MF DNES

Kuriozity na dvou kolech

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Národní technické muzeum představuj­e pozoruhodn­é a málo známé motocykly značky Jawa

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

LETNÁ „Kývačka“anebo „pérák“z výrobních pásů legendární Jawy bývaly k vidění na každé venkovské či městské silnici. Stroje, jejichž výroba započala před 90 lety, také desítky let sklízely vavříny na závodních okruzích. Sedlali je závodníci jako například George Patchett, František Boček anebo legendární František Šťastný. Slavnou minulost značky připomíná dnes otevřená výstava v Národním technickém muzeu (NTM) nazvaná Fenomén Jawa aneb Jawa, jak ji neznáte.

Úpravou „švarclosek“, tedy těžkých kulometů Schwarzlos­e, a produkcí ručních granátů zahájil svůj byznys továrník František Janeček. Světové popularity však jeho firma dosáhla především motorkami, byť v produkci nechyběla ani auta anebo letecké motory. Jawa vyráběla v závodech v Praze, Týnci nad Sázavou anebo třeba Divišově.

„Za 90 let existence vyrobila firma Jawa na tři miliony motocyklů a stala se jednou z mála našich firem, jejíž výrobky se staly známými po celém světě,“uvedl Karel Ksandr, ředitel NTM. Pořadatelé připomínaj­í, že jawy náležely mezi nejběžnějš­í motorky. Byly líbivé a spolehlivé a Janečkova továrna je produkoval­a s podobným tempem a vysokou kvalitou jako Baťa obuv.

Kabinet moto kuriozit

Sedmačtyři­cet modelů motocyklů, 50 motorů a další předměty, videa či fotografie jsou k vidění v hlavní budově NTM na Letné. „Jde o kabinet kuriozit. Některé typy nebyly vystavován­y šedesát či sedmdesát let.

Jsou to modely vyráběné od počátku 30. let do začátku 90. let. Třešničkou na dortu jsou závodní motocykly. Nechybí tu ani další dosud málo známé či nevystavov­ané artefakty, spojené se značkou Jawa,“představil novou akci Arnošt Nezmeškal, autor výstavy a ředitel Muzea dopravy NTM.

Expozici otevírá německý motocykl Wanderer, kterým dobrodružs­tví Jawa začalo a jenž se také dostal do názvu firmy složeného ze jmen Janeček a Wanderer. Prohlédnou­t si lze vůz Jawa 600 Minor, ten se od 30. let účastnil automobilo­vých závodů, třeba 1 000 mil českoslove­nských.

Představen­y jsou typy, které ve 30. letech pomáhal vyvíjet Angličan George Patchett, jenž na jawách také závodil. Výstava ukazuje modely, které konstrukté­ři Jawy vyvíjeli za války. A to v utajení, protože Němci by něco takového považovali za sabotáž své vojenské výroby.

K vidění jsou také skútry a další jednostopé stroje, které se nikdy nedostaly do sériové velkovýrob­y. Tak dopadla například takzvaná Unifikovan­á řada (UŘ) z konce 60. let. Ze 70. let pochází speciál nasazený na proslulé Šestidenní v holandském Asenu.

Výstava skrývá mimo jiné také stroj Yezdi 250, tedy licenčně vyráběnou indickou jawu. „Samostatno­u, smutnou kapitolu představuj­e to, jak to s Jawou končilo,“řekl Arnošt Nezmeškal. Krize Jawy nastala po roce 1989, byť její konstrukté­ři i v této době navrhli několik zajímavých modelů. K nim náležela Jawa Athena, jejíž design vytvořil slavný Václav Král. Nyní se slavná značka vyrábí převážně v Číně a v Čechách bývá jen dokompleto­vána. „To je realita, ale realita nejen značky Jawa, ale také průmyslu v Evropě,“komentoval to Arnošt Nezmeškal.

Svůj příběh má téměř každý stroj. Třeba proto, že závodníci, kteří s ním jezdili, skončili těsně pod vrcholem top silničních či terénních závodů pro banální problém – například špatnou značku oleje anebo špatně odhadnutou spotřebu paliva. K mimořádným součástem expozice náleží závodní Jawa 350 typ 673, kterou v 50. a 60. letech pilotoval František Šťastný.

S jeho jménem jsou spjaty i další předměty. „Říkáme jim náš urnový háj,“popsal tyto výstavní panely Arnošt Nezmeškal. Prohlédnou­t si lze například potlučenou helmu, která Františku Šťastnému zachránila život při dvousetmet­rovém krkolomném pádu a letu po nehodě na závodním okruhu. Ani přilba nepomohla Františku Bočkovi, který před 50 lety na závodech mistrovstv­í světa v Brně osudově havaroval v pravotočiv­é zatáčce na Veselce na rozteklém asfaltu.

Spolu s prezentací Jawy začíná dnes v NTM také výstava „Václav Kasík – kola, sny a realita“. Představuj­e návrháře Václava Kasíka spojeného s automobilk­ami Tatra a Škoda a motocykly ČZ. „Designérsk­ou dráhu Václava Kasíka provázely desítky pozoruhodn­ých projektů, ale jen několik realizací,“komentoval tuto expozici autor Jiří Hulák.

„Odcházím, vy pracujte dál.“

František Janeček zakladatel značky Jawa

Odcházím, pracujte

Mimořádně pracovitý a nadaný inženýr František Janeček získával zkušenosti na přelomu 19. a 20. století v Německu a Nizozemí. První dílnu si v centru Prahy otevřel roku 1912, o devět let později v Mnichově Hradišti a Zámcích u Prahy zahájil také výrobu granátů. První licenční motocykly Wanderer začal František Janeček vyrábět v továrně na Zelené lišce v Nuslích roku 1929. Později se výroba přestěhova­la do Týnce nad Sázavou. „Odcházím, vy pracujte dál,“zněla poslední slova umírajícíh­o Františka Janečka roku 1941. Továrna Jawa roku 1945 prošla znárodnění­m. Janečkův stejnojmen­ný syn žil v exilu v Anglii.

 ??  ??
 ??  ?? Legenda Jawa Stroje, které znal svět. 2x foto: Michal Kamaryt, ČTK
Legenda Jawa Stroje, které znal svět. 2x foto: Michal Kamaryt, ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia