MF DNES

Nigerijská firma půjčí Čechům

Finanční start-up si vybral střední Evropu pro expanzi. Chce zde rozpůjčova­t pět miliard korun

- Redaktor MF DNES

Martin Petříček

Afrika není obvykle kontinent, odkud by do Česka přicházely mladé, dravé firmy a chtěly tu rozjet nový byznys. Teď však na tuzemský trh vstupuje nigerijský fintech Lidya, který se zaměřuje na poskytován­í půjček pro živnostník­y a menší podnikatel­e. V domovské zemi za necelé tři roky už společnost poskytla deset tisíc úvěrů.

„Vnímali jsme, že je čas posunout se dál. Buď jsme mohli v Nigérii nabídnout víc produktů, nebo jít za hranice. Rozhodli jsme se pro druhou možnost. A při rozhodován­í, jakým směrem expandovat, jsme analyzoval­i řadu dat,“říká v rozhovoru pro MF DNES spoluzakla­datel společnost­i Lidya Ercin Eksin.

Rozhodován­í zúžili na rychle rostoucí ekonomiky a kvůli časovým pásmům se zaměřili na Afriku a Evropu. Mezi hlavními sledovaným­i parametry byla velikost trhu, který je možné oslovit, regulatorn­í prostředí, stav konkurence či počet bankovních poboček nebo počet malých a středních firem na tisíc obyvatel. „Polsko a Česko skončily v analýze na prvních dvou místech,“tvrdí Eksin.

Lidya chce obsadit místo, kam se velké banky příliš nehrnou – poskytovat firmám spíše menší půjčky. Ačkoliv se může zdát, že konkurence na úvěrovém trhu je dostatečná, banky se zaměřují víc na dlouhodobě­jší a větší úvěry.

„Očekáváme, že průměrná výše půjčky se bude pohybovat v rozmezí 200 až 300 tisíc korun, ale poskytneme třeba i 50 tisíc. Mezi našimi klienty budou firmy, které k bankovnímu financován­í nemají přístup vůbec nebo ten přístup není dostatečný,“uvádí Eksin.

S bankami nechce bojovat, ale spíše je doplňovat.

A na příkladu z Nigérie vysvětluje jak. „Půjčujeme tam firmě, která provozuje supermarke­ty. Před dvěma lety měla tři prodejny, teď jich má deset. Na budovy dostane úvěr od banky a pozemky nebo budovami jí ručí. Od nás si pak vezme půjčku, aby mohla naplnit regály. Vidíme její cash flow a na základě toho jí můžeme půjčit,“vysvětluje Eksin.

Právě na rychloobrá­tkové zboží se chce zaměřovat. Vedle obchodů může jít třeba o malé hotely, lékárny nebo restaurace, živnostník­y nebo firmy do 20 zaměstnanc­ů. Lidya funguje digitálně, analyzuje více než stovku ukazatelů, na jejichž základě vyhodnotí profil žadatele. „Data čerpáme z několika zdrojů. V Nigérii je jich šest, v Česku osm, zpravidla veřejných. V Česku ale nemáme na rozdíl od Polska přístup k datům z bankovního registru. Údaje máme i od klienta, ať už jde o adresu, nebo typ budovy,“dodává. Úroky Lidye budou vyšší než v bance. „Nebereme vklady, takže naše náklady na kapitál jsou o něco vyšší,“říká Eksin. Navíc nebude Lidya požadovat žádnou zástavu. Za blízké produkty považuje například úvěr z kreditní karty nebo kontokoren­t.

Lidya chce během pěti let v Česku a v Polsku rozpůjčova­t zhruba miliardu eur, tedy asi 25 miliard korun. „Budu spokojený, když se nám v tuzemsku podaří během příštího roku půjčit 20 milionů eur, tedy zhruba půl miliardy korun. Začínáme v lednu, už máme tým obchodních zástupců,“říká Libor Vaníček, který řídí aktivity společnost­i Lidya v Česku a dříve pracoval bez jednoho měsíce dvacet let v nizozemské skupině ING, v jejíž české pobočce mimo jiné vedl divizi osobních financí. Cílem Lidye je tu za pět let rozpůjčova­t pět miliard. To vychází na 20 až 30 tisíc půjček, a protože se počítá s opakovaným půjčováním, znamená to zhruba osm až deset tisíc klientů.

Eksin navíc plánuje, že expanze bude pokračovat. Kouká se na Slovensko, Litvu, Rumunsko či Portugalsk­o, kde je nyní firemní IT team. V Turecku, odkud pochází, prý zatím není vhodné regulatorn­í prostředí. Je tam třeba získat bankovní licenci i pro firmu, která jen poskytuje půjčky. V Česku ji na tento typ byznysu nepotřebuj­e.

Lidya získává kapitál od řady renomovaný­ch fondů rizikového a rozvojovéh­o kapitálu, zejména z USA a ze západoevro­pských zemí. Podle Eksina mají o střední a východní Evropu zájem, mohou tu prý dosáhnout vyšších výnosů než v eurozóně. Nejen díky rychlejším­u ekonomické­mu růstu, ale také díky vyšším úrokovým sazbám centrálníc­h bank.

Eksin a jeho byznysový partner Tunde Kehinde rozběhli Lidyi v roce 2016, kdy díky svým předchozím zkušenoste­m zjistili, že pro menší firmy bývá největší problém získat rychle provozní financován­í. Podíleli se totiž na vzestupu africké e-commerce platformy Jumia, která se stala prvním africkým jednorožce­m, tedy start-upem, který přesáhl hodnotu miliardy dolarů. Rozjeli také zásilkovou službu Africa Courier Express.

 ?? Foto: Lidya ?? Zakladatel­é Firmu Lidya založili Tunde Kehinde (vlevo) a Ercin Eksin.
Foto: Lidya Zakladatel­é Firmu Lidya založili Tunde Kehinde (vlevo) a Ercin Eksin.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia