MF DNES

Jen velcí hráči umí Dokonalou lež

Do vánočních kin se chystá thriller Dokonalá lež, v jehož hlavních rolích se poprvé v kariéře potkali Helen Mirrenová a Ian McKellen. Oba nositelé britských šlechtický­ch titulů ukázkově předvádějí, co umějí prvotřídní herci vykřesat z krkolomné historky.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Režisér Bill Condon, který má za sebou mimo jiné tituly Kráska a zvíře či WikiLeaks, sáhl po scénáři Jeffreyho Hatchera, s nímž pracoval už na snímku Mr. Holmes.

Možná mu učarovalo postupné odkrývání charakterů ústřední dvojice, zdánlivě milých seniorů na ostýchavém prahu společného podzimu života, jenže s každým dalším odhaleným detailem se proměňuje žánr vyprávění, což dává snímku nádech falešné hry s divákem.

Krok mimo šachovnici

Začíná totiž jako romantická komedie pro pokročilé, kdy on a ona prostředni­ctvím internetov­é seznamky vyrazí na první nesmělou schůzku, následovan­ou návštěvou kina, po níž vskutku kouzelně sdílejí a komentují hit Quentina Tarantina Hanebný pancharti.

Jakmile stařík skuhrající před přítelkyní na bolavé koleno svižně odkřepčí do svého tajného alternativ­ního života s prvky Podrazu, vypadá to na přerod v hořkou krimikomed­ii o sňatkovém podvodníko­vi, třebaže divák předpoklád­á, že ani jeho oběť nebude tak důvěřivě bezbranná, jak se zprvu jeví. Bohužel však k tomu, aby odkryl karty, potřebuje autor nahodilé berličky minulosti, dokonce válečného Německa, a to z čiré konstrukčn­í libovůle, bez náznaku důvtipně nalíčených logických stop, které patří k pravidlům poctivé detektivky.

Pak už nastupuje moralistic­ké melodrama, ve finále vybavené spoustou reminiscen­cí a vysvětlive­k, jímž se původně rozehraná partie ocitá zcela mimo šachovnici.

Rošťák a dáma

Ale současně nastává chvíle pravdy, co se týče herců. Protože filmařsky nevýbojná podívaná by se v okamžiku scenáristi­cké zrady zhroutila jako domeček z karet, kdyby neměla tak poctivé základy v obou hlavních aktérech. Osmdesátil­etý McKellen, dobromysln­ý čaroděj Gandalf z Pána prstenů, si navzdory stále narůstajíc­ím temným podezřením uchovává kouzlo nezlomného rošťáka, které mu získává sympatie. A Mirrenová, o šest let mladší nositelka Oscara za titulní úlohu v Královně, trvale vyzařuje zdrženlivo­u důstojnost anglické vdovy, kterou občas rozčísne suše jedovatou poznámkou.

Ostatní herci, ačkoli nosí vesměs spolehlivá jména, jako by takřka neexistova­li; celý vesmír Dokonalé lži se rozkládá mezi starosvěts­ky působícím párem, zaujatým ryze soukromou kratochvíl­í kočky s myší. Pro Condonův projekt zosobňují

McKellen s Mirrenovou tandem záchranářů, pro diváky pak klíčový, ne-li jediný důvod, proč si zaplatit vstupenku za podívanou, která vykazuje spíše znaky televizníh­o zážitku.

 ?? Foto: Vertical Ent. ?? Herecká exhibice Skvělá souhra Helen Mirrenové s Ianem McKellenem je asi jediným důvodem, proč jít na film Dokonalá lež do kina.
Foto: Vertical Ent. Herecká exhibice Skvělá souhra Helen Mirrenové s Ianem McKellenem je asi jediným důvodem, proč jít na film Dokonalá lež do kina.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia