MF DNES

„Systém snadno dohledá pachatele“

- — Martin Bajtler

Městský kamerový systém zahrnuje 1 500 městských kamer a další tři tisíce kamer, které používá třeba dopravní podnik nebo správci komunikací. „Aby rozpoznává­ní obličejů mělo smysl, musely by jím disponovat všechny kompatibil­ní kamery pražského kamerového systému,“říká bezpečnost­ní expert David Rožek.

K čemu může policie kamery s detekcí obličeje využívat?

Pokud bude mít k dispozici biometrick­ý údaj, tak ho může promítnout do kamerového systému, který dokáže detekovat zájmovou osobu a sledovat daný obličej v různých časech na různých kamerách. Policisté by tedy měli k dispozici sledování pohybu osoby v prostoru. To se hodí v případě, kdy mají nějakou poslední polohu pachatele a jeho podobu. Do systému zadá policista specifické znaky a systém podle nich přesně najde v kamerových záznamech, kam pachatel šel, kde se schoval, do jakého auta nastoupil.

Je vhodné takový systém zavádět? Primátor Zdeněk Hřib tyto kamery označil za zásah do soukromí a Velkého bratra.

Kamery v Praze fungují už teď a někdo už je sleduje. Pomocí nich se řeší konkrétní kauzy a aktuální události, zpětně se vyhodnocuj­í záznamy. Rozhodně kamerový systém neslouží ke šmírování obyvatel. Pokud se do systému dodá funkce rozpoznání obličejů, tak to nebude tak, že si policista ve svém volném čase a z nějaké libovůle řekne, že bude sledovat běžného občana. Takhle to neprobíhá, k tomu musí být důvod a taktika.

Kolik kamer s rozpoznává­ním obličejů by po městě muselo být, aby to z pohledu policie dávalo smysl?

V malém počtu by systém nefungoval. Běžně se ten software nasazuje na celý kamerový systém, tedy na všechny kamery, které jsou kompatibil­ní. Je možné některé kamery vyloučit, ale nevidím k tomu důvod.

Jak spolehlivá je detekce obličeje? Může se stát, že kamery sledují nesprávnou osobu?

Samozřejmě existuje chybovost. Záleží na typu softwaru a platí, že čím větší investice, tím menší chybovost. Pokud jsou podmínky nastavené dobře, tak chybovost klesá. U kamer s nižším rozlišením nebo při špatných světelných podmínkách naopak chybovost může růst. Záleží i na tom, kolik dat dokáže systém v jednu chvíli analyzovat. Celé to vlastně spočívá v tom, že se v obraze analyzují pixely tvořící obličej. Dalším faktorem je nastavení tolerance. Při příliš nízké toleranci se sledovaný člověk snadno ztratí, když zase moc popustíte uzdu, tak systém najde i člověka, který nesouvisí se vstupními biometrick­ými údaji.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia