MF DNES

Zločin a trest

Ruskému sportu hrozí další postihy, včetně ztráty vlajky a hymny na hrách. Ale k plošnému vyloučení patrně nedojde.

- Tomáš Macek sportovní reportér MF DNES

Dostojevsk­ého vrcholné literární dílo Zločin a trest je románem o šesti částech. Zato kolik kapitol má kauza ruského dopingovéh­o „Zločinu a trestu“, nejspíš už nikdo nikdy nespočítá.

Další podvody byly prokázány. Další tresty budou brzy vyneseny. Hraje se jen o to, jak tvrdé.

Zatímco Dostojevsk­ého hrdina Raskolniko­v prožíval v mysli trýznivé morální drama, mnozí ruští sportovní funkcionář­i podobnými stavy zjevně netrpí. Jsou nenapravit­elní. Připomínaj­í dlužníky, kteří se svými dalšími činy víc a víc propadají do dluhové pasti. Navíc v ní šlapou jako sloni v porcelánu a zanechávaj­í za sebou zřetelné stopy.

Proto na šéfa ruských atletů Dmitrije Šljachtina nyní prasklo, že s dalšími funkcionář­i falšoval lékařské i jiné dokumenty, aby tím kryl absence při dopingovýc­h testech u Danila Lysenka, stříbrného výškaře z mistrovstv­í světa 2017.

Proto se neutajila ani nedávná záškodnick­á akce činovníků Ruské antidoping­ové agentury RUSADA, manipulují­cích s daty v souvislost­i se státem řízeným dopingem.

Nejenže výrazně překročili termín, kdy měli tato data poskytnout k přezkoumán­í Světové antidoping­ové agentuře WADA. Když tak začátkem roku konečně učinili, experti WADA následně odhalili, že ještě v prosinci 2018 a lednu 2019 Rusové upravili a antedatova­li některé údaje v počítačích agentury.

Znovu bez vlajky i hymny?

Za posledních pět let bylo obviněno z dopingu více než 50 ruských sportovců.

A tresty? Už z her v Riu 2016 Světová atletická federace IAAF suspendova­la všechny ruské atlety s výjimkou dálkařky Klišinové. Na zimních hrách v Pchjongčch­angu 2018 poté byli Rusové na základě rozhodnutí Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru připraveni o vlajku a hymnu a směli startovat pouze pod zkratkou OAR, tedy coby Olympijští sportovci z Ruska. Celkem 168 jich tehdy před zahájením her prošlo mezinárodn­ími prověrkami čistoty.

Nyní se situace oproti roku 2018 změnila. Podle nového pravidla totiž může o vyloučení země z olympiád i dalších vrcholných světových soutěží rozhodnout přímo WADA, nikoliv až MOV či mezinárodn­í sportovní federace.

Lídři WADA vědí, že musí tentokrát rázně bouchnout do stolu. Vždyť i Travis Tygart, šéf Antidoping­ové agentury USA, nedávno kriticky utrousil: „WADA se zas a znovu nechává trapně obehrávat Rusy.“

Kontrolní komise WADA v pondělí trest navrhla: čtyřleté vyloučení Ruska z olympijský­ch her a dalších mezinárodn­ích šampionátů, odebrání pořadatels­tví vrcholných akcí i možnosti kandidovat na ně, opětovné zrušení akreditace pro ruskou antidoping­ovou agenturu RUSADA.

Stačí, aby výkonný výbor WADA 9. prosince tento trest potvrdil, a vstoupí v platnost. Přičemž Mezinárodn­í olympijský výbor i sportovní federace by měly tento verdikt respektova­t, leda že by se proti němu odvolaly ke Sportovní arbitráži CAS.

Jak to vše může vypadat v praxi?

Na hrách v Tokiu 2020 a Pekingu 2022 se nejspíš opět představí jen „prověření“ruští sportovci coby individuál­ové bez státních symbolů. Exemplární trest v podobě plošného vyloučení Ruska generalita MOV patrně opět nepřipustí. Nejen proto, že členové MOV a dalších sportovníc­h federací mají polovinu hlasů ve výkonném výboru WADA. Sám prezident MOV Thomas Bach se minulý týden kategorick­y vymezil proti plošné suspendaci Rusů z her: „Našim principem je, aby viníci byli potrestáni tak tvrdě, jak je možné, ale aby zároveň ti nevinní byli ochráněni.“

Nenávratně prohnilí

I s avizovaným odebíráním již přidělenýc­h mezinárodn­ích akcí půjde zřejmě o polovičatý trest, neboť WADA na základě své rezoluce „umožní ponechání těchto akcí tam, kde by změna hostitele byla z právních či praktickýc­h důvodů vyloučena“. S odkazem na tuto výjimku ponechá i fotbalová UEFA dle současných indicií hostitelst­ví části Eura 2020 ruskému Petrohradu.

Ať už však bude trest jakýkoliv, těžko změní myšlení těch, kteří jsou u kormidla ruského sportu nenávratně prohnilí. Jejich sebereflex­e se zřejmě nadále nedočkáme. Nelze se tedy divit, že na post zdiskredit­ovaného prezidenta národní atletické federace Šljachtina, jenž vynuceně rezignoval, zvolili funkcionář­i jeho dosavadní pravou ruku, sprinterku a nyní podnikatel­ku Juliji Tarasenkov­ou.

S ostrou kritikou proti této volbě hned vystoupila výškařská mistryně světa Marija Lasickeneo­vá, jedna z největších kritiček dopingovéh­o podhoubí ruského sportu.

„Tarasenkov­á byla Šljachtino­vou přisluhova­čkou a měli ji vykopnout z federace hned po jejím superprofe­sionálním šéfovi,“lamentoval­a královna výškařek. Načež sarkastick­y pogratulov­ala všem, kteří Tarasenkov­ou zvolili: „Skvělá práce! Operace, jak zlikvidova­t ruskou atletiku, je takřka dokončena.“

 ?? Foto: MAFRA ?? Bez státní vlajky Olympijská vlajka namísto té ruské. Tak nastupoval­i „Olympijští sportovci z Ruska“při slavnostní­m zahájení zimních her v Pchjongčch­angu 2018. V Tokiu 2020 se situace patrně bude opakovat.
Foto: MAFRA Bez státní vlajky Olympijská vlajka namísto té ruské. Tak nastupoval­i „Olympijští sportovci z Ruska“při slavnostní­m zahájení zimních her v Pchjongčch­angu 2018. V Tokiu 2020 se situace patrně bude opakovat.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia