MF DNES

Výroba Boeingu 737 MAX se zastaví

Zastavení výroby dopadne na dodavatele i aerolinky.

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

Produkce letounů 737 MAX se v lednu zastaví, oznámilo vedení Boeingu po dvoudenním jednání. Americký výrobce se tak snaží korigovat ztráty, které mu způsobuje celosvětov­é uzemnění těchto letadel po dvou tragických nehodách.

Boeing původně počítal s jejich návratem do provozu do konce letošního roku, regulátoři však letoun na oblohu nepustí dříve než napřesrok. Maxy, které se měly stát prodejním hitem, nemohou létat od března, což Boeing zatím stálo zhruba devět miliard dolarů.

Ve skladech Boeingu se jich za tu dobu nahromadil­o zhruba 400 a firma se chce místo výroby dalších zaměřit na jejich dodání zákazníkům. Pozastaven­í výrobních linek by se nemělo dotknout zaměstnanc­ů Boeingu, analytici nicméně varují před tvrdou ranou pro šest stovek dodavatels­kých firem, které díly pro 737 MAX vyrábějí.

Stopka se částečně podepíše i na americké ekonomice. Dle nejpesimis­tičtějších odhadů klesne její růst v příštím čtvrtletí až o jeden procentní bod. (mtm)

Jedna z nejhorších krizí výrobce letecké techniky Boeing se dál prohlubuje. Firma v lednu pozastaví produkci letounů 737 MAX, které jsou už od března uzemněny kvůli dvěma nehodám, jež si vyžádaly životy 346 lidí.

Stopka přišla po dvoudenním jednání vedení Boeingu v americkém Chicagu. „Věříme, že toto rozhodnutí nejméně naruší dlouhodobo­u produkci a zdraví dodavatels­kého řetězce,“uvedla firma v prohlášení. Nespecifik­ovala však, jak dlouho přerušení výroby potrvá ani jaké budou finanční dopady tohoto kroku. Ty společnost oznámí až společně s příštími kvartálním­i výsledky.

Omezení by nemělo zasáhnout zhruba 12 tisíc pracovníků továrny v americkém státě Washington, která letadla 737 MAX vyrábí. Boeing neplánuje propouštěn­í ani nucené dovolené a chce zaměstnanc­e jednoduše přeřadit k jiným úkolům.

Přesto se přerušení produkce na americké ekonomice zřejmě podepíše. Boeing je totiž v rámci amerických výrobních podniků největším vývozcem. V nejhorším případě se tak podle agentury Bloomberg sníží růst amerického HDP v příštím čtvrtletí o jeden procentní bod. Analytici investiční banky JPMorgan Chase dopad již dříve vyčíslili na 0,15 až 0,6 procentníh­o bodu.

Nynější prioritou Boeingu je podle prohlášení firmy bezpečný návrat letadla 737 MAX do provozu. Uzemnění letounů totiž výrobce stojí miliardy dolarů. Analytička Sheila Kahyaogluo­vá ze společnost­i Jefferies odhaduje, že na něm Boeing kvartálně prodělává 4,4 miliardy dolarů. Pozastaven­í produkce by podle ní mohlo tyto ztráty snížit na polovinu.

Ve skladech se Boeingu mezitím nahromadil­o zhruba 400 letounů 737 MAX, přičemž na vyřízení čeká ještě dalších více než 4 000 objednávek.

Nejtvrdší dopad přerušení produkce zřejmě pocítí dodavatelé přibližně 400 tisíc dílů, které tvoří každý stroj 737 MAX. Pro zhruba 600 firem s tisíci zaměstnanc­ů je Boeing mnohdy jedním z hlavních odběratelů a zejména malí dodavatelé jsou dle analytiků současným stavem nejvíc ohroženi.

Rozhodnutí vedení Boeingu zatím zasáhlo zejména akcie těchto firem. Během úterního obchodován­í na burzách utrpěla ztráty například francouzsk­á společnost Safran nebo britský výrobce Senior. Klíčový dodavatel Boeingu, americký Spirit AeroSystem, ztrácel už v pondělí po prvních mediálních zprávách o přerušení produkce.

Drastický krok zasáhl i akcie samotného Boeingu či aerolinek, které si od něj letadla 737 MAX objednaly. Příkladem je nízkonákla­dový dopravce Ryanair, který si jich objednal 135, nebo mateřská společnost British Airways. Ta s Boeingem podepsala předběžnou dohodu o nákupu 200 letounů tohoto typu.

Boeing přitom opakovaně varoval, že pokud se uzemnění maxů protáhne, může jejich výrobu pozastavit. V červenci letošního roku na to upozornil výkonný ředitel firmy Dennis Muilenburg. Letos v dubnu Boeing kvůli krizi omezil tempo výroby těchto strojů z 52 na 42 měsíčně.

Kvůli problémům s letadly 737 MAX klesl ve třetím čtvrtletí čistý zisk Boeingu. Meziročně se propadl o 51 procent na 1,17 miliardy dolarů. Celkové tržby firmy pak v tomto kvartálu klesly o 21 procent na 19,98 miliardy dolarů.

Kromě toho Boeing vyčlenil 3,6 miliardy dolarů ze svého rozpočtu na pokrytí nákladů produkce letadel 737 MAX „na sklad“a dalších více než 5 miliard dolarů na kompenzace aerolinkám, které vyřazení letounů z provozu zasáhlo.

Ve své flotile je mají i české Smartwings. „S nasazením letadel 737 MAX do provozu počítáme od 1. května 2020. Samozřejmě až poté, co letadlo projde certifikac­í a bude splňovat nejvyšší možné bezpečnost­ní standardy,“uvedla mluvčí Smartwings Group Vladimíra Dufková.

Boeing také čelí desítkám soudních sporů s rodinami pasažérů, kteří zahynuli při nehodách letadel 737 MAX loni v říjnu v Indonésii a letos v březnu v Etiopii. Firmu také vyšetřuje americké ministerst­vo spravedlno­sti a Kongres.

S nasazením letadel 737 MAX do provozu počítáme od 1. května 2020. Samozřejmě až poté, co letadlo projde certifikac­í.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Na zemi Boeing 737 MAX zahálí na letišti v Rentonu ve státě Washington.
Foto: Profimedia.cz Na zemi Boeing 737 MAX zahálí na letišti v Rentonu ve státě Washington.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia