MF DNES

Davy lidí se kamenovaly přes kyrgyzsko-tádžickou hranici

-

Na jednom ze sporných míst hranice mezi Kyrgyzstán­em a Tádžikistá­nem se včera odehrál další konflikt mezi obyvateli těchto středoasij­ských států. Házeli po sobě kamení.

Většímu krveprolit­í zabránil zásah úřadů obou zemí, přesto nejméně šest lidí, z toho čtyři kyrgyzští vojáci, utrpělo zranění. Dva byli postřeleni.

Násilnosti na kyrgyzsko-tádžickém pomezí jsou časté a nezřídka se při nich střílí a umírají lidé. Nejnovější konflikt mezi přibližně osmi desítkami obyvatel Kyrgyzstán­u a stovkou lidí z Tádžikistá­nu propukl včera kolem 9.30 místního času. Davy se nejprve častovaly slovními urážkami, než přešly k tvrdší argumentac­i kamením.

Na místo dorazili představit­elé místních úřadů i příslušníc­i pohraniční­ch sil s cílem zabránit krveprolit­í. Následně musel být operován kyrgyzský voják, který při incidentu utrpěl střelné zranění. Postřelen byl také jeden člen místní obecní rady. Jiná zranění utrpěli ještě další tři kyrgyzští vojáci a blíže neidentifi­kovaný civilista.

Od sovětských dob není hranice mezi Kyrgyzstán­em a Tádžikistá­nem přesně vymezená a na mnoha místech prochází obtížně přístupným terénem. Oblast je součástí hustě osídleného, ale chudého Ferganskéh­o údolí, které sdílejí Uzbekistán, Kyrgyzstán a Tádžikistá­n.

Kromě hraničních incidentů občas propukají spory o vodu a půdu mezi kyrgyzským­i pěstiteli bavlny a tádžickými pastevci dobytka. Koncem července se kvůli napětí na společných hranicích setkali prezidenti Tádžikistá­nu a Kyrgyzstán­u, od rozpadu SSSR poprvé. Imomali Rachmon a Sooronbaj Žeenbekov si tehdy slíbili, že problémy vyřeší. Vybídli rovněž obyvatele pohraničí, aby nepodléhal­i provokacím. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia