně. Také to ale může být chováním učitelů. Ne že by děti bili, ale některé chování může děti podnítit k naštvání. Některé děti jsou prostě hůře zvladateln­é, a když se jim nedostává patřičného přístupu, jejich agresivita roste.

Jak se mají učitelé chovat, když si na ně žáci začnou dovolovat?

Učitelé a žáci by si měli vzájemně povídat. Třeba si sednout do kroužku a v klidu spolu mluvit. Jsou školy, na kterých se to už děje. Učitelé by měli nacvičovat, jak s dětmi komunikova­t. Nesnažit se do nich jen nacpat co nejvíce informací. To má pak i přínos pro výuku. Dítě, které je schopno přijímat informace, se tolik nezaobírá vlastními myšlenkami a soustředí se na výklad. (dh, vj)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia