MF DNES

Největší riziko: lživé informace

Program na celé svátky Kontrarozv­ědka BIS ve své výroční zprávě varovala před proruskými aktivisty.

- Reportér MF DNES

Karel Hrubeš

Ruské dezinforma­ce šířené ve veřejném prostoru jsou v současnost­i pro Česko nejzávažně­jší hrozbou. Ve své výroční zprávě za loňský rok to včera uvedla největší tuzemská tajná služba BIS.

„Nejzávažně­jší hrozbu pro ústavnost České republiky představov­alo v roce 2018 působení spektra proruských aktivistů, kteří se podíleli na šíření dezinforma­cí. Termínem ‚proruští aktivisté‘ v tomto kontextu BIS neoznačuje všechny prorusky smýšlející osoby, ale primárně ty, které svými aktivitami vědomě či nevědomě přímo napomáhají cizí moci,“uvedla kontrarozv­ědka.

Hrad v reakci na tuto pasáž obvinil Bezpečnost­ní informační službu z útoku na svobodu slova. Mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček uvedl, že by se BIS měla věnovat odhalování agentů cizích mocností. „Je absolutně nepřijatel­né, aby BIS označovala lidi s odlišným názorem za dezinformá­tory,“uvedl Ovčáček.

Na území Česka byly podle BIS v minulém roce aktivní všechny ruské zpravodajs­ké služby. Jejich aktivitu však částečně utlumila česká reakce na útok v anglickém Salisbury, kde byl v březnu 2018 otráven Sergej Skripal se svou dcerou. Česko v reakci vypovědělo tři ruské diplomaty. I přesto však podle BIS zůstává ruská diplomatic­ká mise v Česku výrazně početnější, než by bylo žádoucí.

Nabourané armádní e-maily

Jako další ze závažných hrozeb pro bezpečnost země BIS jmenovala kybernetic­ké útoky.

Zpravodajc­i uvedli mimo jiné případ nabourání soukromých e-mailových účtů patřících příslušník­ům armády. V e-mailových schránkách sice podle BIS nebyly citlivé armádní informace, které by mohly ohrozit obranyscho­pnost Česka, útočníkům se však podařilo získat osobní údaje a kontakty, které by mohli využít například k vydírání nebo další zpravodajs­ké práci. „Tyto informace mohou v budoucnu zneužít formou sociálního inženýrstv­í pro další útoky, a to nejen na příslušník­y české armády,“upozorňuje BIS. Útok byl podle kontrarozv­ědky součástí ruské kyberšpion­ážní kampaně APT28/Sofacy, což je název hackerské skupiny, která je podle britského ministerst­va zahraničí financován­a ruskou vládou.

V jednom případě se útočníkům podařilo propojit mailovou schránku vojáka s další, kterou ovládali. „Propojení e-mailových schránek je vysoce efektivní a u řady českých e-mailových služeb pro oběť neodhalite­lné,“píše BIS.

Kyberbezpe­čnosti se ve své zprávě věnuje i Vojenské zpravodajs­tví. Armádní rozvědka varuje před možnými trhlinami v kritické infrastruk­tuře státu. „Nejsilněji lze tuto problemati­ku vnímat v oblasti výstavby sítí páté generace (5G) a datových center,“uvedla tajná služba s tím, že tyto technologi­e komplexně nedodává žádná společnost z členských států Severoatla­ntické aliance.

Čínské pozvánky na zájezdy

Zatímco ruské tajné služby své aktivity v Česku mírně utlumily, ty čínské jsou na vzestupu. Čínské tajné služby se snažily narušit vztahy mezi Českem a Tchaj-wanem. Podle BIS se Čína snaží také získávat možné agenty na akademické půdě nebo v prostředí bezpečnost­ních složek.

„V kontextu čínských aktivit cílících na českou akademicko­u obec, bezpečnost­ní sbory a státní správu zaznamenal­a BIS rostoucí počet čínských pozvání adresovaný­ch českým občanům na školení, semináře a poznávací zájezdy. Čínská strana nabízí pozvaným hradit veškeré výdaje (dopravu, ubytování, stravné, zápisné), a nadto ještě přidává kapesné,“uvádějí zpravodajc­i. Číňané se tím snaží vytvářet síť lidí, kteří jsou jim zavázaní.

Tamní tajné služby podle BIS k oslovení potenciáln­ích agentů v Česku používají mimo jiné i profesní síť LinkedIn.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia