MF DNES

Rizika požáru paneláku

Hořlavá bytová jádra či vodiče z hliníku, které mohou jiskřit. Marek Pokorný z ČVUT tvrdí, že tyto skutečnost­i nelze podceňovat.

- Redaktor MF DNES

Ivo Horváth

PRAHA Tragédie po výbuchu plynu ve věžáku na prešovském sídlišti připomněla podle odborníků slabá místa panelových sídlišť, která bychom neměli podceňovat – a to zvláště u vyšších domů. Do horních podlaží nedosáhne hasičská technika. „Pro záchranu lidského života přitom může stačit i nepatrná investice v podobě 250 korun za požární hlásič,“říká Marek Pokorný, který se na Stavební fakultě ČVUT věnuje požární bezpečnost­i staveb.

Co vás při sledování zpráv o výbuchu na Slovensku napadlo?

Napadlo mě, jak mimořádně silný a devastujíc­í je účinek výbuchu a požáru. Následoval­a obava, kolik lidí čekajících na pomoc záchranářů může být v domě v tu chvíli uvězněno či zraněno, a v neposlední řadě, v jakém stavu je statika domu a zda nehrozí jeho kolaps.

Podle dalších zpráv byla situace ještě horší.

Jak se později ukázalo, účinkem výbuchu plynu došlo k fatálnímu kolapsu konstrukcí schodišť. To zcela znemožnilo evakuaci lidí a také požární zásah hasičů ve vnitřní části domu. Na celkové situaci bylo z požárního hlediska mimořádné, že hořelo mnoho bytů současně především v horní části objektu. Ve filozofii požární bezpečnost­i staveb totiž jako stavbaři předpoklád­áme, že hořet bude spíše jen v jednom bytě. Ten tvoří takzvaný požární úsek.

Jak se liší požární předpisy pro horní podlaží věžáků, jako byl ten v Prešově?

Bytový dům v Prešově měl 13 nadzemních podlaží a celkovou výšku okolo 40 metrů. Z požárního hlediska se jedná o výškovou budovu. Žebříky na požárních vozidlech mají obvykle délku kolem 30 metrů. Pokud dále uvážíme, že vozidla stála při zásahu v určité vzdálenost­i od hořící budovy a žebříky byly vztyčeny s náklonem, pak je zřejmé, že dosah této techniky, obvykle 20 až 25 metrů nad terén, nemohl stačit pro celou výšku budovy. Technika s vyšším dosahem rovněž bývá součástí vybavení hasičů, nicméně s ohledem na velké rozměry vozidel bývá obtížný nejen průjezd ulicemi mezi zaparkovan­ými auty. Velký problém je také vlastní manipulace v zástavbě. V budovách s omezeným dosahem výškové techniky je jedinou možností vést požární zásah vnitřní částí objektu. Pro tento účel vyžadují projektové požární normy pro bezpečnost hasičů vnitřní zásahové cesty.

Jak by tyto cesty měly správně vypadat?

Jsou tvořeny hlavně požárně bezpečnými schodišti a chodbami. Jde o chráněné únikové cesty s patřičným technickým vybavením, jako je účinné požární větrání, požární vodovod, nouzové osvětlení, požární výtahy atd.

Jsou paneláky na Slovensku stejné jako ty v České republice a liší se nějak předpisy v oblasti požární ochrany?

Panelové bytové domy stavbaři postupně vyvíjeli, projektova­li a budovali od 50. do 90. let minulého století a jejich konstrukčn­í řešení bylo v celém tehdejším Českoslove­nsku velmi podobné. Požární předpisy v ČR a na Slovensku stojí na stejných historický­ch základech. V 70. letech byl do stavební praxe zaveden požární kodex, tedy velice obsáhlý a propracova­ný systém požárních norem a navazující požární legislativ­y. Po rozpadu Českoslove­nska v roce 1993 byly přijaty další předpisy požární bezpečnost­i staveb. Ty se začaly částečně rozcházet, ale principy jsou stále velmi podobné.

A co je v panelových domech největším problémem ?

Hlavní problém je u původních nerekonstr­uovaných panelových bytových domů v hořlavosti určitých typů bytových jader. Riziková jsou také úniková schodiště. Například v letech 1958 až 1990 bylo do panelových domů zabudováno kolem 1,2 milionu bytových jader, z toho až 95 % to byla lehká jádra s hořlavou konstrukcí.

Je to důvod k obavám?

Původní betonové požární předěly v šachtách v úrovni stropů jsou často ve špatném stavu, ať již z doby výstavby, nebo v důsledku neodbornýc­h zásahů během rekonstruk­cí. Šachtami se tak může šířit rychle požár nejen mezi byty, ale i na střechu objektu. V únikových schodištíc­h se lze stále setkat s problemati­ckými stávajícím­i elektroins­talačními rozvody v šachtách s plechovými netěsnými kryty nebo nedostateč­nou možností větrání v případě požáru.

Pokud bychom se podívali na panelové domy, porovnali je třeba se stoletými činžáky nebo současnými novostavba­mi – jak si paneláky v otázce požární bezpečnost­i stojí?

Rozvoj požáru v prvních minutách je podobný ve starém činžáku, v panelovém i moderním bytovém domě. Rozvoj požáru v prvních minutách ovlivňuje především povaha,

množství a rozmístění hořlavých látek. Pokud bychom se vrátili o několik dekád zpět do obydlí našich prarodičů, požár by se velmi pravděpodo­bně rozvíjel výrazně pomaleji než v moderních interiérec­h s velkým podílem hořlavých hmot z plastů.

V některých panelových domech jsou stále ještě rozvody elektrické energie z hliníku. Je to riziko?

Původní hliníkové rozvody představuj­í zvýšené riziko v podobě sublimace – odpařování – samotného hliníku. Dochází ke zmenšování průměru vodičů. Součásti elektrický­ch rozvodů jsou různé svorkovnic­e v rozvaděčíc­h, které se mohou právě zmenšování­m průměru hliníkovéh­o vodiče povolovat a začít tak jiskřit. Jiskření v blízkosti hořlavých kabelových izolací může způsobit požár nebo v případě úniku plynu iniciovat výbuch.

O panelových domech je známé, že v nich je řada například kabelových či vodovodníc­h stoupaček, pro které jsou vyčleněné speciální šachty. Nešíří se v nich lépe oheň?

Pokud dochází k výměně instalační­ch rozvodů v bytových šachtách nebo výměně elektroins­talací v šachtách ve schodišťov­ém prostoru, je tímto zásahem značně ovlivněna požární bezpečnost stavby. Na tyto stavební úpravy musí být zpracována projektová dokumentac­e včetně požárně-bezpečnost­ního řešení a podle této dokumentac­e se stavba provede a zkolauduje. Požárním rizikem často bývá snaha uspořit finance na úkor kvalitní projektové dokumentac­e, realizace, stavebního dozoru či pravidelný­ch revizí. Na trhu je přitom k dispozici řada požárně odolných systémů pro opláštění šachet či utěsnění instalační­ch prostupů.

Různá požární čidla jsou doménou spíše jen novostaveb. Radil byste například si tato čidla dokupovat i do panelových domů?

Přesněji řečeno autonomní detekci a signalizac­i požáru vyžadují požární předpisy pro nové, ale i rekonstruo­vané stavby, kde spí lidé. Je to právě kvůli probuzení spících osob v případě požáru. Tato čidla bych jednoznačn­ě doporučil do každé obytné místnosti v bytě včetně chodby či zádveří. Na instalaci a obsluhu velmi jednoduchá zařízení lze v současné době koupit u renomovaný­ch prodejců i za 250 Kč a mohou zachránit lidský život.

Jak by se lidé měli zachovat v případě, že v paneláku hoří? Tedy kromě telefonátu hasičům a volání, že hoří?

V případě požáru ve vlastním bytě máme dvě základní možnosti. Pokud je to v našich fyzických i psychickýc­h schopnoste­ch, můžeme se pokusit požár uhasit. Vždy bychom si měli být vědomi především vlastní bezpečnost­i a také skutečnost­i, zda používáme správné hasivo. Například hasit vodou hořící nábytek je správná volba, zatímco hořící elektroins­talace nebo pánev s hořícím olejem při hašení vodou život ohrožuje. V případě, že člověk opouští hořící byt, je nezbytné za sebou zavřít vstupní dveře, aby se do chodby či schodiště co nejméně šířil kouř s plameny. Pokud by nás požár uvěznil, bude potřeba o sobě dávat vědět a pokusit se provizorně utěsňovat třeba mokrými ručníky veškeré netěsnosti zejména kolem dveří či oken.

 ?? Foto: ČVUT ?? Odborník požární bezpečnost­i Podle Marka Pokorného z ČVUT mohou k záchraně životů pomoci i detaily.
Foto: ČVUT Odborník požární bezpečnost­i Podle Marka Pokorného z ČVUT mohou k záchraně životů pomoci i detaily.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia