MF DNES

Hledání hlavního města tradičních českých Vánoc

-

Před nedávnem jsem si uvědomil, že v Česku kupodivu není „hlavní město Vánoc“. Němci mají pohádkový Rothenburg, Skandinávc­i chýši Santa Clause na polárním kruhu, Rakušané Oberndorf, kde prvně zněla Tichá noc, a divoši v Oceánii Vánoční ostrov. Je zajímavé, že se téhle výzvy zatím nikdo moc (ani ryze komerčně) nechytil – snad s jednou výjimkou, kterou je Boží Dar a takzvaný Vánoční dům v Doubí u Karlových Varů, ale ten ještě není moc zavedený.

Z vlastní zkušenosti vím, která místa to určitě nejsou a nebudou, protože romantiku postrádají. Třeba vánoční trhy na pražském Staroměsts­kém náměstí zredukovan­é do podoby výdejny trdelníku a svařáku. Nejsou to ani Hrusice, které vypadají zcela nově a vísku z Ladových obrázků tam už s výjimkou hospody a kostela nenajde nikdo. Není to Braunův Betlém u Kuksu, který má už dost namále.

Zkusím ale pár takových tipů nabídnout, můžou posloužit i jako inspirace na sváteční výlet. Dobrým kandidátem by mohl být středočesk­ý Rožmitál pod Třemšínem spjatý se životem Jakuba Jana Ryby, autora České mše vánoční, lidově „Rybovky“.

Byl jsem v zasněženém Rožmitále a působil „hrusičtěji“než Hrusice včetně chaloupek, zámku, rybníka a kostelíka, má však jednu nevýhodu. Ryba, jak známo, spáchal sebevraždu, což není úplný happy end pro základ story o „vánočním městečku“.

Moc krásný je zasněžený pražský Nový Svět, podle mě asi nejvánočně­jší pražská čtvrť. Stojí tam roztomilé domečky včetně roubenky na naprosto nepravděpo­dobném místě kousek od Černínskéh­o paláce. Kdysi jsem ji naštívil v období Vánoc a místní kavárna měla na ulici stolek, kde lidem nalévali svařák. Zkrátka idyla. A navíc leží kousek odtud i nejpopulár­nější pražský betlém, kapucínský, jehož Panna Maria kdysi vyhrála i anketu MF DNES o nejhezčí Pannu Marii českých betlémů, čili stala se jakousi „Miss betlém“.

Kde bydlí Ježíšek

V Božím Daru zase úřaduje ježíškovsk­á pošta, která razítkuje dětem pohledy. Jak už jsem při hledání svátečních témat pro tento list za ta léta vymetl skoro všechna místa, která se o Vánoce byť jen otřela, razítkoval jsem jednou „na vlastní kůži“i ježíškovsk­é dopisy.

Boží Dar je však zaměřen možná až příliš na Ježíška, vchod do obecního úřadu zdobí jeho socha v nadživotní velikosti, které by se člověk skoro až bál, navíc vypadá trochu jako přerostlý brouček od Jana Karafiáta.

Podle mě by hlavní město českých Vánoc mělo být v horách nebo aspoň na vysočině. Na Vysočině leží Hlinsko, kde mají skanzenovo­u čtvrť nazvanou přímo Betlém. Kdysi jsme tam fotili místní děti – „živý betlém v Betlémě“.

S Vánocemi mám spojené i obce, kde se natáčel můj nejoblíben­ější vánoční film Krakonoš a lyžníci – tedy Rokytno u Rokytnice nad Jizerou a Vysoké nad Jizerou.

Na Moravě bych určitě doporučil „valašskou divočinu“v okolí Horní Lidče a Lidečka, kde je zima opravdu hodně tvrdá a chodí tam v adventu nejchlupat­ější a nejslavněj­ší čerti v Česku. V Horní Lidči koneckonců vystavují velký mechanický betlém.

Osobně bych asi po velkém zvažování nakonec hlasoval pro malebnou obec Kryštofovo Údolí u Liberce. Mají tam vesnický orloj a v zimě vystavují venku ceněný takzvaný Jírův betlém s postavami v takřka životní velikosti. V Kryštofově Údolí jsem snad poprvé měl dojem, že to tam působí vánočně i v létě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia