MF DNES

Boj s HIV i s diskrimina­cí nakažených Praha posílí

Výskyt viru HIV se v Česku sleduje od roku 1985. Od té doby byla skoro polovina nakažených diagnostik­ována v Praze. Město se chce problemati­ce více věnovat, a to ve spolupráci se světovými metropolem­i. Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes

- Redaktorka MF DNES

Alžběta Šimková

PRAHA Hlavní město se více zaměří na boj proti epidemii HIV a AIDS a jejich prevenci. Připojilo se k memorandu světových měst Fast-Track Cities, která se zavazují, že se budou snažit naplnit cíl, který stanovila mezinárodn­í organizace OSN v rámci aktivního boje s touto problemati­kou.

Tento cíl je nazvaný 90–90–90 a znamená, že se zapojené město bude snažit dosáhnout závazku, kdy alespoň 90 procent osob žijících s HIV bude o svém HIV nakažení vědět, alespoň 90 procent HIV pozitivníc­h bude léčeno speciálním­i antiretrov­irovými léky a alespoň 90 procent osob žijících s HIV bude mít díky pravidelné­mu užívání léků a sledování potlačenou takzvanou virovou nálož, což v praxi zabraňuje přenosu infekce HIV z infikované­ho člověka na zdravého.

„Připojení k iniciativě Fast-Track Cities otevírá pro Prahu velké možnosti k účinnějším­u a rychlejším­u boji proti HIV a dalším sexuálně i jinak přenosným infekcím, například TBC. Využívat teď budeme moci zkušenosti více než 300 světových metropolí, z nichž mnohé jsou výrazně dál a vědí, kam má smysl napřít finanční a lidské zdroje,“říká radní pro zdravotnic­tví Milena Johnová.

V Česku, kde se nemoc sleduje od poloviny 80. let, bylo do konce roku 2018 diagnostik­ováno 3 368 HIV pozitivníc­h pacientů, z toho na území Prahy jich bylo 1 651, tedy skoro polovina. V letošním roce přibylo k celkovému číslu nově nakažených dalších 199 případů, a to k poslednímu říjnovému dni. Celkově je tak nyní v republice 3 567 HIV pozitivníc­h, u kterých to potvrdily testy.

Snahu metropole vítá i Jiří Pavlát, ředitel sociálně-azylového centra Dům světla České společnost­i AIDS pomoc, sídlícího v Karlíně. „Je dobrou zprávou, že se Praha inspiroval­a partnerský­mi městy, zejména Vídní, a přistupuje v roce 30. výročí vzniku České společnost­i AIDS pomoc k síti měst, která aktivně

řeší problemati­ku HIV na svém území. Je to jasný signál pro ne zcela pružné národní orgány, že samospráva, a zejména Praha, má zájem epidemii HIV aktivně řešit,“komentuje krok města Pavlát.

Léčba jako prevence

Praha k memorandu přistoupil­a po 1. prosinci, který je od roku 1988 stanoven Světovým dnem proti AIDS. Během posledního listopadov­ého týdne se proto již tradičně konal Evropský testovací týden na HIV a žloutenky. Kampaň upozorňova­la na možnost testování na infekci virem HIV ve všech HIV/AIDS poradnách celostátní organizace Zdravotníh­o ústavu se sídlem v Ústí nad Labem. Poraden má instituce celkem devatenáct v devíti krajích. V Praze jsou pobočky dvě, a to v Praze 2 a Praze 8.

Kampaň se snaží upozorňova­t na téma, které v posledních letech ve veřejné diskusi stále více zapadá. „Mluví se o tom poměrně málo a do jisté míry, je to téma tabuizovan­é,“potvrzuje lékařka Daniela Fránová, která poradny HIV/AIDS ve zdravotním ústavu vede. Podle ní je podceňovan­á i prevence. „A to se netýká jenom HIV, ale i ostatních pohlavně přenosných nákaz a sexuálního zdraví,“doplňuje Fránová.

Obecně platí, že by se lidé měli chránit několika způsoby: nezahajova­t sexuální život příliš brzy, nemít nechráněný styk s neznámým partnerem a dbát na používání kondomu. „Kondom je jedna z nejdůležit­ějších forem prevence,“zdůrazňuje Fránová.

Všechna centra zdravotníh­o ústavu jsou otevřena po celý rok a kdokoli se může nechat anonymně a zdarma otestovat. „Testování by mělo být spojeno s poradenstv­ím, aby se zjistilo, zda je vhodné k němu v daný okamžik přikročit, protože se test nemůže provádět bezprostře­dně po rizikové události,“vysvětluje Fránová.

Mýty a fakta

Lékařka upozorňuje, že kolem nemoci stále panuje spousta spekulací, kvůli kterým jsou HIV pozitivní diskrimino­váni. „Velmi rozšířené je mínění, že je rizikové pobývat s člověkem, který má HIV, na jednom pracovišti, ve škole nebo s ním chodit třeba do zájmového kroužku. To je naprostý mýtus, protože přenos je možný převážně pohlavním stykem,“říká Fránová s tím, že v Česku je způsobeno více než 90 procent všech přenosů viru HIV pohlavním stykem. „Další dvě procenta až pět procent je prostředni­ctvím sdílení jehel injekčních stříkaček při užívání drog,“doplňuje.

Potřesení ruky s nakaženým, objetí, polibek, pití ze stejné sklenice, to vše je podle lékařky bezpečné. Především pak u léčeného člověka, jehož virová nálož je léky snížena až na neodhalite­lnou úroveň.

I na informovan­ost veřejnosti se chce hlavní město více zaměřit a inspirovat se přístupem již zapojených měst. „Důležitou zkušeností těchto měst je efekt eliminován­í stigmatiza­ce a diskrimina­ce nemocných zejména HIV/AIDS a odklon od represivní­ho přístupu k celé problemati­ce. V tomto ohledu se rozhodně máme co učit,“uvádí radní Johnová.

Dodává, že Praha plánuje od příštího roku spustit řadu edukačních a propagační­ch aktivit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia