MF DNES

RODIČOVSKÁ: NOVÁ PRAVIDLA

-

Útoky na nemocnice jsou pro hackery poměrně oblíbené – při jejich napadení jde minimálně o citlivá data pacientů, v horším případě i o jejich život, a tak často zaplatí požadované výkupné.

Příležitos­tí, jak najít mezeru v jejich zabezpečen­í, je navíc mnoho, od zastaralýc­h technologi­í po nedostatek odborníků na IT bezpečnost.

Středočesk­ý kraj však zdůraznil, že benešovská nemocnice disponuje novou technikou.

„Počítačová síť Nemocnice Benešov byla před útokem chráněna standardní­m způsobem odpovídají­cím vyššímu průměru zdravotnic­kých zařízení a byla připravena v průběhu jara 2020 takřka splnit podmínky kybernetic­kého zákona,“uvedl Středočesk­ý kraj v prohlášení k událostem v Benešově.

V případě cíleného útoku však mají hackeři poměrně širokou škálu možností. Lékaři například často jezdí na různá školení nebo semináře do zahraničí. Vyděrači také často využívají informace zveřejněné na profesní sociální síti LinkedIn. „Pokud si přečtu, že ten lékař dvakrát po sobě navštívil nějaké školení, počítám, že tam pojede znova a využiju toho,“popisuje pro MF DNES zdroj z oblasti IT bezpečnost­i.

Odborníci se v Česku setkali také s útokem pomocí takzvaných zkušebních verzí programu.

Hackeři totiž počítají s tím, že nemocnice nemají peníze na nákup drahých počítačový­ch programů, a tak virus schovají do demoverze, kterou nabídnou k vyzkoušení zdarma.

Miliony do zabezpečen­í

České nemocnice v posledních letech do zvýšení kyberbezpe­čnosti investoval­y a v současné době stále investují stovky milionů korun.

Například fakultní nemocnice v Hradci Králové zaplatí za zvýšení kyberochra­ny téměř osmatřicet milionů korun (z toho třicet milionů z evropské dotace), fakultní nemocnice v Brně dostala na projekt zvýšení kybernetic­ké bezpečnost­i dokonce téměř tři sta milionů korun (245 milionů z prostředků EU).

Evropské peníze bude do svého zabezpečen­í investovat i nemocnice v Benešově.

„Nemocnice do své sítě investuje a průběžně zvyšuje její úroveň i úroveň jejího zabezpečen­í. V tomto roce získala dotace z EU na nové softwarové vybavení, které zahrnuje i zvýšení bezpečnost­i,“uvedl Středočesk­ý kraj.

Konec šéfa kyberúřadu

Vláda v pondělí odvolala šéfa Národního

úřadu pro kybernetic­kou bezpečnost Dušana Navrátila. Podle premiéra Andreje Babiše však jeho konec nemá souvislost s útokem v Benešově.

„Dospěli jsme k názoru, že už je pro další rozvoj NÚKIB brzdou. I ty jeho představy o tom, že chce stavět novou budovu v Brně a že úřad má mít 500 zaměstnanc­ů a tak dále,“uvedl Babiš pro Český rozhlas.

O Navrátilov­ě odvolání se spekuloval­o řadu měsíců. NÚKIB varoval před využíváním produktů čínské technologi­cké společnost­i Huawei ve státní správě, což v důsledku vedlo například ke zrušení tendru na portál Moje daně, jednoho z největších projektů ministerst­va financí.

Za postup kolem Huaweie Navrátila kritizoval premiér Babiš i prezident Miloš Zeman.

 ??  ??
 ?? Ilustrační foto: Slavomír Kubeš, MAFRA ?? Citlivé území Nemocnice jsou „kybernetic­ky zranitelné“. Jde v nich o citlivá data pacientů i správné fungování systémů, na kterých závisí životy lidí.
Ilustrační foto: Slavomír Kubeš, MAFRA Citlivé území Nemocnice jsou „kybernetic­ky zranitelné“. Jde v nich o citlivá data pacientů i správné fungování systémů, na kterých závisí životy lidí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia