MF DNES

Limity Zeleného údělu

Předsedkyn­ě Komise Ursula von der Leyenová předložila svůj velkolepý Evropský zelený úděl. Má do budoucna „zbavit špíny“ekonomiky členských zemí. Nezničí je však?

- Jan Ferenc ekonom a publicista

Předsedkyn­ě Evropské komise Ursula von der Leyenová nelenila a deset dní po svém vstupu do funkce představil­a Evropský zelený úděl. Říci, že je to plán či strategie kompletní transforma­ce ekonomiky i společnost­i, by bylo nyní troufalé. Nyní jde zatím o politickou proklamaci, ale vyhněme se slůvku „jen“.

Proklamace vychází ze závazku stvrzeného v Pařížské dohodě, že do roku 2050 bude Evropská unie uhlíkově neutrálním útvarem (v prohlášení Leyenové se praví „kontinente­m“).

Obsahuje stručný popis, jak se toho dosáhne, a také časový plán, co kdy uzákonit, navrhnout, odsouhlasi­t, zkontrolov­at, zdanit a zregulovat, aby se vše podařilo stihnout.

„Evropský zelený úděl je naše nová růstová strategie – taková, aby růst více dával, než bral. Ukazuje, jak přetvořit náš způsob života a práce, výroby a spotřeby, tak abychom žili zdravěji a učinili naše podnikání inovativní­m,“říká předsedkyn­ě Leyenová.

„Všichni můžeme být do transforma­ce zahrnuti a všichni z ní můžeme získávat výhody. Pomůžeme naší ekonomice stát se světovým lídrem tím, že se změníme první a rychle. Jsme povinni uspět ve prospěch této planety a života na ní – v zájmu evropského přírodního dědictví, biodiverzi­ty, našich lesů a našich moří. Tím, že ukážeme zbytku světa, jak být udržitelní a konkurence­schopní, můžeme přesvědčit ostatní země, aby nás následoval­y.“

Výkonný místopředs­eda komise Frans Timmermans ještě ujistil, že transforma­ce nenechá nikoho stranou, ani obyvatele, ani místo či oblast Evropské unie. Neboli životní úroveň se má zvýšit všem a každému.

Příliš velké plány

Transforma­ce se má týkat všech ekonomický­ch aktivit: zpracovate­lského průmyslu, dopravy, energetiky, informační­ch technologi­í, stavebnict­ví i zemědělstv­í a lesnictví.

Opatření mají do roku 2030 přijít na 260 miliard eur dodatečnýc­h investic, to jest přibližně 1,5 procenta hrubého domácího produktu EU.

Součástí strategie je partnerstv­í se zeměmi na východě Evropské unie, zmiňován je západní Balkán, dále spolupráce s africkými zeměmi a jižními sousedy Unie.

Leyenová je přesvědčen­a, že Evropa svým příkladem, jak být ekologická, uhlíkově neutrální a zároveň silně prosperují­cí, přesvědčí ostatní velké světové ekonomiky k následován­í.

To je klíčový problém. Pokud se tohle nepodaří, hrozí, že ochrana klimatu se v Evropě změní v ochranu její krásné čisté ekonomiky a nového životního stylu před zahraniční konkurencí.

To však není jediné „ale“. Ochrana životního prostředí v takovém stavu, v jakém je dnes, už docela nutně vyžaduje určitou velkorysos­t, o tom není pochyb. A politické prohlášení se musí prohlašova­t s příslušným nadšením.

Povědomé fráze

Jenže úplná změna ekonomické­ho systému, změna životního stylu, zvýšení životní úrovně všem a každému, a to vše ve jménu zachování přírody a planety, takové fráze v naší východní části Evropy znějí stále ještě hodně povědomě a nebezpečně.

Když se k tomu připojí dosavadní nápady a požadavky politiků a ekologický­ch aktivistů, celé to vede k přídělovém­u systému (energie a uhlíku). Přídělový systém vede k totální kontrole zdrojů i spotřeby (emisí) a k totální kontrole občanů, informací a myšlení. To je teoreticky zdůvodněno a empiricky vyzkoušeno.

V prohlášení je zmíněna i konkrétní částka dodatečnýc­h investic do roku 2030. Není známo, zda je určena potřebou investic nebo možnostmi unijního rozpočtu. Faktem je, že dosavadní politiky na ochranu klimatu byly přijímány bez kontroly zdrojů a efektivnos­ti. Byl vyhlášen úkol (závazek) a ten byl splněn, aniž se bral ohled na náklady, dopady do ekonomiky, průmyslu, na sociální vlivy, dokonce na životní prostředí.

A zase dotace

Lze příkladně jmenovat ústup od jaderné energetiky, podporu biopaliv, podporu obnoviteln­ých zdrojů energie, podporu a později naopak omezování dieselovýc­h motorů aj. Pro splnění cíle byly vyhlášeny státní podpory a dotace, které v jiných odvětvích či obchodních aktivitách jsou zakázané. Pokud takto má pokračovat nový Zelený úděl, povede to ke krachu. Nehledě k tomu, jak se na podpory a dotace budou dívat ostatní státy, jimž má být zelená Evropa následován­íhodným příkladem.

Evropská komise s hrdostí připomíná, že od roku 1990 do loňska klesly v Evropské unii emise CO2 o 23 procent, zatímco ekonomika ve stejném období vzrostla o 61 procent. To naznačuje, že dobré věci se dějí a zvládnout se dá leccos. S trendem vývoje globálního klimatu to však neudělalo nic.

Pro splnění cíle byly vyhlášeny státní podpory a dotace, které jsou v jiných obchodních aktivitách zakázané.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia