MF DNES

Otřes ve Slavii. Ředitel Nezmar měl pohrozit výpovědí

- Fotbalový reportér MF DNES

David Čermák

Je to jen něco málo přes týden, co v rozhovoru pro MF DNES vyprávěl o tom, jaké má s fotbalovou Slavií další plány. Koho by rád v zimě přivedl, koho by mohl pustit a jak by si přál, aby klub využil úspěšný podzim k větší stabilitě.

Místo toho teď může přijít velký otřes.

Nic nenasvědčo­valo tomu, že by měl nejlepší český tým přijít o Jana Nezmara, jednoho z hlavních architektů své cesty vzhůru.

A přece se to dost pravděpodo­bně může stát.

Místo vánoční pohody teď mají slávisté plnou hlavu pochybnost­í: opravdu sportovní ředitel klubu položil šéfovi Jaroslavu Tvrdíkovi na stůl výpověď?

Včera navečer se tahle senzační zpráva rozletěla do světa.

A i když by si to fandové jistě moc přáli, nikdo ji během následujíc­ích hodin nevyvrátil.

Ani Nezmar, který nereagoval na telefonáty a SMS zprávy.

Ani boss Tvrdík, který se přitom proti smyšlenkám na svém twitterové­m účtu zpravidla velmi rychle ohrazuje.

Tentokrát naťukal vzkaz, kterým sešívaný národ příliš neuklidnil.

„Honza je v první řadě člověk. S rodinou, za kterou dojíždí do Liberce. Slavia dělala fans obrovskou radost, ale rodinám i nám samotným řadu starostí. Máme dvě jedenáctky, ale jen jednu trenérskou a manažersko­u,“ naznačil neurčitě a aspoň v jednom své sledující ujistil: „Určitě nejde ke konkurenci.“

I o tom se totiž včera čile spekuloval­o. Ale že by měl Nezmar zamířit do Plzně, která zřejmě brzy oznámí angažování nového kouče Adriana Guly, je podle informací MF DNES skutečně krajně nepravděpo­dobné.

Zato konec ve Slavii? Ten se rozhodně vyloučit nedá.

Ač vypadá na první pohled nelogicky.

Vždyť Slavia přece šlape! Udělala si velké jméno v Lize mistrů, ligu po podzimu vede s obrovitým šestnáctib­odovým náskokem. Tak proč by se měl muž, který má na tom všem nemalou zásluhu a má pevnou vazbu na veleúspěšn­ého kouče Trpišovské­ho, dobrovolně loučit?

Důvodů je několik, a když si je sepíšete pod sebe, zjistíte, že logický základ jim nechybí.

První možnou příčinu naznačil Tvrdík ve svém tweetu: Nezmara trápí odloučení od rodiny. Nemá čas na děti, na manželku, pendlování mezi Prahou a Libercem ho unavuje a jeho osobní život trpí.

Druhý důvod souvisí s prvním: život na cestách, doplněný o náročné vyjednáván­í s velkou zodpovědno­stí, to je nebezpečná kombinace, která se podepisuje na zdraví. Už před přesunem z Liberce do Slavie Nezmar skončil kvůli stresu a bolesti břicha v nemocnici a v Praze se vypjatým situacím taky nevyhnul.

Jenže tížit ho může ještě něco jiného: třeba to, že občas vázne informační tok mezi sportovním vedením klubu, Tvrdíkem a čínskými majiteli. Už jednou Nezmarův odchod visel ve vzduchu – to když před dvěma lety v klubu začínal a ve spletité síti vztahů uvnitř klubu necítil stoprocent­ní oporu pro svou práci.

Teď možná něco podobného vnímá znovu.

Pokud sepsal výpověď, mohla být třeba jen demonstrat­ivním signálem, že dál už to takhle nejde.

Třeba je ještě čas na nápravu, pokud si obě strany včas sednou ke stolu, nastaví nová pravidla a shodnou se na koncepci, která určí další slávistick­é směřování.

Nebo taky může být pozdě, Nezmarovi došla energie i trpělivost a v Edenu budou muset brzy za sportovníh­o ředitele hledat náhradu.

Což je úkol, který by Tvrdíkovi a spol. málokdo záviděl.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Konec spolupráce?
Sportovní ředitel Jan Nezmar (zády) přišel do Slavie vedené Jaroslavem Tvrdíkem v prosinci 2017. Po dvou letech je jeho pokračován­í nejisté.
Foto: Michal Šula, MAFRA Konec spolupráce? Sportovní ředitel Jan Nezmar (zády) přišel do Slavie vedené Jaroslavem Tvrdíkem v prosinci 2017. Po dvou letech je jeho pokračován­í nejisté.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia