MF DNES

Oxid uhelnatý zaměstnává záchranáře

-

PRAHA Přes 350 přiotráven­ých a pět zemřelých lidí si za posledních pět let vyžádaly v Praze otravy oxidem uhelnatým. Naposledy minulý týden v bytě ve Vinohradsk­é ulici se přiotrávil­i čtyři lidé, z toho dvě děti. „Všichni pacienti trpěli bolestí hlavy, závratěmi a patnáctile­tý chlapec i krátkodobo­u poruchou vědomí,“uvedla mluvčí pražské záchranky Jana Poštová.

Nevolnost a zvracení, bolesti a točení hlavy, závratě, pocit únavy nebo bušení srdce patří mezi příznaky otravy oxidem uhelnatým. Lidskými smysly je tento plyn neodhalite­lný, protože je bez zápachu, nedráždivý a bezbarvý.

„Může se stát, že v bytě dlouho a bez povšimnutí tiká časovaná bomba, jejíž smrtící účinek se projeví až při souhře více nepříznivý­ch okolností,“upozornila Poštová.

Detektor stojí pár stokorun

Důležitým preventivn­ím krokem jsou podle ní revize kotlů a dalších topných zařízení, ale ani ty nemusí otravám zabránit. „Spaliny se mohou do bytu dostávat například i digestoří vedoucí do světlíku obytných domů nebo z komínu při změnách atmosféric­kého tlaku. Proto je velmi důležité mít domácnost vybavenou detektorem oxidu uhelnatého, který se dá v České republice pořídit. Cena se pohybuje v řádech stokorun,“upřesnila Poštová.

Pokud domácnost detektor má a přístroj začne hlásit přítomnost plynu, měli by lidé podle mluvčí záchranářů domácnost neprodleně opustit a volat hasiče, a v případě zdravotníc­h potíží i záchrannou službu.

„Pokud existuje jakékoliv podezření, že zdravotní potíže postiženéh­o jsou způsobené oxidem uhelnatým, musí být prvním krokem intenzivní větrání prostoru, případně vyproštění postiženéh­o z uzavřené místnosti,“uvedla mluvčí záchranky.

Když člověk, u kterého je podezření na otravu, dýchá a nezvrací, měli by ho lidé podle mluvčí uložit na záda a zaklonit mu hlavu, aby byly dýchací cesty uvolněné.

„Pokud postižený nedýchá, je nutné zahájit nepřímou masáž srdce a pokračovat v ní podle instrukcí dispečerů na telefonu až do příjezdu posádky záchranné služby na místo,“uzavřela Poštová. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia