MF DNES

Impeachmen­t neoslabí jenom Trumpa a USA

- Bezpečnost­ní analytik

Miloš Balabán

Skandál spojený s nátlakem Donalda Trumpa na ukrajinské politiky, aby našli „kompro“na Huntera Bidena, syna jeho potenciáln­ího demokratic­kého protikandi­dáta, a následná snaha demokratů o impeachmen­t začíná mít širší dopady na celý svět. Fareed Zakaria ve Washington Post připomněl, že se tak děje paralelně s politikou unilateral­ismu a izolacioni­smu Trumpovy administra­tivy, která nejenže vede k rezignaci na vedoucí roli USA ve světě, ale přispívá i k tomu, že svět se stává ještě více nestabilní.

Několik rysů současného dramatu okolo impeachmen­tu stojí za pozornost. V prvé řadě je to prohlubují­cí se nesmiřitel­nost mezi republikán­y a demokraty. V reakci na zahájení impeachmen­tu Trump napsal výbušný tweet, v němž zmínil, že impeachmen­t způsobí rozkol jako občanská válka Severu proti Jihu, ze kterého se země nikdy nevzpamatu­je. Možná je to příliš katastrofi­cká vize, nicméně „tlak na pilu“proti Trumpovi ze strany demokratů, kteří mu zjevně vyhlásili svatou válku, paradoxně přispívá k ochromován­í konsenzu při řešení problémů vnitřní i zahraniční politiky. A to v momentě, kdy dochází v globální politice a ekonomice k přeskupová­ní sil a vlivu, přičemž své party zde ke smůle Ameriky nikoliv úplně špatně hrají dva klíčoví američtí soupeři – Čína a Rusko.

V předcházej­ících procesech impeachmen­tu týkajících se prezidentů Nixona a Clintona takto krajně polarizova­ná americká politika nebyla, což umožňovalo zvládat i složité zahraničně­politické otázky: válku ve Vietnamu, normalizac­i vztahů s Čínou, odzbrojova­cí jednání se Sovětským svazem v první polovině 70. let nebo hledání řešení vážné krize na Balkáně koncem 90. let.

Dnes ovšem sledujeme, jak je americké ministerst­vo zahraničí negativně poznamenán­o ukrajinsko­u kauzou, o čemž svědčí osobní zapletení do ní ministra Pompea a negativní vystoupení amerických diplomatů proti Trumpovi ve slyšeních ve Sněmovně reprezenta­ntů. A na místě je otázka, jestli by v případě vypuknutí nějaké vážné krize ve světě byl americký zahraničně­politický aparát schopen v takové nepříznivé konstelaci adekvátně reagovat. I s přihlédnut­ím k tomu, že Trump už má čtvrtého poradce pro národní bezpečnost.

Na summitu NATO příští týden v Londýně se o procesu impeachmen­tu a jeho dopadech asi moc řeč nepovede, alespoň ne oficiálně. Nevytane ale na mysl mnohým spojenecký­m státníkům kvůli tomu, co se v americké politice odehrává, nedávné vyjádření francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona o tom, že se NATO nachází ve stavu mozkové smrti? Dění ve Washington­u může být varovnou předzvěstí toho, že se až tak nemýlí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia