MF DNES

Poštovní známky lákají investory už 150 let

- — Dana Jakešová

Zlato nebo umělecké předměty jsou uznávanými alternativ­ními investicem­i. Podobným artiklem jsou také poštovní známky. Platí tedy totéž i o nich? „Rozhodně ano,“říká Martin Němeček, bankéř a odborník na alternativ­ní investice a člen Prestige Philately Club Prague.

Platí to jen u nás, nebo i ve světě?

Sběratelsk­y zajímavé poštovní známky jsou používány jako alternativ­ní investice celosvětov­ě. Jsou vyhledáván­y širokým spektrem soukromých i institucio­nálních investorů, ať už z hlediska dlouhodobé­ho uložení volných finančních zdrojů, nebo jen z čisté spekulace. Podle kvalifikov­aných odhadů se ročně ve známkách „otočí“více než 10 miliard dolarů. A to je již docela zajímavý objem na trhu, který zde navíc funguje již takřka 150 let.

Dá se říci, jakého lze u známek dosáhnout výnosu?

U dobrých investiční­ch známek může být roční výnos v průměru kolem pěti až sedmi procent a riziko ztráty při prodeji je díky kontinuáln­í poptávce po těchto známkách minimální. Například klasické známky z USA (vydané v 19. století) měly letos prokazatel­ný tržní výnos při prodeji přes 150 procent za sedm let. A některé vzácné známky pocházejíc­í z britských kolonií vykazují dnes výnos odpovídají­cí dokonce trojnásobk­u hodnoty, za kterou byly před necelými deseti lety pořízeny.

Dá se tedy na známkách vydělat?

Ano, samozřejmě že dá. Stále se totiž zvyšuje nejen počet investorů, kteří známky kupují jako investici se slušným investiční­m výkonem, ale zároveň také investorů, kteří ve známkách vidí dlouhodobé­ho, bezpečného a trvalého uchovatele hodnoty. Naproti tomu počet klasických a vzácných známek, zejména těch z 19. století, je mnoho let již jasně daný a velmi omezený. Tyto faktory nahrávají tomu, že se do filatelie vyplatí dlouhodobě investovat a dá se na tom slušně a s relativně malou mírou rizika vydělat.

Jak se dá s takovým investován­ím do známek začít?

První krok začínající­ho filatelist­ického investora by měl směřovat k filatelist­ickému odborníkov­i. Filatelie je totiž docela věda a kvalitu vaší investice do známek ovlivňuje množství dalších faktorů. Posuzuje se nejen vzácnost a kvalita dané známky, tedy její fyzický stav, ale i to, zda známka prošla poštou, nebo jde o tzv. čistý kus. Zároveň se důsledně sleduje i historie konkrétní známky, okolnosti jejího vzniku či skutečnost, zda byla v minulosti v rukou některého významného investora, sběratele, člena královské rodiny nebo šlechtice.

S čím takový poradce konkrétně pomůže?

Poradce investorov­i pomůže vybrat, kolik, na jak dlouho a do čeho je vhodné v dané době investovat, pomůže mu sestavit vhodné filatelist­ické investiční portfolio a následně mu také pomůže dané známky získat. Je to ve své podstatě obdobný systém jako u obchodován­í s cennými papíry nebo na komoditní burze. Prestižníc­h filatelist­ických aukcí se po celém světě koná každý týden několik.

A jak je to s likviditou známek? Jak obtížný je jejich případný prodej?

Kvalitní známky mají dvě zásadní výhody – jsou velmi dobře prodejné v čase i místě a zároveň skvěle přenositel­né. Můžete si je dát do náprsní kapsy a klidně s nimi odjet na druhý konec světa, kde je bez problémů

prodáte. Jak jsem již zmínil, existují desítky aukčních domů, přes které se známka dá velmi snadno a rychle prodat. Své peníze můžete dostat ještě v den aukce. Pokud držíte dobrou známku, je skoro jistota, že ji prodáte obratem. Další možností je nabídnutí známky skrze svého poradce. Ten by měl mít přehled o poptávkách ostatních investorů a je klidně možné, že po vaší známce touží někdo jiný. Pak může prodej proběhnout prakticky okamžitě.

 ??  ??
 ?? Foto: archiv ?? Martin Němeček
Foto: archiv Martin Němeček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia