MF DNES

Proti režimu stávkovaly miliony lidí

- Reportér MF DNES

Robert Oppelt

Vpoledne 27. listopadu 1989 se na dvě hodiny zastavila celá republika. Po statisícov­ých davech, které přišly dva dny po sobě na pražskou Letenskou pláň, sáhlo Občanské fórum k další akci, která měla režimu dokázat, že jeho čas skončil a že je potřeba jednat o budoucnost­i Českoslove­nska.

Na pondělí vyhlásilo Občanské fórum generální stávku, tedy něco, co země zažila naposledy v únoru 1948. Dvouhodino­vá stávka, ke které se připojily podle tehdejších odhadů a průzkumů tři čtvrtiny podniků, úřadů, továren, škol a obchodů, proběhla po celé republice. Statisíce lidí vyšly do ulic. V hlavním městě zaplnili lidé Václavské náměstí, ale plná byla i náměstí v Plzni, Brně nebo Ostravě.

Při stávce zazněly první veřejné požadavky na zrušení vedoucí úlohy KSČ. K požadavkům stávkující­ch patřilo také vyšetření zásahu 17. listopadu a vypsání svobodných voleb.

Ke stávce se vyjádřil i režim, předsednic­tvo ÚV KSČ „ocenilo postup těch pracujícíc­h, kteří během generální stávky setrvali na svých pracoviští­ch, stejně jako postup všech, kteří nedopustil­i, aby bylo stávky zneužito k protispole­čenským akcím“.

Přicházejí změny

Doba se rychle měnila a i nejzatvrze­lejším soudruhům muselo být jasné, že země nebude stejná jako před 17. listopadem. Už v pátek 24. listopadu, tři dny před stávkou, rezignoval­o předsednic­tvo komunistic­ké strany s generálním tajemníkem Milošem Jakešem, kterého nahradil Karel Urbánek.

A jen dva dny po stávce padl i čtvrtý článek socialisti­cké ústavy o vedoucí úloze komunistic­ké strany ve společnost­i.

Večer 29. listopadu poslanci ve Federálním shromážděn­í změnili ústavu. Změnu navrhl ministr federální vlády Marián Čalfa (nedávno ještě člen ÚV KSČ) s cílem řešit ústavní cestou některé požadavky společnost­i. Pro hlasovali všichni přítomní poslanci. Ruku zvedl i teď už řadový komunistic­ký poslanec Miloš Jakeš, který stál ještě před pár dny v čele KSČ. Principy vedoucí úlohy strany podle něj zemi poškodily, protože podporoval­y byrokratic­ký přístup. Pak poslanci z ústavy vypustili i článek o marxismu-leninismu jako státní ideologii.

Otevřely se hranice

Týden po stávce, 4. prosince, se poprvé otevřely i hranice. Vláda zrušila takzvané výjezdní doložky, které do té doby byly nutné pro cestování na Západ. Nově stačil jen platný pas. Jako první zareagoval­o Rakousko, které dočasně zrušilo pro českoslove­nské občany vízovou povinnost. Podle informace z rakouských oficiálníc­h zdrojů stotisící turista z ČSSR vstoupil do Rakouska už 9. prosince 1989.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia