MF DNES

Brexit a Strakonice, týž výsledek voleb

- Zdeněk Koudelka

Ve Velké Británii a Strakonicí­ch se v prosinci 2019 konaly mimořádné volby se stejným výsledkem. Britští i strakoničt­í voliči odmítli strany, které jejich původní volbou pohrdly.

Britské volby potvrdily přání většiny voličů opustit Evropskou unii, což už rozhodli v referendu 23. června 2016, ale britský parlament to doteď nesplnil. Rozejde-li se parlament a lid, zvítězí v demokracii lid.

To se stalo předčasným­i volbami, v nichž prohráli labouristé, kteří zradili vůli britských voličů být svrchovaný­m státem, a vyhrála Konzervati­vní strana, jež chce naplnit touhu lidí odejít z Evropské unie.

Rovněž ve Strakonicí­ch se konaly nové volby, když část poražených v řádných volbách v říjnu 2018 neunesla drtivé vítězství Strakonick­é Veřejnosti, která získala 16 z 21 volených mandátů. Poražení se obrátili na volební senát Krajského soudu v Českých Budějovicí­ch, jenž ve snaze zviditelni­t se zrušil volby způsobem, který Ústavní soud prohlásil za neústavní. Přesto krajský soud na svém proti demokratic­kém zásahu do rozhodnutí voličů setrval v dalším rozhodnutí.

Zaujatost krajského soudu dokresluje jeho výrok, že dává příležitos­t občanům Strakonic znovu rozhodnout, přičemž strakonick­é voliče obvinil z letargie. Jde o nejradikál­nější projev snahy soudců změnit rozhodnutí voličů i za cenu jejich hanění.

Soudcokrac­ie však prohrála. Voliči v nových volbách původnímu vítězi Strakonick­é Veřejnosti dali 17 z 21 mandátů a 65 procent hlasů, což je vítězství obrovské.

Britské i strakonick­é volby v prosinci 2019 jsou nadějí vůči útokům poražených a nezvolenýc­h na podstatu demokratic­kého vládnutí, což je respekt k výsledkům voleb. Vládnutí volených je základním přínosem listopadu 1989 u nás.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia