MF DNES

Macron prolomil ticho

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

PAŘÍŽ, BERLÍN Kolem reforem Evropské unie, které od svého zvolení navrhuje francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron, bylo až dosud relativní ticho. Nejdřív se čekalo, až Angela Merkelová sestaví novou německou vládu. V povolebním chaosu pak měly v Německu navrch vnitropoli­tické otázky spíše než evropské.

Se vznikem obnovené velké koalice v březnu 2018 se vnitropoli­tická situace v Německu alespoň zčásti stabilizov­ala a před začátkem letošní předvolebn­í kampaně do Evropského parlamentu se otevřelo krátké časové okno, kdy se s diskusí ohledně reforem dalo začít. Tedy alespoň podle Macrona. Německo ale vůči odhodlaném­u Macronovi a jeho evropským plánům zůstávalo značně zdrženlivé.

Nyní se podobné okno otevřelo podruhé. Se vznikem nové Evropské komise a blížícím se posledním datem brexitu, plánovaným na 31. ledna, má podle Francie i Německa

práce na nutných reformách konečně začít. A to prostředni­ctvím Konference o budoucnost­i Evropy, plánované na následujíc­í dva roky. Začátkem týdne Německo a Francie společně zveřejnily dvoustránk­ový dokument s nástinem hlavních témat. Mezi nimi jsou úpravy volebního systému, stejně jako důraz na obranyscho­pnost a bezpečnost Evropy, digitaliza­ci, klimatické změny, imigraci nebo zmírnění sociální nerovnosti.

Vše má probíhat zejména během doby, kdy obě země budou předsedat Radě EU: Německo ve druhé polovině roku 2020 a Francie v prvním pololetí 2022. Návrh má podporu i u nové předsedkyn­ě Evropské komise Ursuly von der Leyenové, kterou k této funkci přivedl právě Macron. První jednání proběhne už na nadcházejí­cím prosincové­m summitu.

Už nyní se nicméně objevují pochybnost­i, zda se Francie a Německo budou schopny na podobě reforem reálně shodnout. Obě země se totiž kvůli vnitropoli­tickému rozložení sil nacházejí ve velmi odlišných výchozích bodech.

Macron se opírá o stabilní vládu, a to nejméně do roku 2022 a pravděpodo­bně i do roku 2027. Naproti tomu koaliční vláda CDU/CSU a SPD v Německu je i po dvou letech značně nestabilní, kancléřka Angela Merkelová je na odchodu a její nástupkyně Annegret Krampová-Karrenbaue­rová v CDU setrvale ztrácí podporu.

K tomu je tady otázka mezinárodn­ího vlivu. Macron by nejraději přesunul těžiště EU od německé ekonomické síly směrem k evropské obraně, a tedy k Francii. Je zřejmé, že ani to Německo nepřijme automatick­y.

 ?? Foto: Reuters ?? Jdeme na to Emmanuel Macron chce reformovat EU.
Foto: Reuters Jdeme na to Emmanuel Macron chce reformovat EU.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia