MF DNES

Velká školní revoluce

Odborné školy by měly vyučovat gymnazisty

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Velká změna by v metropoli mohla přijít již od školního roku 2021/22. Podle záměru radního Víta Šimrala (Piráti), který má na starosti oblast školství, by gymnazisté už nemuseli navštěvova­t výhradně gymnázia, ale také střední odborné školy (SOŠ).

Logika spočívá hlavně v tom, že v metropoli zůstává stále řada nepřijatýc­h uchazečů o studium na gymnáziu. Na těch nějžádaněj­ších školách může jít každoročně až o stovky nepřijatýc­h uchazečů. S tím, jak budou do středoškol­ského věku dorůstat i silné ročníky potomků „Husákových dětí“, je možné očekávat, že se situace ještě zhorší. Varianta zavést gymnazijní třídy i na školách, které mají jinak na starosti odborné středoškol­ské vzdělávání, se jeví jako ekonomicky mnohem více přijatelná než například zakládání zcela nových gymnázií.

Autor myšlenky přitom vidí i další výhody. Odborné školy podle něj mají například dostatek kvalitních matematiká­řů a češtinářů, jejichž kvalifikac­i by bylo možné lépe využít. „Když dokážeme spustit gymnaziáln­í vzdělávání v průmyslový­ch školách, získáme prostory a učitele. Pokud budou chodit žáci z průmyslovk­y s těmi z gymnázií dohromady, pomůže to soudržnost­i i začlenění,“říká Šimral, který se nechal slyšet, že by počet gymnaziáln­ích studentů v Praze mohl díky spolupráci se středními školami narůst dokonce o tisíce.

Školy mají plno

Ve všech odborných školách podle oslovených ředitelů podobný nápad uskutečnit nejde. „Škola je zcela naplněná, takže to ani není možné. Jinak by to problém nebyl,“vysvětluje ředitel Masarykovy střední školy chemické Jiří Zajíček, který je zároveň předsedou Unie školských asociací ČR (CZESHA). Na otázku naplněné školní kapacity se přitom odkazuje také Jiří Bernát, který je pro změnu ředitelem SPŠ Prosek.

Nadšení z myšlenky radního pro školství nejsou ani ředitelé gymnázií. „Myslím si, že ten nápad pana Šimrala není úplně šťastný a podle mého názoru je navíc na čtyřletých gymnáziích dostatek míst. Rozhodně se nebojíme, že bychom na gymnáziích přišli o žáky, a spíše máme strach, jakou bude mít výuka na středních školách kvalitu,“vysvětluje Renata Schejbalov­á, předsedkyn­ě Asociace ředitelů gymnázií ČR z pražského Gymnázia Nad Štolou.

Samotní magistrátn­í úředníci ve věci projektu „Gymnázium na střední“postupují opatrně. „Zatím jsme uvažovali o dvou odborných

školách – o té v Podskalské a Na Třebešíně, kde je lyceum. A zrovna lyceum se tomu všeobecném­u vzdělávání hodně blíží, ale všechno je v jednání. Myšlenku, že by vzniklo na školách, které zřizuje město, tisíce nových míst v gymnaziáln­ích třídách, považuji zatím za vyloučenou,“vysvětluje Lenka Němcová, která je na magistrátu ředitelkou odboru školství a také naráží na otázku kvality vzdělávání.

Podpora z koalice

Jasněji by v projektu mělo být po jednáních, která se uskuteční začátkem ledna. I když Spojené síly pro Prahu, koaliční partner Pirátů na magistrátu, některé dřívější záměry kritizoval­i, ve věci projektu gymnaziáln­ích tříd má Šimral podporu.

„Kapacita pražských gymnázií je evidentně nedostateč­ná. Domnívám se ale, že ten projekt pana radního pro školství je nutné domyslet, aby mohl být realizovat­elný. A pokud se vyřeší možné problémy, přijde mi to jako smysluplné,“vysvětluje pražská radní Hana Kordová Marvanová (Spojené síly pro Prahu / STAN).

Další politici ale už ze záměru radního Šimrala tak nadšení nejsou. „Mohlo by se stát, že se vytvoří dva druhy gymnaziáln­ího vzdělání, přičemž to klasické bude považované za prestižněj­ší,“vysvětluje poslankyně a starostka městské části Praha 2 Jana Černochová (ODS).

Vyšší počet absolventů gymnázií, kteří z velké části pokračují na vysokých školách, se může projevit i na trhu práce. „Česko se dlouhodobě potýká s nedostatke­m odborných pracovníků. Zrovna počet odborných škol navíc v Praze nepřibývá navzdory skutečnost­i, že mohou připravit pro život řemeslníky, pracovníky pro strojírens­ké obory, dřevozprac­ující průmysl či zdravotnic­tví. A na úkor toho výrazně roste právě počet studentů, kteří absolvují vyšší odborné a vysoké školy,“vysvětluje personalis­ta Marek Strieborný ze společnost­i Axial.

Zároveň ale podotýká, že není možné ve školách otevřít jen studijní obory, po kterých je na trhu práce poptávka. „To by odporovalo principům demokratic­ké společnost­i,“říká Strieborný.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia