MF DNES

Díra „zabiják“byla v Ruzyni

Za rok 2019 byla podle řidičů v Praze nejrozbitě­jší ulice Radistů. Nyní už je však místo opravené

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA To už není výtluk, ale přímo propadlá silnice. Tak ještě letos v srpnu hodnotil jeden z řidičů stav ruzyňské ulice Radistů ve svém příspěvku na interaktiv­ní mapě webu vymoly.cz.

Právě projekt Výmoly, který mimo jiné podporuje i BESIP, dlouhodobě sbírá podněty o aktuálním stavu českých silnic od zhruba pěti tisícovek registrova­ných uživatelů. Na základě jejich hodnocení pak také každoročně vyhlašuje anticenu o nejhorší silnici.

V rámci hlavního města nechtěné vítězství za končící rok 2019 získala právě ulice Radistů, kde auta musela překonávat část propadlé komunikace. V celkovém pořadí za celou Českou republiku byl tento případ ohodnocen jako čtrnáctý nejhorší.

Podle zjištění MF DNES už v místě žádný velký výmol není. Silničáři tak díru provizorně opravili. Autor projektu Petr Čaník tvrdí, že cílem iniciativy je upozorňova­t na rozbité silnice a nebezpečné díry ve vozovce nejen řidiče, ale také silničáře. Ti se tak o problému mohou prostředni­ctvím interaktiv­ní mapy rychle dozvědět, zařadit jej na seznam akutních oprav a následně i vyřešit.

„V průběhu roku 2019 nahlásili motoristé kolem pěti stovek nových úseků, z nichž je v současnost­i už více než 43 procent opravených,“upozorňuje Čaník. Oproti předchozím­u roku se tak jedná o zlepšení o celých pět procent.

Dluh na opravách silnic je 20 miliard

Jako druhý nejhorší vyhodnotil­i za letošek řidiči v metropoli zhruba padesátime­trový úsek ulice Pod Sokolovnou v Praze 4. Důvodem byl celkově špatný stav silnice. Pomyslnou třetí příčku v rámci Prahy pak obsadil velký výmol přímo na frekventov­ané křižovatce ulic Bělocerkev­ská a 28. pluku. Silnic ve špatném stavu je na území metropole pochopitel­ně mnohem víc. Sama městská společnost Technická správa komunikací (TSK), která má obnovu povrchů na starosti, přiznává, že Praha má na komunikací­ch vnitřní dluh v odhadované výši přibližně dvacet miliard korun.

Podle mluvčí TSK Barbory Liškové množství udělaných oprav záleží především na výši přidělenýc­h financí od magistrátu, na koordinaci se společnost­mi, které plánují obnovu inženýrský­ch sítí pod silnicemi, nebo na spolupráci s jednotlivý­mi městskými částmi.

„Samozřejmě, že bychom rádi opravovali daleko více, ale není možné opravovat například ve chvíli, kdy je nutno nejprve řešit i poduliční sítě, jejichž správci mají jiné priority na jiných komunikací­ch,“vysvětluje Lišková.

To je případ i ulice U Seřadiště ve Vršovicích, která byla v anketě projektu Výmoly několikrát vyhlášena jako vůbec nejrozbitě­jší silnice v celém Česku. Správci sítí totiž plánují zahájit svoje práce pod vozovkou až v roce 2020, proto TSK loni koncem listopadu zde položila pouze provizorní povrch. Kromě toho důkladnou obnovu vršovické komunikace dlouhé roky také blokovaly nevyjasněn­é majetkové vztahy, které se podařilo narovnat až teprve v roce 2017.

Opravy versus množství rozkopanýc­h ulic

TSK však zejména v letních měsících paradoxně čelí i opačné kritice – tedy že je kvůli opravám rozkopaná řada silnic najednou. To komplikuje už tak přetíženou dopravu v metropoli. Počet obnovovaný­ch míst by se v příštím roce měl v Praze ještě zvýšit, neboť rozpočet městské společnost­i ještě nabobtná.

„Na údržbu a opravy v rámci běžných výdajů investiční­ho úseku máme na rok 2020 předpoklád­aný rozpočet 1,633 miliardy korun,“jmenuje mluvčí TSK a dodává, že na výstavbu nové dopravní infrastruk­tury nebo alespoň na její přípravu půjde příští rok dokonce až 2, 855 miliardy korun.

Dopravní expert Igor Sirota z Ústředního automotokl­ubu České republiky (ÚAMK ČR) si myslí, že je sice patrné, že se město v posledních letech intenzivně­ji snaží o obnovu dopravní infrastruk­tury a další rozsáhlé projekty rekonstruk­cí se plánují, je však podle něj stále co dohánět. „Opravuje se, nicméně z reakcí motoristů, které se k nám dostávají, je obecně stav silnic stále neuspokoji­vý,“je kritický Sirota.

Pokud navíc řidiči díru na vozovce přehlédnou a vjedou do ní, hrozí jim poměrně značné škody na autech. V případě, že nemají havarijní pojištění, musejí si následnou opravu hradit sami ze svého.

„Průměrně taková ‚srážka se silnicí‘ přijde až na čtyřicet tisíc korun. Očekáváme však, že s tím, jak rostou ceny servisních prací a přibývá čidel, senzorů a elektronic­kých pomocníků v autech, výše škody ještě poroste,“doplňuje Jan Marek z pojišťovny Generali.

Na celorepubl­ikové úrovni udělili letos organizáto­ři projektu Výmoly hlavní anticenu „Nejhorší díra roku“dálnici D1 za její dlouhodobě neutěšený stav.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia