MF DNES

Stát dává dost, ale lidé málo

Češi se na financován­í zdravotnic­tví ze svých kapes podílejí nejméně v Evropě. Právě to je jednou z hlavních příčin nízkých výdajů na zdravotní péči u nás. Řešení je ale v nejbližší době politicky neprůchodn­é.

- Marcela Alföldi Šperkerová zdravotnic­ký think tank Klub Mederi

Zdravotnic­tví hrozí kolaps! Do systému směřuje málo peněz! Odbory, sociální demokraté či komunisté často mluví o tom, že Česko vydává málo peněz na zdravotnic­tví v poměru k HDP, a to i ve srovnání s Evropou. Podle posledních dostupných dat Eurostatu za rok 2016 je Česko v žebříčku evropských zemí s podílem 7,15 % HDP až na začátku poslední třetiny.

Průměr EU dosahuje 9,9 %, severské země, Rakousko, Nizozemsko a Belgie investují přes 10 %, více než 11 % vydávají Francie a Německo. Evropskými šampiony jsou Švýcaři s 12,3 %, pouze 5 % naopak dává Rumunsko.

Takzvaný krizový štáb, který vedou tuzemské odbory, vidí řešení neutěšené situace ve zdravotnic­tví ve „zvýšení objemu peněz v českém zdravotnic­tví na úroveň 9 % HDP, což umožní zachovat krachující nemocnice, zkvalitnit péči o pacienty, zlepšit pracovní podmínky a především odměňování zaměstnanc­ů“.

Je to hezký plán. Kdo by nechtěl získat pro svůj obor více peněz? Ale ještě předtím není špatné se podívat, co se do peněz na zdravotnic­tví počítá, proč je Česko v evropském žebříčku tak nízko a jak lze přání na více peněz naplnit.

Český statistick­ý úřad do zdravotnic­kého rozpočtu počítá příjmy zdravotníc­h pojišťoven včetně odvodů za takzvané státní pojištěnce (děti, důchodce, nezaměstna­né či rodiče malých dětí). Tato část tvoří bezmála dvě třetiny rozpočtu.

Další velkou položku – téměř 20 % – tvoří výdaje ze státního rozpočtu, jež doplňují finance z krajských a městských rozpočtů. Státní peníze míří na podporu domovů pro seniory a dalších domovů včetně stacionářů, dále na příspěvky na péči a podobné dávky, na správu resortu zdravotnic­tví a na preventivn­í projekty.

Třetí podle velikosti jsou přímé platby domácností. Ty zahrnují doplatky za léky na předpis, volně prodejné léky a ostatní medikament­y, příplatky u zubařů, poplatky za pohotovost, za různá potvrzení, platby za nadstandar­dní služby včetně příplatků v lázních nebo kosmetické operace, služby dentálních hygieniste­k, nutričních terapeutů, pracovníků asistované reprodukce a další. Tato položka dosahuje 14 % celkových výdajů na zdravotní péči.

Zbývající zhruba 3 % jsou takzvané soukromé zdroje, do nichž se počítají dobrovolné platby na zdravotní péči neziskovýc­h institucí (například Červeného kříže), cestovní pojištění a podniková preventivn­í péče.

Bude chybět sto miliard

To vše dohromady dělá výše zmíněný podíl 7,15 % HDP. V mezinárodn­ím srovnání sice patří Česko se svými výdaji na zdravotní péči až do spodní třetiny evropských zemí, ovšem co se týče podílu veřejných a státních zdrojů, zastává páté místo.

A v tom spočívá hlavní příčina celkově nízkých výdajů na zdravotnic­tví.

Před námi jsou dvě skandinávs­ké země (Dánsko, Švédsko) proslulé silným státem ve všech ohledech. Ale také Francie a Německo, které se tak vysoko ocitly jen kvůli jiné metodice počítání. Obě tyto země – a s nimi třeba i Slovinsko, Nizozemsko a Lucembursk­o – dávají na zdravotní péči řádově více ze soukromých zdrojů.

Ministr zdravotnic­tví recept zná. Ale za nynější politické konstelace je to neprůchodn­é.

Jak upozorňuje ČSÚ, „na rozdíl od České republiky jde o státy s relativně vysokým podílem financován­í zdravotní péče prostředni­ctvím dobrovolné­ho soukromého zdravotníh­o připojiště­ní, které se nezapočítá­vá do přímých výdajů domácností.

České domácnosti v posledních zhruba deseti letech nezvyšují svůj podíl výdajů na zdravotní péči na celkových výdajích domácností. Tento podíl je stabilně 2,2 až 2,4 %.“Jinými slovy – Češi se na financován­í zdravotnic­tví ze svých kapes podílejí nejméně v Evropě a to je jednou z hlavních příčin nízkých výdajů na zdravotní péči u nás.

Nedávná debata Hospodářsk­é komory ČR o udržitelno­sti financován­í zdravotní péče ukázala, že se české zdravotnic­tví brzy dostane do hlubokého deficitu. Podle propočtů Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky a Institutu ekonomický­ch studií Univerzity Karlovy bude ve zdravotnic­tví v roce 2030 chybět 82 až 114 miliard korun, náklady na zdravotní péči se v uvedeném roce mohou dostat na 528 až 600 miliard. A rok 2030 je už skoro za rohem.

Vojtěch ví, ale nemůže

Pokud bychom tento deficit chtěli vyrovnat zvýšením odvodů na zdravotní pojištění z výdělků, stane se cena práce v Česku nekonkuren­ceschopnou. Zdravotnic­tví sice čekají nutné strukturál­ní změny (vylepšit organizaci práce a péče, změnit poměr lůžek ve prospěch následných oproti akutním, posílit primární péči, usměrnit síť ambulantní­ch specialist­ů atd.), ale to zřejmě stačit nebude.

Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch recept zná. „Většina mezinárodn­ích šetření a hodnocení silně doporučuje České republice hledat více zdrojů financován­í zdravotnic­tví. Diverzifik­ace zdrojů je zárukou stability a udržitelno­sti, zejména v obdobích zhoršení ekonomické situace,“říká. Ale není mu to moc platné. Za nynější politické konstelace, kdy si KSČM prosadila do programové­ho prohlášení vlády závazek, že se nebude zvyšovat spoluúčast pacientů, je tato cesta neprůchodn­á. Ovšem v blízké budoucnost­i se diskusi o sociálně citlivém zvýšení spoluúčast­i stejně nevyhneme.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia