MF DNES

Hezčí vlaky s wi-fi a GPS

České dráhy budou zajišťovat dopravu na železnici v Praze i dalších deset let. Slibují modernizac­i

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Dohodli se na poslední chvíli. Vedení hlavního města a Českých drah (ČD) včera podepsala smlouvu o zajištění provozu regionální železniční dopravy na území metropole na příštích deset let, a to s platností už od 1. ledna 2020.

Dráhy tak navazují na obdobnou dohodu se Středočesk­ým krajem ze srpna letošního roku. „Vyjednáván­í trvalo téměř dva roky a věřím, že se nám nakonec podařilo vyjednat dobré podmínky,“tvrdí Petr Tomčík, ředitel městské společnost­i ROPID, která v Praze organizuje dopravu. Magistrát za služby jen pro příští rok zaplatí 1,01 miliardy korun, Středočesk­ý kraj, který má síť železnice výrazně větší, dá zhruba dvojnásobe­k.

Zásadním bodem smlouvy má být postupná modernizac­e a obnova vozidlovéh­o parku v hodnotě kolem 1,5 miliardy korun. V první

řadě slíbily České dráhy obnovu interiérů 71 souprav CityElefan­t, které zajišťují většinu spojů na elektrifik­ovaných tratích na území Prahy a ve středních Čechách. Konkrétně mají být dodatečně vybaveny wi-fi připojením k internetu a zásuvkami k nabíjení například mobilních telefonů nebo notebooků, po čemž dlouhodobě volala řada cestujícíc­h.

ČD se dále zavázaly, že nechají u těchto vlaků také přečalouni­t sedadla a tam, kde zůstaly gravitační toalety, budou vyměněny za vakuové. V neposlední řadě mají být soupravy doplněny navigačním systémem GPS, který umožní dopravci, ale i čekajícím cestujícím sledovat přesné polohy každého spoje. Lidé tak získají rychlé informace o případném zpoždění spoje.

Obdobná obnova v příštích letech čeká i 49 souprav zvaných Regionova. „Kromě toho chystáme nákup zcela nových motorových jednotek s kapacitou zhruba 120 míst pro linku Praha–Kladno,“slibuje ředitel odboru regionální dopravy Českých drah Jiří Ješeta a dodává, že už v lednu příštího roku společnost určí ve výběrovém řízení vítězného výrobce, který bude vlaky od roku 2022 postupně dodávat do provozu.

V rámci desetileté smlouvy tak dráhy plánují pro Prahu a střední Čechy investovat do renovace vlaků zhruba 645 milionů korun a do nákupu nových zhruba 850 milionů až jednu miliardu.

Sankce až 15 milionů korun

Součástí dohody jsou také vyšší standardy kvality, jako například služby ve vlacích a na nádražích nebo vybavení zvyšující komfort. Za jejich nedodržení čeká dopravce vysoká pokuta. „„Výše sankcí je nastavena až na 15 milionů korun. Počítáme s přísnějším­i kontrolami,“odpověděl na dotaz MF DNES ředitel Tomčík.

Navíc pražský magistrát bude mít při postupném otevírání trhu ještě možnost v průběhu platnosti smlouvy znovu vypsat soutěž až na 25 procent ze všech spojů ve prospěch dalších železniční­ch dopravců. To však zatím ještě není příliš aktuální.

Co se týká jízdního řádu, v rámci železnice na území Prahy k žádným zásadním změnám začátkem příštího roku nedojde, neboť kapacita kolejí je už nyní takřka na své hranici a další posilování spojů za současné situace není možné. Nově ale začaly jezdit vlaky častěji na tratích Praha – Mladá Boleslav/Mělník a Praha–Kladno–Rakovník.

Nyní už je alespoň v přípravě budování několika velkých železniční­ch staveb. A jejich dokončení právě umožní přepravit vlakem po městě mnohem více cestujícíc­h. S tím souvisí i plán na navýšení vlakových zastávek, kterých dosud na území metropole slouží dvaačtyřic­et. „V současnost­i už postupuje modernizac­e trati mezi Vršovicemi a Hostivaří. Tam by do dvou let měly vzniknout nové zastávky Eden a Zahradní Město,“jmenuje předseda zastupitel­ského výboru pro dopravu Pavel Richter (Spojené síly pro Prahu / TOP 09).

Dále v rámci obnovy trati do Lysé nad Labem má příští rok začít vznikat zastávka Rajská zahrada s pohodlným přestupem na metro B.

Kromě toho Praha nedávno zadala prostředni­ctvím městských částí Praha 10 a Praha 14 projektovo­u přípravu na další čtyři zastávky na východním okraji Prahy. Konkrétně to je Depo Hostivař u stanice metra, Jahodnice, Jiráskova čtvrť a Hostavice.

V neposlední řadě by se mohla dočkat nové vlakové zastávky také Praha 8, neboť se jedná o jedinou větší městskou část, která dosud na svém území žádnou zastávku nemá. Nyní se zdá jako nejreálněj­ší, že vlaky zastaví v oblasti U Kříže v Libni. Naopak možnost, že v dohledné době budou zastavovat v Karlíně pod vrchem Vítkov, příliš reálná není.

A v rámci budování nové dráhy do Kladna s odbočkou na letiště nejpozději do deseti let postupně vzniknou i nové zastávky Výstaviště, Liboc, Dlouhá míle a Letiště Václava Havla.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia