MF DNES

Útok na nemocnici byl nejspíš náhoda

Benešovská nemocnice buď nebyla zamýšleným cílem, nebo se hackeři „cvičili“

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

PRAHA Hackerský útok, který minulou středu paralyzova­l nemocnici ve středočesk­ém Benešově, nebyl cílený, nebo byl špatně provedený. MF DNES to řekl zdroj obeznámený s průběhem vyšetřován­í útoku.

„Zdá se, že šlo buď o nějakou širší kampaň, nebo si někdo něco zkoušel,“uvedl zdroj redakce s tím, že útočník nezanechal jasný vzkaz ohledně požadované částky.

Vyšetřovat­elé sice při obnovování systémů nemocnice objevili jistou e-mailovou adresu, ale nic víc.

„Cílem hackera v těchto případech není plošně vyřadit nemocnici, ale například jen určité přístroje a podobně. Plošná paralýza vedení nemocnice nemotivuje k placení výkupného,“dodal zdroj redakce s tím, že útok, který přitáhne pozornost zpravodajs­kých služeb (při pátrání po útočníkovi z Benešova pomáhá armádní rozvědka), představuj­e pro hackery příliš velké riziko.

Nemocnice se týden od útoku zvolna vrací k normálnímu provozu, včera například obnovila porodnici. „Zdravotnic­ké přístroje nebyly virem napadeny. Byly pouze preventivn­ě odpojeny od páteřní sítě,“uvedl ve včerejším prohlášení Středočesk­ý kraj.

Vyšetřován­í však potrvá delší dobu. Experti budou hledat, jakým způsobem se virus do systémů nemocnice dostal (jako nejpravděp­odobnější se zatím jeví chyba některého ze zaměstnanc­ů, který mohl například otevřít virem nakaženou přílohu e-mailu) a zda byla zmíněná e-mailová adresa útočníků použita i jinde.

Nemocnice už hackerům platily

Podle zjištění MF DNES hackeři v minulosti se žádostí o výkupné v českých nemocnicíc­h uspěli.

Před dvěma lety soukromá nemocnice zaplatila hackerům za navrácení kontroly nad částí svých systémů pět tisíc amerických dolarů, tedy v přepočtu přes sto tisíc korun. Případ nikdy nebyl zveřejněn kvůli možnému dopadu na reputaci nemocnice. Tehdy však nedošlo k výraznému omezení jejího chodu.

Podle zdroje MF DNES z oblasti IT bezpečnost­i za ukradená data platily i nemocnice v majetku krajů. Nešlo však o tak vysokou částku jako ve zmíněném případě. Údajně šlo jen o stovky dolarů, tedy řádově tisíce korun.

Před dvěma lety soukromá nemocnice zaplatila hackerům za navrácení kontroly nad částí svých systémů pět tisíc amerických dolarů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia