MF DNES

Mají kamery poznat tvář? Rozhodne rada

Praha se zdráhá dovolit policii, aby na městských kamerách spustila systém rozlišován­í obličeje, i když stejná technologi­e funguje na letišti. Úřad pro ochranu osobních údajů chystá posudek.

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Vedení metropole prozatím nevyslyšel­o požadavek Policie ČR na poskytnutí části městských kamer pro software umožňující rozeznávat obličeje. Obává se možnosti zneužití.

Náměstek primátora Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu / STAN), pod kterého bezpečnost­ní tematika spadá, považuje rozhodnutí o rozšíření funkce kamerových systémů za velmi závažné, proto chce, aby o problemati­ce hlasovali radní. Ti nejprve počkají na stanovisko Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ).

Jeho lidé potvrzují, že problém kamerového rozpoznává­ní obličejů není radno brát na lehkou váhu. Věc reguluje evropské nařízení o ochraně osobních údajů. „Technologi­e biometrick­ých údajů za účelem jedinečné identifika­ce fyzické osoby podléhá podmínkám podle článku 9 GDPR o zpracování zvláštních kategorií osobních údajů,“vysvětluje mluvčí úřadu Tomáš Paták. A dodává, že i když stejnou technologi­i již Policie ČR používá na Letišti Václava Havla, neznamená to automatick­y, že je možné na kamery města aplikovat stejná pravidla. A to mimo jiné i kvůli tomu, že na letišti si úředníci dbající na ochranu údajů jednoduše řečeno ani neškrtnou. „Tam platí jiné podmínky. Tedy oblast Letiště Václava Havla je zcela mimo působnost ÚOOÚ,“dodává Paták.

Podle něj také není vůbec možné, aby rozlišován­í obličeje začala provozovat i městská policie. „Na letišti Policie ČR rozlišován­í obličejů provozuje díky článku 10 trestněprá­vní směrnice, městskou policii prakticky provozuje obec a řídí se jinými pravidly,“vysvětluje mluvčí.

Zákon z doby analogové

Právník a odborník na danou problemati­ku Jan Vobořil zdůrazňuje, že česká legislativ­a v této oblasti daleko zaostává za rozvojem kamerových technologi­í. „Policie má v zákoně možnost monitorova­t veřejný prostor. To je jediné ustanovení, které upravuje monitorová­ní kamerami. Totéž mají obecní policie. To ustanovení je někdy z roku 2008 a je velmi vágní, v té době existovaly jen analogové kamery. Dnes jsou IP kamery (digitální, pozn. red.) s úplně jiným rozlišením a jinými možnostmi. Zákony jsou tedy strašně zastaralé,“říká Jan Vobořil z organizace Iuridicum Remedium.

Pokud by Praha dala policii souhlas, nebylo by zavedení systému pro identifika­ci obličejů žádným technologi­ckým problémem. „Po technické stránce se může funkce nových digitálníc­h kamer, které postupně pořizujeme místo starých, analogovýc­h, rozšířit o rozpoznává­ní obličeje velice jednoduše. Problém je však jinde. My jsme k té možnosti velice rezervovan­í. Nejde totiž jen o bezpečnost obyvatel a návštěvník­ů Prahy. Na druhé straně jde o to, co se stane se získanými údaji – například jakým způsobem budou použity či archivován­y a v jakém rozsahu,“vysvětluje náměstek Hlubuček.

Jenže ani v případě letiště, kde je používání identifika­ce podle obličeje povoleno, není podle Bezpečnost­ní informační služby (BIS) úspěšnost pokaždé stoprocent­ní. „Ti lidé, kteří počítají s tím, že je po nich vyhlášeno pátrání, jsou samozřejmě protřelí a dávají si velký pozor, aby se na kamerách moc neukazoval­i,“vysvětluje mluvčí BIS Ladislav Šticha. S přispěním Martina Bajtlera

 ?? Foto: Policie ČR ?? Násilí v metru Kamera ve stanici Rajská zachytila v říjnu bitku dvou mužů. Porovnávat obličeje zachycené městskými kamerami s policejní databází systém zatím neumí.
Foto: Policie ČR Násilí v metru Kamera ve stanici Rajská zachytila v říjnu bitku dvou mužů. Porovnávat obličeje zachycené městskými kamerami s policejní databází systém zatím neumí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia