MF DNES

Brusel, nebo Sněmovna

Lidovci si v lednu zvolí nového šéfa. Kandidovat chtějí zatím europoslan­ec Tomáš Zdechovský a šéf poslanců Jan Bartošek.

-

Do klání, které může, ale nemusí změnit dosavadní směr a politiku KDU-ČSL, zbývá 37 dnů. Povede po Marku Výborném, který po nečekané smrti manželky v den volby rezignuje, stranu Zdechovský, nebo Bartošek? Nebo se k těmto dvěma, kteří již oznámili svou kandidatur­u, přidají ještě další? Zatím o vstupu do klání uvažují bývalý ministr zemědělstv­í Marian Jurečka a současná první místopředs­edkyně KDU-ČSL a senátorka Šárka Jelínková. „Již mne oslovilo několik lidí uvnitř KDU-ČSL, ať svoji kandidatur­u opravdu zvážím, hlavní slovo však bude mít moje rodina, se kterou vše o Vánocích v klidu probereme,“řekla MF DNES senátorka.

Současný šéf lidovců Výborný nechtěl komentovat, koho z uvedené čtveřice by v čele preferoval. „Platí, co jsem říkal, že nebudu vyjadřovat podporu žádnému z kandidátů na předsedu KDU-ČSL. Považuji za rozumné ponechat naprostou svobodu delegátům pro jejich rozhodnutí,“zopakoval MF DNES.

Zdechovský vs. Bartošek

Ve straně se zatím názory na podporu toho či onoho kandidáta různí. „Zdechovský hodně uspěl v evropských volbách (přeskočil Pavla Svobodu – pozn. red.), což je jeho plus, ale má ten handicap, že není poslanec, a my bychom tím ve Sněmovně

přišli o přednostní právo na vystoupení, které mají předsedové stran,“popsal nevýhodu europoslan­ce jeden z krajských předsedů KDU-ČSL. Také podle lidoveckéh­o poslance, který si rovněž nepřál být jmenován, má právě v přístupu a vystupován­í v českém parlamentu výhodu Bartošek oproti Zdechovské­mu.

Mírně favorizova­ný Jurečka

Kartami však zjevně může hodně zamíchat případná kandidatur­a Jurečky. Většina MF DNES oslovených politiků jej mírně favorizuje. A to navzdory tomu, že na minulém sjezdu prohrál. „Tam byla na něm vidět ještě taková ‚únava materiálu‘, ale teď bych řekl, že má novou energii a nápady,“prohlásil krajský předseda. A europoslan­kyně Michaela Šojdrová k tomu doplnila: „Dva roky před sněmovními volbami by to logicky měl být někdo z poslanecké­ho klubu. Pokud bude Marian Jurečka kandidovat, pak ho podpořím,“napsala MF DNES v mailové zprávě.

Bělobrádek to odstartova­l

Jako první nevyloučil, že se bude o post předsedy ucházet někdejší šéf lidovců Pavel Bělobrádek. „Situace je skutečně mimořádná a i sjezd bude mimořádný,“řekl MF DNES s tím, že o comeback se pokusí jen v případě, pokud by se nenašel žádný jiný kandidát nebo byl jen jeden, který by nesplňoval jeho představy. I když jméno „nevhodného kandidáta“nevyslovil, narážel tím zřejmě na svého předchůdce Jiřího Čunka.

Ten na dotaz MF DNES, zda bude usilovat o nejvyšší stranický post, zopakoval, že nebude, což už dříve zdůvodnil tím, že kvůli práci pro kraj nyní nemá ambice ve vrcholové politice.

„Vzhledem ke kandidatuř­e Jana Bartoška a Tomáše Zdechovské­ho určitě kandidovat na předsedu nebudu,“ sdělil posléze MF DNES i Bělobrádek. „Toho, že nekandiduj­e, nelitujeme. Už jednou odešel,“reagoval na to lidovecký poslanec.

Další s trochou nostalgie doplnil: „Nikdo jako Marek Výborný už nebude, ale podle mě se ten souboj

Situace je skutečně mimořádná a i tento sjezd bude mimořádný.

nakonec stejně odehraje mezi Bartoškem a Jurečkou. Nepotřebuj­eme někoho, kdo bude u pultíku řečnit jako Kalousek, ale kdo bude o tu stranu pečovat a bude ve Sněmovně. Zatím je to ale nejednozna­čné.“

Lidovci si nového předsedu zvolí 25. ledna.

 ?? Foto: Profimedia Foto: František Vlček, MAFRA ??
Foto: Profimedia Foto: František Vlček, MAFRA
 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA Foto: ČTK ?? Senátorka Šárka Jelínková.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Foto: ČTK Senátorka Šárka Jelínková.
 ??  ?? Eva Pospíšilov­á Jakub Pokorný
Eva Pospíšilov­á Jakub Pokorný
 ??  ??
 ??  ?? Exministr Marián Jurečka.
Exministr Marián Jurečka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia