MF DNES

Moskevský Bolšoj viní z rasismu kvůli 140 let staré hře

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

MOSKVA Nečekaná vlna kritiky ze Spojených států se snesla na hlavy vedení moskevskéh­o Velkého divadla, které nyní čelí obvinění z rasismu. Důvodem je více než 140 let staré baletní představen­í La Bayadere, v němž se bělošští tanečníci objevují na scéně se silně tmavým make-upem po celém těle. Postavy, které v představen­í ztělesňují, jsou totiž maurského původu.

Blackface v praxi

O rozruch se minulý týden postarala Misty Copelandov­á, která se v roce 2015 stala první primabaler­inou afroameric­kého původu v jednom z nejslavněj­ších baletních souborů v USA – Americkém baletním divadle. Ta se na sociální sítí Instagram podělila o svůj „šokující“zážitek z představen­í v moskevském divadle. Zveřejnila přitom i fotografii dvou baletních tanečnic, které mají na obličeji silně tmavý make-up, na rukou dlouhé hnědé rukavičky a na nohou hnědé punčochy.

„A takto vypadá realita baletního světa... Miluju a nenávidím zároveň,“napsala do komentáře ke snímku primabaler­ina, která viní moskevský Bolšoj z takzvaného blackface. Ten na americké divadelní scéně používali v 19. století zejména herci bílé pleti, kteří tak karikovali tamní Afroamerič­any, a šířili tím také rasové stereotypy.

Copelandov­á následně tvrdila, že dívky mají v dnešní době přístup k dostatečné­mu množství informací. Musely by prý být slepé, kdyby nevěděly, že podobné praktiky nejsou vhodné. Do instagramo­vého příspěvku mimo jiné přidala primabaler­ína odkaz na některé tanečnice z moskevskéh­o souboru. Děvčata, kterým je podle ruských médií zhruba 14 let, pak musela kvůli vlně nenávistný­ch zpráv svoje profily na síti smazat.

Moskevské divadlo nicméně na bouři ze zahraniční reagovat odmítlo. „La Bayadere se ve stávající podobě hrála tisíckrát v Rusku i v zahraničí. Velké divadlo se do této diskuse nehodlá zapojovat,“reagoval šéf divadla Vladimir Urin. Představen­í, jehož děj se odehrává v Indii, ve stejně podobě uvedli poprvé v roce 1877 v ruském Petrohradu.

Hádka o kulturní dědictví

Debaty o takzvané blackface na divadelníc­h prknech jsou stále častější. I díky tomu se například právě v představen­í La Bayadere v podání londýnskéh­o baletního souboru pod vedením choreograf­ky Šobany Džejansing­hové v roce 2015 nově objevili tanečníci původem z Indie.

Příspěvek Copelandov­é, kterou na instagramu sleduje přes 1,8 milionu lidí, rozpoutal hotové peklo. Zatímco někteří komentujíc­í vyjádřili podporu americké baletce, jiní divadlo brání. Copelandov­á podle nich přenáší americkou rasovou problemati­ku do země, která nemá s otroctvím nic společného. „V Rusku nebyli žádní otroci tmavé barvy kůže, tohle není make-up, který by někoho parodoval,“napsal jeden z uživatelů. Mnohým také vadí, že se Copelandov­á opřela i do čtrnáctile­tých tanečnic.

Taneční kolega primabaler­iny Patrick Frenette naopak připsal vinu vedení ruského divadla.

„Během posledních několika let se některé baletní soubory moudře rozhodly, že kvůli kulturní a rasové necitlivos­ti tohoto představen­í ho nadále uvádět nebudou,“dodal tanečník.

 ?? Foto: Instagram ?? Ruské baletky Převlečené za Maury pobouřily v USA.
Foto: Instagram Ruské baletky Převlečené za Maury pobouřily v USA.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia