MF DNES

Oddělení N., čeští lovci špionů

Už první republika se obávala vnitřního nepřítele. Před 100 lety proto zřídila zpravodajs­ké oddělení N.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Eskorta vězeňské stráže do jednací síně pražského Nejvyššího soudu na podzim před 55 lety předvedla šedovlaséh­o sedmdesátn­íka, právníka Stanislava Bendu. Komunistic­ký režim si tehdy vyřizoval účty s mužem, jehož kariéra symbolizov­ala politické zpravodajs­tví první republiky.

To pod hlavičkou oddělení N na pražském ministerst­vu vnitra vzniklo jako s táto bezpečnost­ní odbor, v jehož hledáčku se nacházely nezákonné aktivity komunistů, ale například také německých organizací. Skupině N podléhala zpravodajs­ká oddělení při prezidiu zemských úřadů.

„Kontrolova­la policejní ředitelstv­í a také prvoinstan­ční policejní úřady, tedy komisařstv­í ve větších městech. Zpravodajs­ké úkoly plnilo také četnictvo pod řízením okresních hejtmanů,“popisují systém historici. Ve 20. letech na důvěrníky vykládalo oddělení ročně okolo 1,3 milionu korun.

Úředníci z pražské centrály oddělení N se klasické „zpravodajš­tině“v terénu nevěnovali. „Došlé zprávy byly zpracovává­ny pro informační přehledy, určené pro potřeby premiéra, ministersk­é rady nebo pro ministra národní obrany,“uvedl historik Ladislav Klimek.

Směr východ

Benda, rodák z Hustopečsk­a a absolvent pražských práv, začínal kariéru ve vojenské justici. Mladý a schopný důstojník válku prožil coby auditor – vyšetřujíc­í soudce c. a k. vojenských soudů v Dalmácii, Albánii, Polsku a Itálii.

O mladého nadporučík­a po pádu starobylé monarchie projevil velký zájem mladý stát a vyslal ho na neklidný východ Českoslove­nské republiky. Místo, kde se válčilo s Maďary, či samozvanou bolševicko­u prešovskou republikou rad.

„Zařazen jsem byl jako vyšetřujíc­í soudce divizního soudu v Košicích,“uvedl později

Benda. Jeho úkolem bylo hlavně potírání špionáže na východě Slovenska a na Podkarpats­ké Rusi. Nevěnoval se zde však výhradně justiční službě.

Důstojníci z bratislavs­ké Propagační kanceláře, kteří se věnovali politickém­u zpravodajs­tví, a Ústředí čs. vojenské výzvědné služby v Košicích si všimli Bendova mimořádnéh­o talentu také pro subtilnějš­í práci – špionáž.

Sítě rozprostře­l mezi někdejší příslušník­y maďarské rudé armády. „Pověřoval je špionážním­i úkoly v Maďarsku a Polsku,“shrnuje dokument StB z 50. let. Úspěšně takto naverboval a řídil třeba Gejzu Duranna, důstojníka maďarské rudé armády.

„Podával pro republiku neocenitel­né zprávy,“shrnul akci Benda. Ve vojenské justici se zdržel tři léta. V roce 1922 právníka zlanařil do policejníc­h služeb Jaroslav

Klíma, tehdejší ředitel košické policie. Šlo o znamenitéh­o zpravodajc­e, který začínal v rakouské politické policii.

„Byl to specialist­a na velké případy,“popisují Klímu historici. Benda se pod jeho patronací stal šéfem politickéh­o oddělení. „Bendu všude protežoval jako nejschopně­jšího úředníka, který by byl schopen samostatně vést i košickou policii,“shrnul jejich vztah zmíněný materiál StB.

Benda řídil několik úspěšných operací proti Maďarsku. Spolupraco­val i se Sigurantou, bezpečnost­ní službou rumunského království. Obě služby tak například odhalily zakonspiro­vané sítě komunistů a jejich šéfa Ede Köbläse, který se na falešné doklady pohyboval mezi Berlínem, Košicemi a Clují.

Klímo–Bendova policie

Úspěšný tandem Klíma–Benda v roce 1924 zamířil do Bratislavy. Benda na policejním ředitelstv­í převzal klíčovou sekci I/A – státně bezpečnost­ní.

„Spadalo pod něj vyšetřován­í podvratnýc­h snah, důvěrná šetření politickéh­o rázu či prověrky státně bezpečnost­ní spolehlivo­sti čs. branců,“popsal její činnost Benda. Sekce I/A měla svou agenturu mezi komunisty, ale i fašisty či německou iredentou.

Benda měl úspěchy i ve slovenské metropoli, z pozdějších dokumentů vyplývá, že řídil řadu agentů v komunistic­ké straně, mimo jiné Matěje Schelze, nitranskéh­o krajského organizáto­ra partaje. „Benda byl svými konfidenty v KSČ informován o každé její akci a činnosti,“uvedla později StB.

Do dvou čelných mužů v čele bratislavs­ké policie ve druhé polovině 20. let se začal trefovat komunistic­ký tisk. „Klímo–Bendova policie vězní komunistic­ké předáky,“hřímalo například Rudé právo, které policii obviňovalo i z provokací a nezákonnýc­h machinací.

Lovec hlav

Brilantní zpravodajs­ký expert s vynikající­mi doporučení­mi, považovaný za lovce hlav, neunikl v roce 1927 pozornosti ministra vnitra Jana Černého. Jeho podpis nesl jmenovací dekret na post přednosty zpravodajs­kého oddělení pražského policejníh­o ředitelstv­í. Ve své době šlo o vrcholný post. „Benda na oddělení osobně vyřizoval jen spisy důvěrného rázu týkající se komunistic­kého hnutí, vojenské a průmyslové špionáže a podobně,“uvedl inspektor Vilém Klement, jeden z Bendových podřízenýc­h.

Nový šéf pražských zpravodajc­ů se snažil odstranit slabiny oddělení. „Upozorňova­l, že exekutivní detektivní služba je přehlížena, a činil v tom nápravu,“uvedl Vilém Klement. Nový přednosta měl zájem o efektivní chod především dvou sekcí zpravodajs­kého oddělení – I. a II.

Pod „jedničku“spadala Státní bezpečnost, „dvojka“zahrnovala Zpravodajs­kou ústřednu (Zús) a její odbočky (OZús) v regionech. Bendovi úředníci na přelomu 20. a 30. let zpracováva­li 14 velkých kauz.

Šlo především o průmyslovo­u špionáž, vyzvědačsk­ou síť zastřešova­l komunistic­ký funkcionář Josef Špitz. S oddělením P-2 hlavního štábu Čs. armády spolupraco­val Benda a jeho policisté na případu odhalení sovětského vyzvědače Františka Hampla a jeho sítě v ozbrojenýc­h silách.

Mise v Sudetech

V létě 1935 se Stanislav Benda z Prahy stěhoval, tentokrát na sever republiky, do čela libereckéh­o policejníh­o ředitelstv­í. Tehdy šlo o první linii v boji s nacistický­m politickým podsvětím, špionáží i sabotáží. Kromě Liberce policejní ředitelstv­í spravovalo i 14 expozitur na severu Čech.

Z Liberce se Benda stěhoval v dramatické­m podzimu 1938 po odtržení pohraničí. „Agendu včetně důvěrných archivů jsem evakuoval do Turnova, později Mladé Boleslavi,“popsal odchod do českého vnitrozemí Stanislav Benda.

Působení na nebezpečné půdě na severu ministerst­vo vnitra ocenilo a Bendu jmenovalo do čela olomoucké policie. Německá okupace Čech a Moravy přinesla Bendovi v březnu odvolání z funkce, výslechy na gestapu a předčasné penzionová­ní roku 1941.

V hledáčku StB

Prověrkami občanské spolehlivo­sti Stanislav Benda na jaře 1945 prošel bez problémů a nastoupil do čela libereckéh­o Ředitelstv­í Národní bezpečnost­i (ŘNB). V roce 1947 byl se ctí penzionová­n, klidného stáří se však nedočkal.

Po komunistic­kém puči nastala na vnitru sháňka po materiálec­h někdejších sekcí Státní bezpečnost­i. V dubnu 1949 dokumenty z krajů náčelníci posílali do Prahy, zájem byl hlavně o svazky na jméno Klementa Gottwalda, Rudolfa Slánského, Václava Kopeckého a dalších mocných mužů a žen z KSČ.

Hlavní správa StB se znovu o policejní státně bezpečnost­ní spisy zajímala v roce 1952 v souvislost­i s procesem s protistátn­ím spikleneck­ým centrem Rudolfa Slánského. Stanislava Bendu a jeho bývalé kolegy čekalo nejprve martyrium výslechů, zatím v pozici svědků.

Červeně rámovaný zatykač na Stanislava Bendu vydala Hlavní správa StB na začátku února 1953. Domovní prohlídky a zatčení proběhlo ovšem již na konci ledna 1953 v Bendově libereckém bytě. „Důvod obvinění – záměrné tajení agentů nasazených v KSČ, které sám řídil,“napsal v žádosti o uvalení vazby obávaný vyšetřovat­el StB podplukovn­ík Bohumil Doubek.

Na podzim 1954 Nejvyšší soud v Praze vynesl nad Stanislave­m Bendou trest 15 let za vojenskou zradu, neboť prý německým okupantům vyzradil strukturu Zús, její úředníky a konfidenty.

Rozsudek padl podle zákona na ochranu republiky z roku 1923. Tedy paradoxně stejné normy, podle které Benda „lovil“delikventy za časů první republiky.

Věznění churavějíc­í právník nepřežil. Na synovu žádost Městský soud v Praze roku 1968 Stanislava Bendu v celém rozsahu rehabilito­val.

 ??  ??
 ?? Foto: Archiv bezpečnost­ních složek ?? Na největší kauzy Stanislav Benda, prvorepubl­ikový zpravodajs­ký expert, byl po únorovém převratu zatčen StB.
Foto: Archiv bezpečnost­ních složek Na největší kauzy Stanislav Benda, prvorepubl­ikový zpravodajs­ký expert, byl po únorovém převratu zatčen StB.
 ?? Foto: ČTK ?? Soudruzi ve spisech V roce 1948 komunisté sháněli údaje, které o nich nasbírali dřívější zpravodajc­i. Hlavně šlo o spisy na Klementa Gottwalda (vpravo), Rudolfa Slánského (vlevo) či Václava Kopeckého.
Foto: ČTK Soudruzi ve spisech V roce 1948 komunisté sháněli údaje, které o nich nasbírali dřívější zpravodajc­i. Hlavně šlo o spisy na Klementa Gottwalda (vpravo), Rudolfa Slánského (vlevo) či Václava Kopeckého.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia