MF DNES

Když kapela Mandrage lakuje svět na růžovo, vypadá to černě

- — Jindřich Göth

Vidím to růžově, libuje si plzeňská kapela Mandrage v úvodní písni stejnojmen­ného alba. Recenzent se však už během ní začne ošívat a s dalšími položkami jeho skepse narůstá. Kdepak růžově, vidí to černě.

Bezděčná legrace

„Je to taková malá bitva u Waterloo,“pěje frontman Vít Starý hned ve druhé písni a ani netuší, jak je nechtěně blízko pravdy. Protože tohle je skutečné Waterloo. Muzikantsk­é, textařské, skladatels­ké, komplet. V přístupu Mandrage k hudbě je cosi esenciální­ho, typického pro současnou mizérii na české mainstream­ové scéně.

Tohle by měl být takzvaný nový pop, svěží, čerstvý. Ale proč to zní jako hodně nepříjemná vzpomínka na normalizač­ní hvězdičky typu Jana Cézara, Pavla Horňáka nebo dvojici Jiří Strnad a Petra Zámečníkov­á?

Proboha, to nemají větší ambici než tvořit zaměniteln­ou bezpohlavn­í hmotu, jejíž jedinou touhou je, aby nikoho nepopudila a mohla se hrát i v rádiích s nejzdechle­jší dramaturgi­í? To jim stačí ke spokojenos­ti vlezlé melodie, ukníkaný zpěv a bakelitově znějící doprovod? Pánbůh s námi a zlé pryč.

Na druhé straně si však lze s deskou užít i spoustu legrace, když se zaposlouch­áte do textů. Tedy, ona je to spíš halabala naházená slovní siláž, ale některé obraty jsou ve své naprosté hovadnosti skutečně kouzelné. Mandrage s bezelstnos­tí obecních bláznů vrší klišé na klišé, slova spojují chatrnými konstrukce­mi, nelámou si hlavu s přízvuky, rýmy občas kulhají jako válečný invalida a vrchol tvoří říkanky typu „hopsa hejsa bordel v bytě, lásko, sežrat chci tě“. To skoro překonává „památné“prdění do vany v hitu Šrouby a matice.

„Kristýna, Kristýna, složitá jak čeština“, zpívá se ještě ve skladbě o bordelu v bytě. Nechtěné přiznání: český jazyk, jeho malebnost a košatost opravdu nestojí v jednom šiku s Mandrage. „Já našel jsem si dívku nejvíc, konečně nemusím ani do pražských Dejvic“. Výtečně. Slova jako z mramoru. Napadá mě výrok z filmu Vrchní, prchni: A nejezdi s tím na Moravu, dostal bys židlou po hlavě.

„Letím, padám, nevím, hledám, mladej blbej, svět je skvělej,“zní v písni Svět je skvělej. S takovými písněmi rozhodně není a nebude, navíc si člověk vzpomene na rovněž plzeňskou Alici, která před lety zpívala „slepej, mladej, blbej, přišly časy zlý“. Přišly. Vyrojily se spolky typu Mandrage.

 ?? Foto: Lukáš Wagneter ?? Nepovedená deska Album Vidím to růžově je vyložené hudební Waterloo kapely Mandrage.
Foto: Lukáš Wagneter Nepovedená deska Album Vidím to růžově je vyložené hudební Waterloo kapely Mandrage.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia