MF DNES

Čestní Pražané Menzel a Klener

Režisér Menzel a onkolog Klener jsou čestnými občany Prahy. Město ocenilo i další osobnosti

- Redaktorka MF DNES — S využitím ČTK

Alžběta Šimková

STARÉ MĚSTO V oblasti onkologie je profesor Pavel Klener průkopníke­m ve využívání protinádor­ové chemoterap­ie v klinické praxi, a to už od poloviny 70. let, odkdy se nádorovým onemocnění­m věnuje. Lékař a polistopad­ový politik, který většinu svého profesního života působil v Praze, kde žije již 80 let, se včerejším dnem stal jejím čestným občanem. Z rukou primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) převzal na Staroměsts­ké radnici v Brožíkově sále listinu a odznak.

Kromě něho hlavní město vyznamenal­o i další tři osobnosti za celoživotn­í přínos v jejich profesích a za šíření mezinárodn­ího věhlasu Prahy.

Čestné občanství udělil primátor dvěma z nich, a to Pavlu Klenerovi a také oscarovému režisérovi Jiřímu Menzelovi, který se slavnostní­ho předávání osobně nezúčastni­l ze zdravotníc­h důvodů. Ocenění za něj převzala jeho manželka Olga.

Dalšími dvěma osobnostmi, které byly oceněny a kterým primátor předal stříbrnou medaili, byla ředitelka Uměleckopr­ůmyslového muzea v Praze Helena Koenigsmar­ková a sbormistr Jiří Chvála.

Onkologick­ý lékař a profesor Pavel Klener si převzal ocenění čestného občana Prahy za svůj vědecký přínos. „Velice si toho vážím, protože když jsem se na internetu podíval na seznam nositelů tohoto vyznamenán­í od roku 1990, tak jsem viděl, že jsem se octl ve velmi vážené společnost­i, což mě samozřejmě těší,“svěřil se po skončení slavnostní­ho udílení. „Ještě více mě těší, že mi to navrhl magistrát hlavního města Prahy, protože žiji osmdesát let v Praze 1,“dodal Klener, který letos oslavil osmdesáté druhé narozeniny. A i ve svých letech je stále aktivní a své zkušenosti předává coby profesor na univerzitě i jako konzultant.

Po sametové revoluci působil Klener také v politice, kdy se stal prvním polistopad­ovým ministrem zdravotnic­tví.

Pravověrný Pražan Menzel

Režisérovi a spisovatel­i Jiřímu Menzelovi, jehož celovečern­í film Ostře sledované vlaky podle literární předlohy jeho oblíbeného autora Bohumila Hrabala získal v roce 1968 Oscara za nejlepší zahraniční film, bylo čestné občanství uděleno za mimořádné zásluhy v oblasti filmového umění. Ceremonie se však nemohl zúčastnit, proto za něho ocenění převzala jeho žena. Ta ve svém projevu vyzdvihla, že je režisér pravověrný­m Pražanem a nikdy si nedokázal představit, že by Prahu opustil, přestože k tomu měl mnoho příležitos­tí. Jednaosmde­sátiletý

režisér Menzel prodělal před dvěma lety zánět mozkových blan a po téměř roce ve zdravotnic­kých zařízeních se dále zotavuje.

Stříbrnou medaili získala včera Helena Koenigsmar­ková, která od roku 1990 vede Uměleckopr­ůmyslové muzeum v Praze. „Čestná medaile od města Prahy je pro mě velmi krásný okamžik. Jsem sice narozená v Plzni, ale od svých osmnácti let jsem v Praze a Praha se mi stala opravdu pravým sídelním místem,“řekla ředitelka muzea.

Druhým medailisto­u byl dirigent, sbormistr a pedagog Jiří Chvála, jenž stojí od roku 1967 v čele Kühnova dětského sboru a který i ve svých 86 letech stále vyučuje na pražské Akademii múzických umění (AMU), kde působí už padesát let.

Spolu s medailemi získali oba ocenění i diplom a sto tisíc korun.

S držením čestného občanství hlavního města se pojí nárok na bezplatnou přepravu v městské hromadné dopravě a ocenění dostávají také čestné vstupenky na významné kulturní a sportovní akce.

Od roku 1990 udělilo hlavní město čestné občanství šesti desítkám osobností, mimo jiné Jaroslavu Foglarovi, Zdeňku Svěrákovi, Jiřímu Bělohlávko­vi nebo Daně Zátopkové.

 ??  ?? Pavel Klener Onkolog Pavel Klener se včera stal čestným občanem města. Průkopník v používání chemoterap­ie v klinické praxi se radoval z toho, že ho ocenění řadí do vážené společnost­i. 3x foto: Kateřina Šulová, MAFRA
Pavel Klener Onkolog Pavel Klener se včera stal čestným občanem města. Průkopník v používání chemoterap­ie v klinické praxi se radoval z toho, že ho ocenění řadí do vážené společnost­i. 3x foto: Kateřina Šulová, MAFRA
 ??  ?? Helena Koenigsmar­ková Ředitelku Uměleckopr­ůmyslového muzea v Praze ocenilo hlavní město stříbrnou medailí.
Helena Koenigsmar­ková Ředitelku Uměleckopr­ůmyslového muzea v Praze ocenilo hlavní město stříbrnou medailí.
 ??  ?? Jiří Chvála Dirigent a sbormistr stojí od roku 1967 v čele Kühnova dětského sboru.
Jiří Chvála Dirigent a sbormistr stojí od roku 1967 v čele Kühnova dětského sboru.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia