MF DNES

O kapesníčcí­ch pro ministryni Maláčovou

Diář

- Petr Kolář reportér MF DNES

● Sociální demokraté za sebou mají další vládní rebelii, která vlastně žádnou rebelií nebyla. Tentokrát se do hlavní role pasovala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, kterou to málem stálo křeslo. To by v konečném důsledku znamenalo konec účasti socialistů ve vládě.

Celý spor se točil okolo rodičovské­ho příspěvku. Maláčová původně chtěla, aby se od ledna zvýšil z 220 tisíc na 300 tisíc korun pro všechny rodiče dětí mladších čtyř let včetně těch, kteří už dávku vyčerpali. Dostala se kvůli tomu do konfliktu s premiérem Andrejem Babišem a ministryní financí Alenou Schillerov­ou. Nakonec tedy ve Sněmovně prošla verze, podle níž budou mít na dávky nárok jen rodiče nově narozených dětí a těch, kteří budou dávku zrovna pobírat. Což bude o 2,6 miliardy korun levnější. Jenže senátoři se přiklonili k jejímu návrhu a zákon vrátili do Sněmovny.

Pak už začali úřadovat odpůrci vládnutí s hnutím ANO z řad sociální demokracie. Členové pražské ČSSD okolo Miroslava Pocheho přijali usnesení, že by jejich strana měla prosazovat senátní verzi. Toho se na poslední chvíli chytila i Maláčová. Jenže tím pořádně naštvala jak Andreje Babiše, tak předsedu ČSSD Jana Hamáčka. Premiér mu totiž sdělil, že pokud by se socialisti­čtí poslanci k Maláčové přidali, ještě ten den ji odvolá z vlády. Hamáček pak ministryni vysvětlil, že by v takovém případě musel rezignovat také, což by fakticky znamenalo konec ČSSD v kabinetu. Byl prý pořádně naštvaný, někteří socialisté mluví o slzách v očích Maláčové.

Ministryně nicméně vzápětí couvla a prohlásila, že „ačkoliv správným krokem by bylo podpořit nejspraved­livější verzi, z rozpočtový­ch důvodů podpoří ČSSD vládní sněmovní verzi“. A bylo po „rebelii“. Kapesníčky můžete zasílat na ministerst­vo práce a sociálních věcí.

● Mimochodem, byť pražští socialisté patří k nejvýrazně­jším odpůrcům vlády s hnutím ANO, občas se s „babišovci“dokážou docela dobře dohodnout. Nyní to například vypadá, že budou mít společného kandidáta ve volbách do Senátu v příštím roce. Tím by měl být dlouholetý ředitel nemocnice Motol a exministr zdravotnic­tví Miloslav Ludvík. Navrhuje ho pražská ČSSD, anonisté mají Ludvíka podpořit a nikoho proti němu nenasadit. Pokud exministr uspěje, bude hlas sociální demokracie v Senátu jistě slyšet. Minimálně do slučovacíh­o sjezdu obou partají.

● Milion chvilek pro demokracii kromě výzev k odstoupení Andreje Babiše opakovaně apeluje na opozici, aby se spojila a porazila hnutí ANO ve volbách. Po přestřelce mezi Pirátem Jakubem Michálkem a TOP 09 kvůli Miroslavu Kalouskovi krachují dohody o vytvoření společných kandidátek pro krajské volby v příštím roce mezi TOP 09 a STAN. Aktuálně.cz uvedlo, že se topkaři a starostové rozkmotřil­i i ve středních Čechách, na spolupráci to prý vypadá maximálně ve čtyřech krajích ze třinácti. No a v úterý přímo na demonstrac­i Milionu chvilek oznámil poslanec za lidovce Jan Čižinský, který v Praze uspěl s hnutím Praha sobě, že se do parlamentn­ích voleb pokusí vybudovat nové celostátní hnutí. Babiš musí mít stažené půlky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia