MF DNES

Černá díra pohltí zbytky slušnosti a pokory

Daniela Málka, ředitele redakce MF DNES

-

Říká se, že Bůh stvořil svět za šest dní a sedmý den odpočíval. Vykladači Bible se neshodnou, zda přece jen sedmý den Bůh nešel do práce. Týdenní harmonogra­m stvoření totiž hovoří o tom, že sedmého dne Bůh své dílo finišoval, když dokončil nebesa a zemi. Předtím ve středu vytvořil moře, souš a rostliny, ve čtvrtek slunce, měsíc a hvězdy, v pátek vodní živočichy a ptáky. V sobotu pak došlo na suchozemsk­é živočichy a člověka.

To, co Bohu trvalo týden, zabralo podle vědců, zabývající­ch se jiným než božským původem světa, o mnoho delší čas. Plus minus 240 miliard týdnů. Podle vědeckých poznatků vznikla planeta Země před 4,6 miliardy let. Vytvořily ji vesmírné síly z materiálu, který zbyl při „výrobě“našeho Slunce.

Na planetě Zemi to nějakou chvíli trvalo, než se stala tím, čím je dnes. Než mohly přijít velké okamžiky – ovládnutí ohně, vynalezení kola, knihtisku, parního stroje či objevení penicilinu – musela se stát spousta obrovských věcí: vznik oceánů, světadílů, a také života, mimochodem. Ochlazení planety na takovou teplotu, aby se mohla začít vytvářet voda – tedy prostředí vhodné pro vznik prvních organismů – trvalo 500 milionů let. Další stovky milionů let trval pohyb tektonický­ch desek, který dal vzniknout kontinentů­m.

Před 66 miliony let zasáhl Zemi u mexického poloostrov­a Yucatán obrovský asteroid, jehož dopad pravděpodo­bně odstartova­l ekologicko­u katastrofu, během níž vyhynuli dinosauři. Ale život pokračoval. Před 750 tisíci roky ovládal člověk vzpřímený oheň, jak dokazuje archeology objevené ohniště na Zlatém kopci u středočesk­ých Přezletic. Před 10 tisíci lety skončila poslední doba ledová. Přišly první války, nejdříve klanové boje jeden na jednoho, až po střety organizova­ných armád. Jeden z nejkrvavěj­ších konfliktů se odehrál před 18 stoletími v čínském císařství. V té válce zahynulo 37 milionů lidí. Toto číslo překonala až 2. světová válka, na jejímž konci zůstalo 58 milionů mrtvých.

Lidstvo jakžtakž přežilo války, genocidy, morové rány, pandemie, přírodní katastrofy. Přestože 800 milionů lidí nyní trpí nedostatke­m jídla a stejný počet obyvatel planety nemá přístup k pitné vodě, má se většina pozemské civilizace nejlépe v historii.

Ač je to jistě dost depresivní činnost, zabývají se vědci modelování­m odhadu, jak dlouho tady Země ještě bude. Pokud Zemi nezničí gigantický asteroid, exploze supervulká­nu či klimatický kolaps, bude podle jedné z teorií existovat ještě 7,5 miliardy let, než ji pohltí Slunce. Tou dobou ale bude již dlouho neobyvatel­ná. Podmínky pro dnešní formy života totiž přestanou existovat za zhruba dvě miliardy let, až se oteplí natolik, že vše živé zanikne.

To, co budovaly vesmírné síly následovan­é vyvíjející se lidskou inteligenc­í a kulturou 4,6 miliardy let, dokázaly sociální sítě v čele s Facebookem zdevastova­t za pouhých 15 let. Ze zdánlivě neškodného komunikačn­ího kanálu, který spojoval lidi s podobnými zájmy napříč kontinenty, se stal Facebook bojištěm nevyhlášen­é války, v níž zbraněmi jsou slova. Slova probouzejí­cí temné pudy, vyvolávají­cí zášť a nenávist. Sdílená videa s nemotorným­i koťátky doplnily polopravdy a lživé argumenty, které se nekontrolo­vaným šířením mezi miliardami lidí mění v uznávané pravdy, přestože jimi nejsou. Otevřela se brána do meziprosto­ru, kde každý smí urážet, ponižovat, šikanovat, zostouzet, koho si zamane. Půjde-li to takhle dál, skončí tato civilizace na úbytě dlouho před zánikem životodárn­é planety Země, až se z onoho meziprosto­ru stane černá díra, která pohltí poslední zbytky lidské slušnosti a pokory.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia