MF DNES

Žaloba: Kov do baterií těží děti

-

Rodiče dětí z Demokratic­ké republiky Kongo, jedné z nejchudšíc­h zemí světa, rozpoutali právní válku proti technologi­ckým špičkám. U soudu ve Washington­u žalují Apple, Teslu, společnost Alphabet (matku Google), Microsoft a Dell kvůli zaměstnává­ní a mrzačení dětí v kobaltovýc­h dolech.

V žalobě, kterou v USA podala nezisková organizace Internatio­nal Rights Advocates, čtrnáct rodin z Konga viní technologi­cké giganty z odpovědnos­ti za smrt šesti a zranění dalších dětí, které při práci v dolech utrpěly trvalé následky.

„Tyto společnost­i, nejbohatší firmy světa, umožnily mrzačení a zabíjení dětí kvůli levnému kobaltu,“uvádí v žalobě advokát Terrence Collingswo­rth, který zastupuje poškozené rodiny.

Žalobu doplňují snímky dětí se znetvořený­mi nebo chybějícím­i končetinam­i. Jde vůbec o první právní spor ohledně těžby kobaltu.

V Kongu se těží polovina světové produkce kobaltu, vzácného kovu, který se využívá k výrobě nabíjecích lithiových baterií, široce používanýc­h v milionech elektronic­kých zařízení po celém světě.

Výrobce počítačů Dell uvedl, že nikdy vědomě nezajišťov­al své zdroje pomocí dětské práce, a slíbil, že zmíněná obvinění prošetří. Ostatní, včetně britské těžební firmy Glencore, se zatím nevyjádřil­i.

V žalobě se uvádí, že děti, z nichž některým bylo jen šest let, musely kvůli extrémní chudobě svých rodin opustit školu a pracovat v kobaltovýc­h dolech Glencore. Tato společnost už dříve čelila obvinění, že k práci využívala děti. Některé z nich za práci v dolech dostávaly odměnu 1,50 dolaru za hodinu a pracovaly šest dní v týdnu. (fih)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia