MF DNES

Národní parky ve ztrátě

Cena dříví padá, národním parkům chybí desítky milionů.

-

Václav Janouš Dominika Hromková

jim pak chybí na rozvoj turismu, nové atrakce i údržbu.

Na Šumavě letos lesníci vykáceli 187 tisíc kubíků kůrovcem napadených stromů a k tomu i zdravé dříví. Dohromady 240 tisíc kubíků. „Odhadovali jsme, že letos bude těžba okolo 150 tisíc kubíků. Skutečnost se kvůli výraznému napadení stromů kůrovcem podstatně liší, výkupní cena je ale kritická,“vysvětluje náměstek ředitele správy parku Jan Kozel.

Podle ředitele parku Pavla Hubeného za to může jen loňské a letošní velmi suché léto. Stejně rychle jako přibývalo lýkožroute­m napadených stromů, klesala cena dříví. Pro představu: ještě v první polovině roku se průměrně kubík prodával lehce přes tisíc korun, dneska je to už jen 780 korun. „Výnos je minimální. Na jednom kubíku je to jen několik desítek korun, aktuálně je prodejní cena na úrovni našich výrobních nákladů,“vypočítává ekonomický náměstek správy parku Martin Roučka. Vyhlídky do budoucna přitom nejsou příliš optimistic­ké. Ochranáři už nyní odhadují, že cena bude nadále padat. Dříví však bude na trhu dostatek, protože jen šumavský park předpoklád­á, že se těžby v příštím roce vyšplhají až na 300 tisíc kubíků. „Kůrovcové těžby tak dosáhnou na úroveň let 2010 a 2011, kdy gradovalo napadení kůrovci po orkánu Kyrill,“srovnává Jan Kozel. Park má roční rozpočet zhruba 500 milionů korun, tržby z prodeje dříví se na něm podílejí z 51,6 procenta.

V podobné situaci je i Krkonošský národní park, kterému letos kvůli nízké ceně dřeva chybějí v rozpočtu desítky milionů korun. Ministerst­vo životního prostředí už proto jako zřizovatel rozhodlo, že parku zvedne příspěvek na provoz na 200 až 210 milionů korun. Loni to přitom bylo jen 121 milionů. A na Šumavu ministerst­vo pošle ještě letos 30 až 40 milionů korun.

„V dlouhodobé­m horizontu uvažujeme o celkovém posílení rozpočtů našich národních parků s ohledem na jejich závislost na financován­í provozu z prodejů dřeva, korun je celkový odhad škod způsobenýc­h suchem a kůrovcem.

Krkonošské­mu parku se letos propadly tržby z prodeje dříví – stejně jako šumavskému parku – o polovinu. Například v roce 2017 v Krkonoších prodávali metr krychlový dřeva asi za 1 500 korun, letos to bude pouhých 700 korun. Park proto už jiné než kůrovcové dříví netěží. „V letošním roce odhadujeme ztrátu na metru kubickém dřeva na čtyři

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia