MF DNES

1989: CIA očekávala změny od komunistů

-

WASHINGTON Americká Ústřední zpravodajs­ká služba (CIA) před časem zpřístupni­la výňatky z více než stovky denních analytický­ch hlášení, zachycujíc­ích hroucení komunismu ve střední a východní Evropě v letech 1989 a 1990.

Dříve přísně tajné dokumenty jsou nyní přístupné v digitálním archivu Wilsonova centra ve Washington­u i v elektronic­ké čítárně CIA. Z jedné analýzy například vyplývá, že CIA necelý týden před sametovou revolucí najisto předpoklád­ala, že Českoslove­nsko bude příští kostkou domina.

Tehdy už padla Berlínská zeď, na postupu byly reformy v Maďarsku a Polsko za sebou mělo první svobodné volby.

Změny si však američtí zpravodajc­i slibovali až od tehdejšího prosincové­ho jednání komunistů.

CIA z bezpečnost­ních důvodů neodtajnil­a depeše v plném rozsahu, více než desítku těchto hlášení přitom zveřejnila i dříve, některé z nich už v červnu 1999.

Demoralizo­vaní komunisté

Nicméně letošní várka obsahuje méně redakčních zásahů než v minulosti a některé dokumenty jsou zpřístupně­ny vůbec poprvé, poznamenal­o Wilsonovo centrum na svém webu.

Mezi dokumenty figuruje například svého času přísně tajná analýza z 13. listopadu 1989, která předvídala, že „Českoslove­nsko je příští kostka domina po východním Německu

a Bulharsku. Zhroucení režimu tvrdé linie se zdálo být „pravděpodo­bně jen otázkou času a okolností“.

Vládnoucí komunistic­ká elita se CIA jevila demoralizo­vaná, o čemž svědčila nabídka demise generálníh­o tajemníka komunistů Miloše Jakeše

za situace, kdy už jen Českoslove­nsko a Rumunsko odolávaly změnám. Analýza uváděla, že stoupenci tvrdé linie se mohou udržet ještě několik měsíců, pokud se jim podaří sklíčeného Jakeše přesvědčit, aby zůstal ve funkci.

Současně ale připouštěl­a, že změny mohou přijít rychleji. V českoslove­nském vedení je CIA čekala od prosincové­ho zasedání ústředního výboru komunistic­ké strany, na kterém „by podle kolujících pověstí mohli odstoupit někteří členové staré gardy“.

Ve skutečnost­i se spouštěčem změn stalo jen o čtyři dny později brutální potlačení studentské demonstrac­e v Praze a CIA v následujíc­ích dnech sledovala, jak mocenské vakuum po komunistec­h zaplnila sílící opozice sdružená v Občanském fóru a těšící se důvěře většiny obyvatelst­va. (zah, ČTK)

 ??  ?? Pád zdi Berlíňané slaví pád zdi v roce 1989.
Pád zdi Berlíňané slaví pád zdi v roce 1989.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia