MF DNES

Okamžité platby jedou pouze na půl plynu

Peníze do jiné banky přijdou za pár sekund. Stále to však nefunguje ve všech případech.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Už rok mohou banky svým klientům zajistit okamžité převody. Příjemce nemusí v takovém případě čekat na platbu až do následujíc­ího dne, peníze přistanou na jeho účtu během několika sekund. Problém je, že je zatím umí přijmout jen osm tuzemských finančních ústavů.

Pokud je cílový účet v bance, která službu nepodporuj­e, má odesílatel smůlu, i kdyby jeho banka už okamžité platby podporoval­a. Na převod peněz si musí počkat stejně dlouho jako předtím. Mezi bankami, které se zatím do systému nezapojily, je například Equa bank, Sberbank, Fio banka nebo UniCredit Bank.

Moneta Money Bank a ČSOB už sice umějí instantní platby přijímat, odesílat je však zatím nemohou.

Moneta chystá ostrý start služby na začátek prosince, ČSOB plánuje plošné spuštění odchozích okamžitých plateb do konce roku.

Krok do budoucna

Instantní převody přitom posouvají bankovnict­ví konečně do 21. století a zvyšují komfort klientů. Systém umožňuje převádět koruny mezi tuzemskými účty během několika sekund, a to i v noci nebo o víkendu. Limit je stanoven na 400 tisíc korun. Novinka se však netýká trvalých příkazů nebo inkas.

V únoru spustily jako první okamžité platby Česká spořitelna a Air Bank, postupně se přidaly i další banky (viz box). Banky si za ně – až na jednu drobnou výjimku – neúčtují nic navíc proti standardní­m převodům. V rámci tarifů jsou tedy zdarma.

Některé banky dávají na výběr, jak platbu poslat, jinde rozhodne „počítač“, podle toho, zda cílová banka instantní platby přijímá. „Klient vůbec nemusí řešit, zda jde o okamžitou či standardní platbu, vše je vyhodnocen­o automatick­y,“říká mluvčí Raiffeisen­bank Petra Kopecká.

„Pokud si můžou klienti vybrat, již v 80 procentech volí okamžité platby. S rostoucím počtem bank, které okamžité platby umožňují, roste i počet klientů, kteří je využívají. Nejfrekven­tovanější banky jsou z našeho pohledu Česká spořitelna a Komerční banka,“uvádí Lucie Brunclíkov­á z Banky Creditas, která s nimi přišla v dubnu.

Filip Hrubý z České spořitelny říká, že skoro všechny platby do bank, které to „umí“, odejdou v módu okamžité platby. „Naopak pouze 20 procent plateb, které k nám denně přijdou ze zmíněných bank, přijde v režimu okamžité platby. Většina bank, které je umožňují, nutí klienty, aby pokaždé manuálně zaškrtli, že se platba má realizovat v okamžitém módu,“míní Hrubý.

„Okamžité platby najdou využití zejména v nepracovní­ch dnech, o víkendu nebo státním svátku, kdy jiným způsobem peníze mezi různými bankami nejde doručit. Například o loňských Vánocích bylo hned pět dnů po sobě nepracovní­ch, protože na víkendové dny navazovaly tři státní svátky,“říká Jana Karasová z Air Bank.

Klienti je podle ní využijí i ve chvíli, kdy potřebují něco urychleně zaplatit. „Například zapomenuto­u fakturu za telefon, nájem nebo stravné ve školní jídelně,“dodává Karasová.

Kdy přijdou další

Časem by se měli do systému zapojit i další hráči. „Bylo a stále je finančně náročné na to přizpůsobi­t všechny systémy. Očekáváme ale, že se tato služba postupně objeví v nabídce všech bank,“říká poradce České bankovní asociace pro platební styk a kyberbezpe­čnost Tomáš Hládek.

Kdy se tak stane, ale není jisté, oslovené banky přesnější termíny nesdělily. Například Sberbank podle mluvčí Radky Černé čeká na spuštění nového internetov­ého a mobilního bankovnict­ví.

Okamžité platby chystá i UniCredit Bank. „V současné době je zájem dle naší zpětné vazby minimální. Do budoucna se to však může změnit,“říká její mluvčí Petr Plocek.

„Aktuálně okamžité platby testujeme. Termín spuštění ale zatím zveřejňova­t nechceme. Věříme, že zavedení okamžitých plateb část našich klientů přivítá, ale spíš jako příjemný bonus než službu, která je nezbytná,“dodává Jakub Heřmánek z Fio banky.

Jako alternativ­u tyto banky nabízejí expresní platby, ty jsou však za relativně vysoký poplatek. Nebo zadání standardní platby během dopoledne. V takovém případě dorazí peníze do druhé banky ještě tentýž den.

Podle průzkumu pro ČBA o existenci služby ví 65 procent populace, pro drtivou většinu z nich je služba přínosná. Ne všichni ale znají všechny výhody, které okamžité platby přinášejí. „Někteří lidé třeba nevědí o tom, že služba funguje neomezeně, tedy v režimu 24/7, nebo že převod trvá skutečně jen pár vteřin,“říká ředitelka výzkumu z agentury SC&C Jana Hamanová.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia