MF DNES

Střet světů

Komentář MF DNES. Co se děje ve fotbalové Slavii? Naráží na sebe představy bosse Tvrdíka a ředitele Nezmara. Hrozí průšvih.

-

David Čermák

Jan Palička

s fotbalovou Slavií se naplnilo a není síla, která by ho dokázala obnovit.

Jenže včera rychlému rozvodu nic nenasvědčo­valo. Že Nezmar podal výpověď a chce skončit? Ne, to byste netipovali.

Dopoledne v tmavém kabátu dorazil na stadion, zamířil do kanceláře, pak poobědval s nejbližším­i spolupraco­vníky včetně trenéra Trpišovské­ho. A řešil budoucnost.

Svou i celé Slavie – což mohou být spojené nádoby.

Slavia s Nezmarem, to je perfektně fungující stroj na úspěchy. Slavia bez Nezmara? To je verze, kterou si fanoušci v sešívaném radši vůbec nechtějí představov­at.

Všechno, co tak parádně klapalo, by se klidně mohlo rozdrolit, protože podíl, který má sportovní ředitel na všem, co se v Edenu během posledních dvou let povedlo vybudovat, je naprosto zásadní.

Nezmar je úzce napojený na trenéra Trpišovské­ho a celý jeho realizační tým. Kouče i asistenty dokonale zná z Liberce, oni znají jeho, po všech stránkách si vyhovují, a i když se umí zostra pohádat, mají shodnou představu o tom, jak by měla Slavia do budoucna fungovat.

Jenže Nezmarova vize opakovaně naráží na záměry klubového šéfa Jaroslava Tvrdíka.

A pozor, paradoxně to není obvyklý spor šéfa s podřízeným­i, kteří se dožadují větších možností. Ve Slavii se řeší opačný případ. Nezmar a spol. prosazují u úřadujícíh­o mistra střídmost, protože tuší, že už narážejí na strop toho, co se v Česku dá vybudovat. Chtějí hlavně stabilizac­i, protože mají na paměti horskou dráhu, na které se klub z Vršovic v minulých letech často nedobrovol­ně povozil.

Tvrdíkovy představy jsou daleko smělejší: když vidí, jak tým doma nemá konkurenci a vede ligu o šestnáct bodů, jak na jaře řádil v Evropské lize a jak se statečně bil i v Lize mistrů, usmyslel si, že by rád ze Slavie vytvořil velkou evropskou sílu. A na korunu při tom nekouká.

Jeho rozmáchlos­t ovšem naráží na Nezmarovu rozvážnost. K tomu ještě přičtěte nejistotu, která se trvale pojí s čínskými vlastníky. Střetávají se odlišné světy.

A to je to, oč teď v Edenu běží. Nezmar, mimochodem vystudovan­ý inženýr ekonomie, si umí dobře spočítat riziko, na které Slavia v posledních měsících hraje.

Špičkovým hráčům zvládne vytvořit podobné podmínky, jako kluby v zahraničí, které je lákají. Díky tomu může odmítat i stamiliono­vé částky, které za její opory zájemci nabízejí. A sama si může dovolit utrácet za drahé nákupy, což šéfa Tvrdíka láká.

On má rád show, baví ho slavná jména a velké přestupy za velké peníze, tahle cesta podle něj vede k dalším velkým úspěchům.

Ty přitom Slavia už má, ale teď přišel čas dokázat, že je umí správně vyhodnotit a pracovat s nimi. A to je schopnost, která českým klubům dlouhodobě chybí.

Až se chce říct: Co je na tom tak těžkého?

Slavia by přece mohla a měla být v naprosté pohodě, protože Česku dominuje tak, jako se to už dlouho nikomu nepovedlo. Jenže místo toho pracně vydobyté postavení sama a zbytečně ohrožuje zevnitř.

Podobně se spálila před deseti lety: tehdy se namlsala premiérovo­u účastí v Lize mistrů a dvěma tituly, zbytečně prošustrov­ala miliony, přefoukla kádr a myslela si, že konkurenci přetlačí na sílu.

Chtěla pořád víc, mířila pořád výš a přitom začala padat tak hluboko, až málem sestoupila z ligy. Dokonce hrozil zánik.

Teď si zahrává znovu. Pokud nechce opět narazit, musí vnitřní rozbroje co nejrychlej­i stopnout.

Ještě je čas. I když se Nezmarův konec během úterního večera kdekomu jevil jako hotová věc, včera už tak žhavě nevypadal. I Tvrdík dobře ví, že s úspěšným ředitelem potřebuje najít společnou řeč.

Jak by asi jeho odchod vydýchal kouč Trpišovský? Všichni jeho spolupraco­vníci? A co teprve fanoušci?

Povídejte jim teď něco o tom, že Vánoce jsou svátky klidu.

V Edenu to neplatí.

 ??  ?? Dva pohledy Jaroslav Tvrdík (vlevo) a Jan Nezmar.
Foto: Profimedia.cz
Dva pohledy Jaroslav Tvrdík (vlevo) a Jan Nezmar. Foto: Profimedia.cz
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia