MF DNES

Trejd roku

Nestává se často, aby v NHL vyměnili nedávného vítěze Hart Trophy. Nyní to zažil Taylor Hall. Patří Arizoně.

- Karel Knap hokejový reportér MF DNES

Vpátek večer ještě vynikající útočník Taylor Hall naskočil na rozbruslen­í týmu New Jersey Devils před zápasem v Coloradu, načež mu šéfové oznámili, že hrát nebude.

Pochopil, že jeho působení v Devils v podstatě skončilo. Že ho záhy pošlou jinam, jak si ostatně sám přál. A že nechtějí, aby se jim cenné „zboží“poškodilo, což by důležitý obchod zhatilo.

Osmadvacet­ileté křídlo vynechalo i nedělní mač v Arizoně, shodou okolností sledovalo překvapivé vítězství svého (takřka) bývalého klubu nad tím budoucím 2:1.

V pondělí si totiž Devils s Coyotes po horečnatém jednání plácli a dotáhli patrně největší transakci roku 2019 v NHL.

„Vím, jak to v branži chodí, ale čekání mě unavovalo. Byl jsem zdravý, a přece jsem mohl jen přihlížet. Už jsem byl netrpělivý a zvědavý, kam půjdu,“líčil reportérům svůj nevšední prodloužen­ý víkend.

Hall loni v červnu převzal Hart Trophy pro nejužitečn­ějšího hráče základní části. Tak brzy po zisku nejprestiž­nější individuál­ní ceny v soutěži byl naposledy vyměněn legendární Mark Messier. V říjnu 1991 ho šetřící Edmonton Oilers vyexpedova­li na Manhattan do New York Rangers.

Taky kanadský rychlík Hall se stěhuje zatraceně daleko. Ze severových­odu USA napříč kontinente­m na jihozápad až do pouštního státu hraničícíh­o s Mexikem.

Obrovský skok udělal rovněž v tabulkách NHL. Z posledního místa Metropolit­ní divize se přemístil na špičku Pacifické divize. Z mužstva, které už se smiřuje s neúspěchem v této sezoně, do rozjetého mančaftu, v němž se s vírou mluví o útoku na Stanley Cup.

„Je skvělé, že jsem najednou první,“citovala jej stránka NHL.com. „Všichni hokejisti vám potvrdí, že největší zábava přichází s blížícím se play off.“

Jednička draftu 2010 a dvojnásobn­ý mistr světa sice v zámoří patří mezi uznávané kapacity, jenže v Edmontonu a New Jersey dosud do vyřazovací­ch bojů nakoukl jenom jednou, loni na jaře s Devils.

„Z těch pěti zápasů si pamatuju každou maličkost, měly úžasný náboj a představuj­í nejkrásněj­ší chvíle mé kariéry v NHL,“tvrdí.

Teď by šikovný kanonýr tuze rád rozšířil sbírku svých zážitků z nejvíce vzrušující části sezony.

Arizona za něj obětovala tři méně známé mladíky a dva výběry v draftech 2020 a 2021. Svou současnou sestavu vůbec neoslabila, jen ji vyšperkova­la o borce se skvělou pověstí. „Ten chlap dovede sám změnit průběh utkání, má elektrizuj­ící schopnosti. Umí se prosadit hbitostí, zručností, střelou... Navíc má na ledě báječný přehled,“vychvalova­l posilu manažer John Chayka.

Coyotes v poslední době v lize nepatřili mezi obávané dravce.

V předchozíc­h sedmi ročnících se ani nepodívali do play off.

V červnu ovšem z Pittsburgh­u přivedli kanonýra Phila Kessela. Vedle protřelých veteránů dozrává parta mladíků, znamenitě chytají gólmani Darcy Kuemper a Antti Raanta.

A nadšení fanoušků, dříve těžce zkroušenýc­h sériemi porážek, teď ještě stoupá. Vždyť Hall v sezoně 2017/18 posbíral 93 bodů (39+54).

Pravda, v té následujíc­í se potvrdilo, že jej často pronásledu­jí zdravotní trable. Kvůli zraněnému kolenu stihl jen 33 partií. A nepovedl se mu ani letošní podzim, dosud dal pouhých šest gólů.

Po úniku z bídného New Jersey by se ale v Arizoně měl dostat do ráže.

Devils se v létě snažili vyztužit mužstvo angažování­m Nikity Guseva, P. K. Subbana či Waynea Simmondse. Ukazovali Hallovi, že nehodlají skrblit a prahnou po úspěchu. Doufali, že s nimi prodlouží smlouvu, jež končí 30. června 2020. Po dvou měsících však bylo jasné, že se plány zhroutily.

Padáka dostal kouč John Hynes, rozloučil se Hall. V New Jersey už se zase míří na vzdálenějš­í cíle.

Tým s nadějemi na Stanley Cup se nebude budovat okolo Halla, nýbrž kolem junáků Jacka Hughese a Nica Hischiera, kteří teprve spějí k vrcholu své výkonnosti. Otázka je, co bude s klubovou modlou Patrikem Eliášem, jenž se příští rok měl stát členem trenérskéh­o štábu. Teď není jasné, co všechno přinese mocná vlna změn.

Hall se včera s vervou chystal na premiéru v nové uniformě, kterou si měl odbýt v noci z úterý na středu v San Jose. Má dost času, aby se sžil se spoluhráči, koučem Rickem

Tocchetem i prostředím. Žene ho čerstvá motivace. Znamenitým­i výkony může zvednout svou cenu pro případ, že by se nedohodl na setrvání v Arizoně a v červenci by nabídl své služby zájemcům na volném trhu.

Po bídném období v New Jersey a dnech plných nejistoty může zase dělat to, co umí nejlépe. Hrát hokej. S radostí a chutí.

 ?? Foto: Getty Images ??
Foto: Getty Images
 ?? Foto: ČTK ?? Už je to minulost Taylor Hall (vpravo) v barvách New Jersey. Za Devils odehrál tři a půl sezony.
Foto: ČTK Už je to minulost Taylor Hall (vpravo) v barvách New Jersey. Za Devils odehrál tři a půl sezony.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia