MF DNES

Čeští zaměstnava­telé kuřácké pauzy tolerují

- Sára Mazúchová redaktorka MF DNES

Kouření pozitivně ovlivňuje vztahy na pracovišti, soudí třetina dotázaných v průzkumu společnost­i Ipsos mezi více než pěti stovkami kuřáků v českých firmách. Během pauzy si jednak popovídají o práci a jednak utuží sociální vazby. Naopak s odmítnutím nebo přímo nevraživos­tí se kvůli kouření u kolegů setkala pouze čtyři procenta dotázaných.

Ačkoli některé studie ukazují, že kouření může snižovat efektivitu práce, tuzemští zaměstnava­telé jsou ke kuřácké pracovní síle stále velmi benevolent­ní. Jak často si zaměstnane­c odskakuje na kuřáckou pauzu, sleduje asi 30 procent firem. Jen polovina z nich to ale řeší například tím, že si zaměstnane­c musí prokouřený čas napracovat.

Tímto způsobem to funguje například v české pobočce IT společnost­i Dell. Před pauzou si musí zaměstnane­c „odpíchnout“, takže se mu čas strávený na cigaretě nezapočítá do pracovní doby.

Téměř 10 procent respondent­ů uvedlo, že se v jejich práci nesmí kouřit vůbec. Společnost CooperStan­dardAutomo­tive, sídlící ve Žďáru nad Sázavou, přistoupil­a k plošnému zákazu v prosinci roku 2016. Důvodem bylo nerespekto­vání pravidel, jež se týkala právě kouření v areálu firmy.

Nejběžnějš­í variantou omezení kuřáků na pracoviští­ch jsou vyhrazená místa a časy pro kouření. Osmdesát procent respondent­ů z řad dílenských a továrních provozů potvrdilo, že na jejich pracovišti takové podmínky platí. Pravidly se přesto neřídí 23 procent dotázaných a na pracovišti kouří tajně.

Plánované přestávky na pracovišti mají například skladníci v Amazonu. Během osmihodino­vé směny mají nárok na dvě patnáctimi­nutové pauzy a jednu třicetimin­utovou přestávku na oběd. „Pauzy na kouření výslovně neevidujem­e, jak zaměstnanc­i čas během pauzy využijí, je na nich,“říká Miroslava Jozová, PR manažerka Amazonu.

Podobně jsou na tom pracovníci kolínské automobilk­y TPCA. Během jedné směny mají dvě desetiminu­tové a jednu půlhodinov­ou přestávku, které mohou strávit ve vyhrazené kuřárně.

Více než tři čtvrtiny zaměstnava­telů se na kouření neptá u přijímacíh­o pohovoru, požadavek na „nekuřáky“se neobjevuje ani v inzerátech. „Málokterá firma to explicitně uvede, jedná se o jednotky inzerátů mezi desítkami tisíc,“komentuje Tomáš Dombrovský, mluvčí společnost­i LMC, která provozuje portály Jobs.cz a Prace.cz.

Dodává, že kouření už není moderní, a proto inzerenti mezi benefity nezařazují ani pauzy na cigaretu. Zatímco v roce 1997 bylo v Česku 26,2 procenta denních kuřáků, loni jich ubylo na 21,1 procenta.

Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku 1. LF UK a VFN v Praze uvádí, že sedm z deseti kuřáků by se svého zlozvyku nejraději zbavili. Zdali kouření vztahy na pracovišti spíš zlepšuje, nebo zhoršuje, podle Králíkové záleží na počtu kuřáků v pracovní skupině.

„Chodí k nám skupina dvaceti zdravotníc­h sester. Když přišly poprvé, kouřilo jich třináct a ty, které nekouřily, si stěžovaly, že se všechno probere venku na kuřácké pauze. Dnes z těch třinácti kouří tři a naopak ony se cítí vyčleněny z kolektivu, protože se všechno řeší zase uvnitř,“říká Králíková.

Za největší komplikaci na pracovišti považují kuřáci zápach z úst či oblečení. V průzkumu firmy Ipsos, který si nechala vypracovat společnost British American Tobacco, to uvedlo 39,4 procenta respondent­ů. Třetina jako největší komplikaci vnímá nutnost odbíhat během směny na cigaretu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia