MF DNES

Problém: co s kelímky od svařáku

Města řeší jednorázov­é kelímky na vánočních trzích. Některá přecházejí na vratné hrnky, jiná zůstávají u plastu.

- Martina Patočková redaktorka MF DNES

Než před pěti lety v Brně na předvánočn­ích trzích zavedli celoplošně systém vratných kelímků a hrnečků, museli o víkendu koše vyvážet každých deset minut, nemluvě o poplatcích za likvidaci odpadu. Brněnský systém se od té doby rozšířil do dalších měst, přesto v Praze či Pardubicíc­h stále převládají jednorázov­é plasty.

„Celoplošný vratný systém máme zaveden v sedmi velkých městech. Desítky měst a obcí ho využívají i pro dílčí akce, jako je Vánoční svařák, rozsvěcení vánočního stromečku,“popisuje Štěpánka Šuranová Czernin ze Spolku pro tradiční Vánoce, který se snaží o návrat postavy Ježíška a tradičních Vánoc na veřejné akce a zároveň je největším poskytovat­elem systému vratných kelímků a hrnečků s vánoční tematikou v Česku.

„Vratný systém je smysluplný nástroj, jak snížit velké množství odpadu. Technicky funguje poměrně jednoduše. Neevidujem­e téměř žádné stížnosti ani ze strany prodejců, ani ze strany koncového zákazníka,“uvádí Bára Kocmánková za příspěvkov­ou organizaci Kávéeska, která pořádá Advent na Moravském náměstí v Brně nebo Velikonočn­í slavnosti na náměstí Svobody.

Kromě Brna fungují vratné systémy například v Ústí nad Labem, Ostravě, Mladé Boleslavi, Zlíně, Humpolci, Nymburce či Uherském Hradišti. Naopak Pardubice, Hradec Králové, Olomouc, Plzeň a převážná část Prahy zatím používají plastové či jiné jednorázov­é kelímky. Některá města nicméně zdůrazňují, že nemají plastové kelímky, ale ekologičtě­jší obaly.

Na vánočních trzích v Hradci Králové se vratný systém zatím nepoužívá, byť jeho zavedení zvažují. „Plastových kelímků se však tolik nespotřebu­je, horké nápoje se prodávají v kelímcích z jiných materiálů,“tvrdí mluvčí hradeckého magistrátu Kateřina Šmídová. Jiným materiálem je podle ní papír. Jenže papírový kelímek udrží horký nápoj obvykle jen v kombinaci s plastovou vrstvou. A ta je pro další zpracování materiálu klíčová. Třídicí ani zpracovate­lské kapacity na tento druh odpadu totiž nejsou v tuzemsku rozšířené, tudíž kelímek putuje jako jen celoplasto­vý buď do spalovny, nebo na skládku.

Nádobí v rozkladu

V Praze jednotný přístup neexistuje. Nejznámějš­í trhy na Staroměsts­kém náměstí využívají kompostova­telné kelímky. Pořadatel, společnost Taiko, má na ně i speciální koše. Musí jít totiž o uzavřený okruh, protože jinak se rozložitel­né nádobí dostane buď do směsného odpadu, nebo je lidé házejí do žlutých popelnic a tam dělá neplechu při zpracování plastů.

Na jiných náměstích a trzích v Praze záleží na organizáto­rovi. „Poprvé byl vratný systém zaveden na náměstí Jiřího z Poděbrad či na Adventním setkávání na Hradčanské­m náměstí. Na Pražském hradě mají hrnečky s Ježíškem, ale ne vratné, pouze k prodeji se svařákem,“popisuje Šuranová Czernin.

Obecně mají města vícero možností, jak se plastům vyhnout. Buď si nechají instalovat na trhy vratný systém na klíč, nebo kelímky nakoupí město a pak je pronajímá pořadatelů­m a ti dále prodejcům.

„Pro příští rok město připravuje opatření, která pomohou plošnému zavedení vratného systému. Prvním z kroků bude pořízení městských vratných kelímků, které budou pořadatelů­m akcí nabídnuty k využití,“uvádí za České Budějovice náměstek primátora Ivo Moravec.

Spolek pro tradiční Vánoce poskytuje spolu se systémem i servis. „Máme ve městě dočasný sklad, odkud prodejce zásobujeme. Dodáváme jim čisté nádoby a vybíráme špinavé, které necháváme umýt a vracíme do oběhu,“popisuje Šuranová Czernin. Na nynější vánoční sezonu má spolek připraveno přes půl milionu kelímků a desetitisí­ce hrnečků.

Zavedení vratného systému by mělo být pro města výhodné i ekonomicky. Trhy nejsou zavalené přecpanými koši a město či pořadatel trhu ušetří na poplatcích za svoz odpadu. „Odhad úspor pro nás jako pořadatele činí několik desítek tisíc korun. Projevuje se především v úspoře pracovníků, kteří by museli několikrát denně vysypávat koše a svážet odpad,“uvádí Kocmánková. Některým městům se nicméně vratný systém nevyplatí. „Zatím narážíme na to, že kelímky je nutné mýt ve speciální myčce. Ta v Pardubicíc­h není. Objednání si kompletní služby včetně mytí a skladování nepovažuje­me dlouhodobě za optimální a hospodárné řešení,“uvádí Radim Jelínek, vedoucí odboru Kanceláře primátora Pardubic.

 ??  ??
 ?? Foto: Tomáš Blažek, MAFRA ??
Foto: Tomáš Blažek, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia