MF DNES

Alternativ­ní investice mají svá specifika

Čím dál tím více investorů se po zkušenoste­ch z minulých let obává výkyvů na kapitálový­ch trzích. Hledají proto jiné cesty, jak zhodnotit své volné prostředky. Stále více jich přitom objevuje alternativ­ní investice.

- Spolupraco­vnice redakce

Dana Jakešová

Vprůběhu globální finanční krize před 10 lety si mnoho investorů uvědomilo, jak mohou být zranitelné jejich investice nejen na akciovém, ale i dluhopisov­ém a peněžním trhu. Historie sice ukazuje, že v čase se i takové mimořádné výkyvy srovnají. Přesto se řada z nich začala poohlížet, čím dalším ještě své investiční portfolio doplnit. Ke slovu se tak stále častěji dostávají alternativ­ní formy investic.

Tahounem jsou v tomto směru stále drahé kovy, zejména zlato a stříbro. I jejich cena v krátkém horizontu kolísá, někdy výrazně. Letos se zatím zlatu mimořádně daří. Na začátku srpna se jeho cena poprvé od roku 2013 vyšplhala na hranici 1 500 dolarů za troyskou unci. Krátkodobě poté spadla k 1 400 dolarům, nyní už se zase blíží zpátky k 1 500 dolarům. „Za růst ceny může větší množství faktorů,“říká Lukáš Jankovský, předseda představen­stva společnost­i Zlaťáky. „Nejistota na trzích je přitom jedním z významných hybatelů. „Čekají nás mezníky, které výrazně ovlivní vývoj světové ekonomiky, například brexit či obchodní válka USA s Čínou. Problém je v tom, že nikdo neví, jak dopadnou,“vysvětluje Jankovský. Faktem je, že úlohou drahých kovů není vytvářet příjem. Tyto kovy fungují především jako rezerva, jako uchovatel hodnoty.

Investovat můžete do zlatých (stříbrných) mincí nebo slitků. „Výhodou vlastnění fyzického zlata nebo stříbra je, že se jedná o hmatatelno­u investici, jejíž podstata není ukryta v jedničkách a nulách,“doplňuje Jankovský. Navíc jde o diskrétní investiční nástroj. Na rozdíl třeba od nemovitost­í neexistuje žádný katastr zlatých a stříbrných slitků a mincí. Určitou nevýhodou může být nižší likvidita.

Je zde ještě jedna možnost – a tou jsou spořicí programy do zlata (a dalších drahých kovů). Investovat lze od 500 korun měsíčně. Učinit tak můžete přes specializo­vané investiční společnost­i. A například Expobank nabízí takové spoření do zlata nebo stříbra přímo v rámci NEO účtu, a to formou pravidelný­ch plateb. Banka totiž navázala spolupráci s Českou mincovnou.

V kurzu je i umění

Zajímavou alternativ­ou netradiční­ho investován­í může být také umění. Představa, že si koupíte jakýkoliv obraz a třeba za deset let ho prodáte s velkým ziskem, je však velmi zkreslená. Takhle jednoduše to nefunguje a ne každý obraz vám může vynést peníze. Obecně platí, že moderna vede nad staršími díly. Vhodnější je vybírat díla umělců, kteří za sebou mají už nějaké výstavy a jejichž díla se již objevila v různých sbírkách. V každém případě je lepší se poradit s odborníkem. A to i s ohledem na to, abyste si domů neodnesli padělek.

Volné peníze však můžete vložit například také do poštovních známek, knih, hodinek, hraček a různých dalších sběratelsk­ých předmětů.

Investice do půjček či startupů

Poměrně novou záležitost­í jsou pak investice v rámci sdílené ekonomiky, například v rámci peer-to-peer půjček. Typ půjček bude záležet na platformě, kterou si pro takové investován­í vyberete. Některé služby nabízí půjčky, které přebírají od třetích stran, riziko je tak víc skryté. Jiné platformy schvalují všechny půjčky samy, a tím pádem řídí i riziko.

Konkrétní půjčky na dané platformě, do nichž půjdou vaše peníze, si pak můžete vybrat vy sami. Abyste však nesplakali nad výdělkem, je i v tomto případě nutné umět si investici správně vyhodnotit, vědět, jak riziko diverzifik­ovat, tedy rozložit. „U nás kromě této varianty nabízíme investorům i možnost, že jim portfolio vytvoříme sami na základě našich dat,“říká Jiří Humhal, finanční ředitel služby Zonky. Dodává, že se jedná o půjčky pouze fyzickým osobám.

Plusem u této formy investován­í je, že se vám investice vrací měsíčně v podobě pravidelný­ch splátek. Ty je možné buď průběžně vybírat, nebo nechat výnosy reinvestov­at, a zajistit si tak vyšší výnos. „Navíc funguje tzv. sekundární trh, který zvyšuje likviditu tím, že investor může prodávat své investice ostatním,“doplňuje Humhal.

Dalším novým typem alternativ­ních investic je například crowdfundi­ng. „Investovat lze do nadějných startupů i zavedených firem z různých odvětví. Investoři poté získávají cenné papíry, ať už dluhopisy, investiční certifikát­y, anebo přímo podíly ve společnost­ech,“popisuje Radek Musil z Fundliftu, který je jednou z největších crowdfundi­ngových platforem v České republice.

Ta také navázala spolupráci s Expobank. Majitelé NEO účtu tak mohou podpořit podnikatel­ské záměry na Fundlift přímo ze svého internetov­ého bankovnict­ví. Stačí si vybrat, jak velkou částku do firem vložíte. Crowdfundi­ngová kampaň se uzavře, jakmile dojde k naplnění cílové částky. Následně dojde k vydání cenných papírů.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Zlato a stříbro I přes malé výkyvy si uchovávají hodnotu.
Foto: Shuttersto­ck Zlato a stříbro I přes malé výkyvy si uchovávají hodnotu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia