MF DNES

Hejtman Čunek se rozhádal s ANO kvůli nemocnici

- — Milan Libiger

ZLÍN Do doby, než začal exministr a lidovecký hejtman Jiří Čunek prosazovat novou nemocnici ve Zlíně, fungovala tamní krajská koalice bez potíží. Jenže pak se kvůli investici za nejméně 8 miliard korun dostal do sporu s hnutím ANO, které chce nyní koalici opustit. Hnutí vadí, že hejtman prosadil záměr na nový špitál na zastupitel­stvu tento týden nejtěsnějš­í možnou většinou, aniž by byl bod původně v programu. Zařadil ho tam až dodatečně.

„Je to nehorázné,“zlobil se zastupitel, poslanec a krajský šéf ANO Pavel Pustějovsk­ý. Podle něj hejtmana nezajímá koalice ani kraj, ale pouze nový špitál. ANO totiž chtělo, aby si kraj nechal nejprve zpracovat studii na opravu stávající nemocnice, a až potom se rozhodl.

V lednu ANO řekne, jestli z krajské koalice skutečně odejde.

Čunek, jenž v minulých krajských volbách získal nejvíce preferenčn­ích hlasů v Česku, si je téměř jistý, že ve funkci vydrží do dalších voleb, které jsou příští rok na podzim.

„Myslím si, že je to jenom politické vyjádření. Nechci říkat, jestli dobré, nebo špatné,“řekl na adresu ANO Čunek. Pokud by hnutí koalici opustilo, nic by se podle něho nestalo. Pouze by dva členové ANO odešli a zřejmě by je nahradili lidé z jiných stran.

Přestože může mít takový způsob prosazení nemocnice destruktiv­ní dopad na koalici, Čunek má prakticky bezvýhradn­ou podporu svých spolustran­íků v kraji. „Tady je Čunkovo. Centrála sem nezasahuje,“ řekl krajský zastupitel za KDU-ČSL Aleš Dufek.

„Má moji podporu. Koaliční spolupráce hodně skřípe, nedochází k jednotnému hlasování, což platí i v tomto projektu. Nová nemocnice je jedna z největších věcí, které pro Zlínský kraj můžeme udělat,“podotkla krajská šéfka lidovců a senátorka Šárka Jelínková.

Sám Čunek se chlubí tím, že mu kladné reakce zahltily e-mailovou schránku, zatímco někteří členové ANO skřípou zuby. „Devadesát procent reakcí je pozitivníc­h,“tvrdí.

„Hlasovat pro novou nemocnici a ušetřit kraji peníze je důležitějš­í, než aby koalice zůstala v současné podobě,“míní uherskobro­dský senátor za KDU-ČSL Patrik Kunčar.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia